Recension

: Naxos svarta nätter
Naxos svarta nätter Micke Berg
2002
Kartago
8/10

Svartvita bilder om kärlek och ensamhet

Utgiven 2002
ISBN 917608860X

Om författaren

Micke Berg är född i Lycksele 1949. Han arbetar som frilansfotograf i Stockholm. Berg är mest känd för sina bilder av ockupationen av Mullvaden, Skogsnäskollektivet och sina Stockholmsskildringar. Micke Berg har medverkat i närmare hundra utställningar, bland annat på Nordiska Museet, Stockholms Stadsmuseum, i Berlin,London, Hamburg, Sarajevo och på Naxos. 2013 fick han Sune Jonsson-stipendiet. Som en röd tråd genom alla hans arbeten går nyfikenheten och intresset för människor.

Etiketter

Sök efter boken

En prosadikt i ord och bild? En medelålders fotografs självbiografiska tankar?

Ja, det är svårt att kategorisera denna bok. Micke Berg är en fotograf som ofta har levt i de miljöer han skildrat. Han skildrade på 70-talet ockupationen av kvarteret Mullvaden, han bodde en tid i Skogsnäskollektivet i Ångermanland. Dessa upplevelser resulterade i böckerna: "I Mullvaden levde vi" och "Skogsnäs".

På 90-talet gjorde han en personlig skildring av Stockholm i boken "Stockholm blues". Han har sammanlagt gett ut 12 böcker.

"Naxos svarta nätter" handlar ytligt sett om författarens resa till Grekland, men på ett djupare plan om kärlek, gemenskap, åldrande och ensamhet. I en serie korta texter och svartvita bilder gör en 53 årig man en slags lägesbestämmning över sitt liv.

Han fotograferar det han har omkring sig, barnen, tvätten på klädstrecket, det immiga fönstret på bykrogen. Och sina egna fötter när han ligger och vilar sig på hotellrummet. Bilderna har en känsla av 70-tal, Strömholm och klassisk dokumentär över sig.

Det är vackert, poetiskt och också väldigt mycket Micke Bergskt.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2002-08-28 00:00 / Uppdaterad: 2002-08-28 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #636

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?