Recension

: Brev från Tove Jansson
Brev från Tove Jansson Tove Jansson Boel Westin och Helen Svensson (red.)
2014
Norstedts
8/10

Tänk att få brevväxla med Tove Jansson!

Utgiven 2014
ISBN 9789113061917
Sidor 491

Om författaren

Fotograf: Per Olov Jansson

Tove Jansson (1914-2001) föddes i Helsingfors och utbildade sig till konstnär och illustratör, men började tidigt även skriva parallellt. Med sina muminböcker blev hon Finlands internationellt mest kända författare, men hon har också skrivit romaner, novellsamlingar, självbiografier, sångtext och dramatik.

Sök efter boken

Kanske är det fel ände att börja i, en brevsamling, om man inte först läst en biografi eller liknande över personen som skriver. Det känner jag åtminstone i början av Brev från Tove Jansson. Det kan vara svårt att hänga med i referenser och relationer, inte minst för att hon har så många olika smeknamn på folk, och redaktörernas små förklaringar räcker sällan hela vägen fram.

Fast så, efter ett tag, undrar jag om det inte lika mycket är en tillgång. Brevsamlingen blir liksom mer litterär och spännande när man inte håller några illusioner om att sitta inne med någon sorts facit. Personerna, relationerna, livsvärlden och verken får växa fram efter hand. Varje ny mottagare av breven ger liksom ett nytt perspektiv, kastar ytterligare lite nytt ljus, men ur en annan vinkel.

I Brev från Tove Jansson har litteraturprofessor Boel Westin, som skrivit Jansson-biografin Ord, bild, liv liksom den första doktorsavhandlingen om henne, och förläggaren Helen Svensson samlat brev skrivna mellan 1932 och 1988. Sex decennier. Det är brev till föräldrarna, till vännerna Elisabeth Wolff, Eva Konikoff och Maya Vanni, till kärlekarna Atos Wirtanen, Vivica Bandler och Tuulikki Pietilä, liksom till svenske förläggaren Åke Runnquist, som gav ut hennes romaner men också beställde illustrationerna till Lewis Carroll och JRR Tolkien.

Det har funnits brev att ta av, förstår man. Tove Jansson fick i genomsnitt tvåtusen brev om året och svarade på nästan alla, berättar redaktörerna Westin och Svensson i förordet. En hel del var förstås renodlade jobbrev och beundrarbrev. Att muminindustrin ibland stod henne upp i halsen kan man ju förstå. I de brev som valts ut här – hur det nu exakt gått till? – är arbetet också nästan alltid närvarande. Jansson var ju en konstnär i en konstnärfamilj och vännerna har ofta liknande sysselsättningar. I de första breven, från utbildningar och studieresor, och långt fram dominerar måleriet. Så småningom tar skrivandet över mer och mer.

Resande är ett centralt inslag, men här finns också drabbande skildringar av andra världskrigets Finland när det inte gick att resa, när det var brist på allt, bomberna föll, vänner dog vid fronten och flyglarmen bröt tiden, sömnen, nerverna och arbetslusten i stycken. Desto ljuvligt är det att läsa inte minst om ölivet i den finska skärgården, om hus- och kojbyggen och den stora fascinationen, för att inte säga glädjen, över vädrets makter som är så välbekant, förtjusande Janssonsk.

Att läsa hennes karaktäristik av människor hon känner eller stöter på är minst lika roligt som hennes beskrivningar av hemuler och filifjonkor i Muminvärlden, och inte sällan kan man se paralleller. Kvickt fångar hon på bara några rader folk och fäs små egenheter och ibland tossiga beteenden. Skojigt är också alla karaktäristiska uttryck, hur hon kallar sig själv och Vivica Bandler för Tofslan och Vifslan medan Tuulikki Pietilä blir Tooti blir Too-ticki. Älskarinnor kallas mymlor och några som har legat med varandra har ”mymlat” (se där en ny dimension att ta med sig in i muminromanerna). Fint men ganska sparsmakat infällt finns illustrationer, foton och enstaka handskrivna brev återgivna.

Vilken fröjd hon måste ha varit att brevväxla med, Tove Jansson! Nu vill jag bara genast läsa mer, både om och av henne.

Ella Andrén

Publicerad: 2014-12-06 00:00 / Uppdaterad: 2014-12-05 23:34

Kategori: Recension | Recension: #5940

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?