Text

Tema: Tove Jansson

Att Tove Jansson skulle fyllt hundra år 2014 har redan firats åtskilligt, med både helt nya böcker och nyutgåvor av och om henne. På dagensbok.com uppmärksammade vi hennes födelsedag den 9:e augusti med Björns recensioner av Sommarboken, Den ärliga bedragaren och Solstaden och i vår barn- och ungdomsboksvecka under höstlovet läste Håkan Trollkarlens hatt och Kometen kommer.

Ändå kunde vi förstås inte låta året smita undan utan en ordentlig temasida till Tove Janssons ära. Till idag har Håkan läst Tuula Karjalainens biografi, Alice har läst Trollvinter, Lina Meddelande och Ella Muminpappans memoarer och Brev från Tove Jansson. Dessutom har vi förstås plockat fram godbitar ur arkivet – bland annat vår japanska gästrecensent Junko Ikegami som för några år sedan skrev om mumintrollet i Japan och Tanoshii Mumin ikka (Trollkarlens hatt).

Mycket nöje!

* * *


Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Arbeta och älska
Kometer och konster och kärlekar

”Vi alla behöver mentala landskap – verkliga platser att drömma om, och tanken på dem att lugnas i. Tove Jansson hade bland annat en dröm om att bo på en egen ö. Och ville ett tag skapa en konstnärskoloni i Marocko. Mentala landskap för fantasin. Också drömmen om att flytta till Tongaöarna till ‘en hjärtformad ö’…” Läs mer


Tove Jansson: Trollvinter
Vinter och förändring i Mumindalen

”När Mumintrollet vaknar en morgon i januari innebär det att något händer för första gången någonsin. Mumintroll genom alla tider har alltid sovit igenom vintern, men nu kan trollet inte somna om – han försöker väcka sin mamma men det går inte, och till sist finner han sig i sitt öde, klättrar upp på vinden i det insnöade huset…” Läs mer


Tove Jansson: Meddelande
Som novellist var hon fri

”Det tycks vara någon slags förbannelse som drabbar folk som ritar och skriver för barn: blir de tillräckligt framgångsrika, blir de också allra mest kända för det. Oavsett vilken annan konst de skapar, så knuffar barnböckerna ut den. Barbro Lindgren pratade om det i en intervju för ett tag sen, besvikelsen över att ingen…” Läs mer


Tove Jansson: Muminpappans memoarer
En pappa är en pappa är en pappa?

”Vad gör egentligen pappor innan de blir pappor? Inte minst för barn kan det ju vara svårt att begripa att det funnits ett liv innan de själva fanns. På något sätt gestaltar Tove Jansson det där kongenialt när hon låter Muminpappan och Muminmamman heta just precis så även långt innan de faktiskt blev Mumintrollets…” Läs mer


Boel Westin och Helen Svensson (red): Brev från Tove Jansson
Tänk att få brevväxla med Tove Jansson!

”Kanske är det fel ände att börja i, en brevsamling, om man inte först läst en biografi eller liknande över personen som skriver. Det känner jag åtminstone i början av Brev från Tove Jansson. Det kan vara svårt att hänga med i referenser och relationer, inte minst för att hon har så många olika smeknamn på folk…” Läs mer


Tove Jansson: Kometen kommer
Det hemska abstrakta och mänskliga nära

”’Hördu! ropade Mumintrollet. Vad är det? Varför är allting grått?! Stör mig inte, sa Bisamråttan. Spring och lek! Lek så länge du får leka. Vi kan ändå inte göra nånting åt saken så det är lika bra att ta det filosofiskt. Vilken sak?! skrek trollet. Jordens undergång förstås, förklarade Bisamråttan lugnt.’ Ljuset skiftar, något farligt…” Läs mer


Tove Jansson: Trollkarlens hatt
När fantasin får en trollerihatt

”När våren kommer till Mumindalen, och familjen vaknar upp efter sitt vinteride så går Snusmumriken och Sniff och Mumintrollet ut på en vårpromenad. En lång vandring, längre än vanligt – för att möta våren. Och de hittar en hatt, en stor svart trollkarlshatt som de tar med sig hem till muminhuset. Saken…” Läs mer


