Recension

: Ecovillage living
Ecovillage living Hildur Jackson och Karen Svensson
2002
Green books
5/10

Hippievarning utfärdas

Utgiven 2002
ISBN 1903998166
Språk engelska

Om författaren

Hildur Jackson och Karen Svensson är aktiva medlemmar i Global Ecovillage Network, och har mångårig erfarenhet av att bo i ekobyar. Tillsammans har de sammanställt ”Ecovillage living – restoring the earth and her people”.

Sök efter boken

Trött på det här samhällets stress och karriärhets? Trött på att behöva slita varje dag med något jobb du inte tycker om? Någonsin drömt att bo i en ekoby, men inte hittat rätt? Du är nog knappast ensam. Därför har det engelska förlaget nu publicerat en komplett manual för vad en ekoby handlar om och hur man startar den.

Det bör väl sägas direkt att det är en klar hippievarning över den här boken. Inte nog med att ämnet i sig har dragningar åt det hållet – bokens budskap handlar i mångt och mycket om gudinnor och spiritualitet och diverse liknande. För att inte tala om layouten – rubriker som tonar i regnbågens alla färger, bilder på hippies (i brist på bättre etikett). Män med mycket skägg, stickade koftor, kvinnor i långa, färgglada klänningar. Ja, ni förstår säkert.

Om man nu står ut med det, så är boken helt klart läsvärd. Den är uppdelad i tre övergripande delar; ekobyns ekologiska, sociala respektive kulturella/spirituella dimension. Biten om ekologi är helt klart intressantast, med konkreta tips på hur man kan skapa allt från avfallshantering till ”stadsplanering” av samhället. Permakultur och lokal självförsörjning av jordbruksprodukter ingår som en självklar beståndsdel. Den är rikligt illustrerat, både med foton, ritningar och illustrationer.

Sen kommer vi över på bokens social del. Redan här börjar hippievarningen göra sig gällande. Men bortser man från det finns mycket matnyttigt även här – allt ifrån tips på hur man kan få en fungerande näringsverksamhet i byn, till lokala betalningssystem. Det finns också kapitel om konflikthantering och beslutsfattande och mycket mer. Slutligen kommer man så in på den spirituella delen. Om man är allergisk mot hippies/new age-filosofi och dylikt är det en klar rekommendation att hoppa över den här biten.

Boken tar alltså upp många av de frågor som man kan förvänta sig. Just därför blir det också aningen ytligt – vi får många råd på olika områden, men man hinner inte skrapa mer än på ytan. Någon mer kritisk granskning av ekobyar får vi inte – hur är det exempelvis med toleransen gentemot oliktänkande? Blir det inte lätt lite sekteristiskt? Hur är det att växa upp som barn i en ekoby?

Sammantaget gör det att den här boken känns som en påkostad reklambroschyr för ekobyar. Lite grann Vingresors sommarkatalog, fast för alternativmänniskor. Men samma leende, lyckliga människor i båda sorternas kataloger. Men även såna kataloger har ju sina klara användningsområden.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2002-08-29 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-16 23:04

Kategori: Recension | Recension: #637

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?