Recension

: Ekobyboken
Ekobyboken: Frihetsdrömmar, skaparglädje och vägar till ett hållbart samhälle Gunnel Atlestam m. fl.
2015
Votum förlag
7/10

Drömmar om ett annat liv

I Sverige finns cirka 30 ekobyar. Författarna till den här boken har besökt hälften av dem och intervjuat boende och eldsjälar. Boendet i ekobyarna kan vara mer eller mindre kollektivt och ägandeformerna ser olika ut. Gemensamt för alla ekobyar är att de bygger på hållbarhetstankar, både ekologisk och social hållbarhet. I stället för att vänta på att samhället blir hållbart så försöker man själv, i gemenskap, bygga ett hållbart mikrosamhälle. Ibland med stor skepsis från det omgivande samhället:

Grannarnas åsikter om oss är blandade. En del är fortfarande lite skeptiska och avvaktande. Vi får väl leva med att vi är nollåttor och stadsbor som inte förstår någonting, som låter ogräset växa och säkert snart kommer att tröttna på alltihop. Men det vänder nog så småningom. När vi frågat och lyssnat och bett om råd ett tag så märker väl folk att vi menar allvar.

Men ekobyarna är inte enbart grönavågenprojekt. En av ekobyarna som presenteras ligger i Västra hamnen i Malmö och startades av ett gäng entusiaster som ser stadslivet med närhet till kommunikationer som miljövänligt, men som önskade sig ett boende som var mer hållbart byggt.

Ekobyar handlar mycket om gemenskap och om demokratiska lösningar. Det är stormöten, arbetsgrupper och konsensusbeslut. Det är gemensamma odlingar och gemensamma mötesplatser. Vissa ekobyar har egna skolor.

Det kan vara rätt besvärligt att få till en ekoby, det finns många hinder på vägen av både yttre och inre karaktär. Visionerna inom gruppen kan få sina smällar när tiden går och det visar sig att allt inte var så enkelt som man kanske trodde från början. Yttre hinder kan vara grannar som överklagar bygglov och skeptiska tjänstemän på kommunernas stadsbyggnadskontor. Men de som lyckas komma förbi alla hinder verkar trivas med sina val och sina boenden. Någon tonårsson är förstås missnöjd med avståndet till stadslivets puls, men det är väl som det skall vara.

Ekobyboken passar bra för den som funderar på att flytta till eller starta en ekoby: det ges många konkreta tips om hur man går till väga och den tar upp många vanliga problem och hur man kan göra för att komma runt dem. Den passar även för den som ibland längtar lite lagom efter något annat och vill drömma sig bort ett tag i drömmar om en mer hållbar värld.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2015-08-01 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-31 12:10

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6206

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?