Recension

: Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv
Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv Johanna Stål Nadia Nörbom (illustratör)
2018
Bonnier Fakta
8/10

Lindra klimatångesten

Utgiven 2018
ISBN 9789174248173
Sidor 224

Om författaren

Johanna Stål är journalist, föreläsare och författare med hållbar utveckling och livsstil som specialitet. Hon är en av grundarna av samt chefredaktör för miljö- och hållbarhetstidskriften Camino.

Sök efter boken

En hoppfull bok om klimatet. Går det? Ja, Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv är faktiskt just det. Den innehåller 365 råd eller tips på hur man lever mer hållbart, från små, små saker till genomgripande förändringar. Det är tydligt och enkelt – och positivt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och alla kan inspirera andra till att börja tänka och agera lite annorlunda.

Tipsen är indelade i ett antal kategorier, som hemmet, maten, kroppen, resorna och även om boken inte är tänkt att läsas från pärm till pärm är det svårt att sluta läsa vidare bland förslagen. Mycket kan framstå som självklart för många men påminnelser är nog så viktiga, liksom påverkan, så flera av råden handlar om att öka medvetenheten om miljön. Från att berömma och peppa andra som börjar köpa ekologiska varor till att kontakta politiker, starta köp- och säljgrupper och anordna studiecirklar.

Avslutningsvis finns också ett något mer teoretiskt kapitel om vår planet och hur den mår men även det är pedagogiskt och lättläst – det märks att författaren har lång erfarenhet av dessa frågor och ett intresse för att förmedla kunskap om dem.

Spännvidden mellan stort och smått öppnar upp för nya tankar men gör det också hanterligt och möjligt att förändra stegvis. Att känna att man åstadkommer något, om än något väldigt litet, är ofta avgörande när man ska ändra sitt beteende.

Någon – många – kan säkert kritisera just förenklingen, eftersom det handlar om så komplexa frågor och samband, men samtidigt måste man, måste vi, börja förändra beteenden vi lagt oss till med och en början är att hellre göra nästan rätt än exakt fel. Och då känns uppmuntran och tillåtande atmosfär som en bättre metod än pekpinnar.

Illustrationerna påminner mig om pedagogiska bilderböcker från 1970-80-talet men med en twist. De är så detaljrika att de nästan liknar fotografier men plötsligt finns där helt orealistiska detaljer – eller kanske samband. Allt hänger ihop på ett förunderligt vis. Det är dock märkligt att man måste leta efter information om vem som skapat bilderna – namnet Nadia Nörbom finns på ett enda ställe. Å andra sidan är det inte något direkt fokus på författaren heller; även om det är Johanna Stål som skrivit boken har hon gjort det i nära samråd med Naturskyddsföreningens experter och det är Naturskyddsföreningen som står som avsändare – det här är årets bok 2018 från föreningen. Poängen är inte upphovskvinnorna utan innehållet.

Saga Nordwall

Publicerad: 2019-02-22 00:00 / Uppdaterad: 2019-03-03 14:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7644

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?