Recension

: Osynliga minnen
Osynliga minnen: Father, son and lover Micke Berg
2013
Micke Berg
8/10

Ett fotografliv

Utgiven 2013
ISBN saknas
Sidor 222

Om författaren

Micke Berg är född i Lycksele 1949. Han arbetar som frilansfotograf i Stockholm. Berg är mest känd för sina bilder av ockupationen av Mullvaden, Skogsnäskollektivet och sina Stockholmsskildringar. Micke Berg har medverkat i närmare hundra utställningar, bland annat på Nordiska Museet, Stockholms Stadsmuseum, i Berlin,London, Hamburg, Sarajevo och på Naxos. 2013 fick han Sune Jonsson-stipendiet. Som en röd tråd genom alla hans arbeten går nyfikenheten och intresset för människor.

Sök efter boken

Det väller ut en flod av fotografmonografier från fotoboksförlagen. I Sverige har det kommit böcker av Walter Hirsch, Christer Strömholm, Anders Petersen, utomlands av Sergio Larrain och Garry Winogrand, bara för att nämna några. Micke Berg gör som vanligt, sin egen print-on-demand. Han är sin egen redaktör, formgivare och förlagsdirektör.

I den här volymen får vi se ett liv i fotografi. Och samtidigt en bit samtidshistoria. Från sextiotalets Gärdesfester för Mullvadenockupationen; Jordcirkus; från kollektivboendet i Skogsnäs, och fram till något nytt som verkar vara på gång med titeln The Black book. Och naturligtvis ett urval ur den sedan länge slutsålda boken Stockholm Blues. Och resorna som förr gick söderut, men som numera mest går norrut till ett antal skidbackar.

Berg har den där förunderliga förmågan att fånga ögonblick, som blir en aning magiska. Det verkar som om de han fotograferar oftast mår väldigt bra. Det finns livsglädje i bilderna. Det här kan kanske idag kännas lite omodernt i en tid då allt fler fotografer strävar efter att verka lite farliga och provokativa. Att vistas i Micke Bergs bildvärld är lite som att bli inbjuden till en stor familjefest. Men som på alla bättre fester så förekommer konflikter och sorger. Och den som ordnat festen, fotografen själv, skulle ha behövt en formgivare att slåss med och en marknadsförare som kan skrika högt.

Osynliga minnen är gjord med ett bra fyrfärgstryck på de svartvita bilderna. Men om man skall vara noga, visst svajar det lite mot magenta ibland. Jag kan inte låta bli att tänka på vad en noggrann förläggare och tryckare skulle kunna utvinna ur Bergs fotografier.

Jag skulle ju vilja se den där ultimata Bergboken, eller kanske skulle det vara en samlingsvolym med flera böcker. Allt samlat. Micke Berg är värd det nämligen. Och det tycker nog han själv också. Han visar stolt sina bilder, även på sin blogg. För en tid sedan samlade han ihop flera av fotografierna som finns i boken – till ett slags digital utställning på bliggen, med omfattande texter till varje bild.

osynligainsid1
Osynliga minnen kan man hitta på Blurbs fotobokhandel men då med titeln: Father,son and lover.

Jag har i min bokhylla böcker av Berg som en gång gick att köpa som PDF-filer och skriva ut själv. Kvalitén på jobbets laserskrivare var väl sådär, men håll med om att det var ett nyskapande initiativ? Fast nu är Micke Berg värd en riktigt stilig monografi!

Tommy Arvidson

Publicerad: 2013-12-12 00:00 / Uppdaterad: 2013-12-11 19:54

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5489

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?