Tove Jansson: Solstaden
Everybody limbo

”’Jag skulle vilja hjälpa honom men allting har blivit så svårt att förklara, det jag säger blir varken mottaget eller förkastat, bara något som en gammal människa har sagt.’ När Tove Jansson besökte USA i början av 70-talet fick hon se en av ‘solstäderna’ – de där nybyggda städerna i Florida, där alla nyinflyttade har uppnått…” Läs mer


Tove Jansson: Sommarboken
Du är alltför, alltför kort

”Tove Jansson och Tuulikki Pietilä köpte sig en liten liten ö så långt ut i skärgården man kunde komma, inte långt från där Tove hade placerat Muminpappans fyr, den lilla fluglorten på kartan. De byggde sig ett litet litet hus, och där tillbringade de somrarna i 25 år. Och där skrev Tove Sommarboken, en liten liten bok som är bland…” Läs mer


Tove Jansson: Den ärliga bedragaren
Människan är människans mårra

”’Och nu såg homsan Toft stormlyktan som pappan hade hängt i masttoppen. Den hade en mild varm färg och den brann stadigt. Båten var mycket långt borta. Homsan Toft hade god tid på sig att gå ner genom skogen och följa stranden till båtbryggan, precis lagom för att ta emot fånglinan.’ Där slutar…” Läs mer


Mumin-app: Hur gick det sen?
Hur gick det sen?

”Det spelade liksom ingen roll om en var 1,5 år, 4 år eller 29 år i min familj. Alla sögs liksom in i min lilla svarta telefon och pillade, lyssnade och skakade på den. Allt började med att fyraåringen en morgon önskade sig nya mumin-appen. Att sandlådesnacket i parken är ett helt annat…” Läs mer


Jukka Laajarinne: Mumin och tillvarons gåta
Söta, kultförklarade – och de är existentiella också

”’Det är konstigt, sa Hemulen. Nu har jag igen den där känslan av att det hela tiden händer samma slags saker.’ – Sent i november. I förordet, som Jukka Laajarinne kallar ‘Från ett kryp till ett annat’ skriver han att Tove Jansson när hon levde inte gav mycket för alla vetenskapliga analyser av muminfigurerna. ‘Jag …” Läs mer


Tove Jansson: Pappan och havet
Mumintrollen och välfärdssamhällets vantrivsel

”Man brukar ju säga att bra barnböcker är sådana som både barn och vuxna får ut saker av. Även om det kanske är ganska olika saker. Tyvärr har jag aldrig läst Pappan och havet som barn – jag upptäckte den först på universitetet av alla ställen – men jag tror nog att barn kan hitta både spännande äventyr och…” Läs mer


Tove Jansson: Stora boken om Mumin
För trång ram för mästerverk

”Det är lika bra att erkänna genast: Jag är en stor beundrare av Tove Janssons författarskap. Min mamma kan både Hur gick det sen? och Vem ska trösta Knyttet? utantill och det hände därför att jag och mina syskon satt lutade mot kylskåpet och bläddrade i böckerna medan mamma lagade mat och reciterade texten…” Läs mer


Tove Jansson: Tanoshii Mumin ikka
Ett troll från andra sidan jorden

”Första gången jag träffade på Mumin var på en kompis födelsedagsfest i början av lågstadiet. På den tiden gick Mumin som populär tv-serie som vi då såg tillsammans. Mumin, Muminpappan, Muminmamman, Snorkfröken (Florence), Snusmumriken (Snufkin), Hattifnattarna (Nyoronyoro), Lilla My…” Läs mer


Tove Jansson: Meddelande. Noveller i urval 1971-1997
Mångsidiga minnen från ett konstnärsliv

”Novellsamlingen Meddelande består av ett större antal tidigare publicerade och några nyskrivna noveller. Tonfallet och stilen i berättelserna är mycket varierande och visar tydligt hur hennes berättarkonst har utvecklats under åren. De tidigaste berättelserna i novellsamlingen baseras på material från fyrtiotalet…” Läs mer

* * *

Andra författare som har fått egna temasidor på dagensbok.com är August Strindberg, Herta Müller, Jane Austen, Emelie Flygare-Carlén, William Shakespeare, Stig Dagerman, Bob Dylan, Elfriede Jelinek, Pernilla Stalfelt, Harry Martinsson och J M Coetzee.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-12-06 00:01 / Uppdaterad: 2014-12-05 23:37

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?