Recension

: Ca$ual
Ca$ual Oxana Robski
2006
Fabulera
5/10

Debutantvecka: Desperata hemmafruar i Moskva

Utgiven 2006
ISBN 9197595128
Sidor 222
Orginaltitel Casual - Povsednevnoje
Översättare Roger Karlsson

Om författaren

Oxana Robski är utbildad journalist, manusförfattare och regissör. Hon har också drivit ett företag som hyrde ut kvinnliga livvakter. Ca$ual är hennes debutroman, som översatts till ett flertal språk. Boken har också filmatiserats efter manus av Robski.

Oxana Robski – Författarens officiella hemsida, endast på ryska.

Sök efter boken

Ta Jackie Collins kultroman Hollywoodfruar, krydda med Desperate Housewives och spä ut med lika delar Sex and the City. Blanda, skaka om – glöm inte att skruva åt ordentligt! Till sist: servera med en rejäl portion rysk kaviar. Vad blir det? Jo Ca$ual – Oxana Robskis debutroman, om den stenrika societeten i Moskva-förorten Rubljovka, där kända personer som Vladimir Putin, Boris Jeltsin och Oxana Robski själv bor.

Det börjar med en otrohetsaffär, en planerad skilsmässa och så pang – ett mord. Allt på första sidan. Hos polisen får den nyblivna änkan till mångmiljonären Sergej se en fantombild av mördaren. Hon känner genast igen honom som en av makens affärsbekanta. Men i stället för att tala om det för polisen lejer hon en yrkesmördare.

För omkring tjugo år sedan, när allt började hända i Moskva, hade vi och alla andra sådana bekanta. Eller rättare sagt, nästan alla våra bekanta var sådana. Sedan hade de alla blivit affärsmän, politiker och även artister – det var bara Oleg som hade förblivit den han var.

Kort därefter blir hon kontaktad av sin makes älskarinna. Som är gravid och vill ha pengar. Torpeden dödar fel person. Det är som upplagt för tillspetsade intriger i en glamourös miljö.

Förlaget betonar romanens autenticitet och gör gällande att det här är ”den första berättelsen från insidan av de nyrikas Ryssland”. Oxana Robski avslöjar i intervjuer att romanen bygger på ett självbiografiskt stoff. Robski tillhör en nyrik rysk överklass, har liksom romanens kvinnliga huvudperson drivit ett framgångsrikt företag, och hennes andre make blev skjuten till döds utanför deras hem.

Det må vara hur det vill med sanningshalten. Intrigen i sig är trots allt ganska tunn och personteckningen inte helt psykologiskt trovärdig. Men ändå: Efter några sidor kommer jag på mig själv med att faktiskt gilla det jag läser. Visst är det bitskt – och inte alls utan ironiska poänger.

Huvudpersonen bryr sig mer om Botox-behandlingar, potentiella älskare, tjuvaktiga hembiträden och reklamkampanjen för ”Mors pannkakor” än om sin mans död. De skulle ju ändå skiljas. Med sina väninnor, alla 30+ och gifta med, eller flickvänner till, förmögna män som de är rädda ska lämna dem för någon snyggare och yngre, dricker hon champagne, konspirerar, får ansiktsbehandlingar och massage, besöker lyxrestauranger och damstrippklubben ”Rödluvan”.

Det är kitschigt. Och ganska kul emellanåt. Riktigt intressant är skildringen av det ryska klassamhället, som skymtar till i bakgrunden ibland.

Kanske är Ca$ual inte en bok för den som vill göra filosofiska djupdykningar i litteraturen. Men väl för dem som vill ägna ett par avkopplande kvällar åt att njuta av ryska intriger, där de med Ca$h har Makt.

Textutdrag (Visa/göm)

Helena Hansen

Publicerad: 2006-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-04 19:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2259

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?