Text

Nya skribenter på dagensbok.com

I höstas gick vi på redaktionen ut med en annons där vi sökte nya skribenter till dagensbok.com. Föga anade vi då att vi skulle få ett sådant stort gensvar – och från så många bra och engagerade litteraturmänniskor. Det blev en lång, tidskrävande och inte minst rolig process. Att driva en ideell litteratursajt med skribenter från hela landet är ju så mycket mer än att bara skriva. Det är att organisera, planerna, lägga beställningar, packa böcker, korrläsa och skicka tusen mail fram och tillbaka så att allt flyter på som det ska. Därför är vi extra glada att så många ville vara med och göra allt detta tillsammans med oss.

Redan under hösten började två nya skribenter, Sara Starkström och Rebecka Horn. Och nu är det äntligen dags att introducera de resterande nio. Vi börjar idag!

/redaktionen genom Anna Carlén


Lördag: Josefine Lindén


Manne Fagerlind: Mina drömmars land
Är ni ute efter en bra historia som är skickligt skriven ska ni verkligen läsa Mina drömmars land

”Jag älskade Manne Fagerlinds debutroman, Berg har inga rötter. Först för omslaget, senare för storyn, till slut för språket. Jag är otroligt glad över att Mina drömmars land går i precis samma anda. Historien är helt annorlunda, givetvis, men språket och känslan för gestaltning är kvar. Och omslaget är om möjligt ännu snyggare…” Läs mer


Söndag: Håkan Eklund


Anna Lihammer: Medan mörkret faller
Mord och rasbiologi

”Året är 1934 och kommissarie Carl Hell blir utsedd att utreda ett brutalt mord som skett vid Anatomiska institutionen i Uppsala. Hell och hans, för tidens, oväntade val av partner, polissyster Maria Gustavsson, kliver burdust in i det akademiska finrummet och mordet visar sig snart vara svårare att utreda än…” Läs mer

Är Batman en seriefigur eller en superhjälte?

”Jag bygger lego med dottern. Det är fladdermusen Batman i plastbit och årets födelsedagskartong. Det ska bli en slags flygmaskin. Det slår mig då, att för henne är Batman inte en seriefigur. Han är danska byggklossar, han är filmer som hon inte får se än…” Läs mer


Måndag: Cecilia Bergman


Petra Hulová: För medborgarnas bästa
Svart satir om sammetsrevolutionen

”Jag får alltid en speciell känsla av att läsa om de kommunistiska öststaterna, en känsla av påtaglig verklighet och overklighet på samma gång. Det är så mycket i det där gråa, bruna och trista som jag alls inte har någon relation till, men ibland glimmar någon 80-talsfärg eller pryl till som för mig tillbaka till min egen…” Läs mer


Lotta Lundgren: Tio lektioner i matlagning
Matinspiration på topp utan bilder

”En kokbok utan särdeles många recept och helt utan bilder, hur kul låter det? Inte särskilt kanske, men det här är utan tvekan den mest inspirerande kokbok jag någonsin läst. Kokbok och kokbok förresten, det är ju som titeln antyder mer lektioner i matlagning. Kanske är det till och med tio lektioner i mat och samlevnad…” Läs mer


Tisdag: Tone Sundberg Brorsson


Thomas Bernhard: Frost
Expeditioner i ensamhetens urskogar

”Namnet Thomas Bernhard brukar viskas i universitetskorridorer som ett lösenord och sekter upprättas till hans ära. Nu förstår jag bättre varför. Som den Bernhard-novis jag är känns det lämpligt att börja från början, med debuten. Frost är Bernhards debutroman, utgiven 1963 i Tyskland och översatt…” Läs mer


Onsdag: Joel Bergling


Lars Gustafsson: Tre korta klassiker
Tre gånger Gustafsson

”Det här är inte en bok utan (som titeln anger) tre korta klassiker ur Lars Gustafssons digra produktion. Samlingen börjar med Tennisspelarna (1977) som har en inledande text av Sigrid Combüchen, fortsätter med En biodlares död (1978) med förord av Anders Olsson och avslutas med En kakelsättares eftermiddag…” Läs mer


Torsdag: Annika Åström


Tove Folkesson: Kalmars jägarinnor
Ett tonårstrots förevigat

”Tonårstjejerna i Kalmars jägarinnor är oskiljaktiga och ohejdbara, som Thelma och Louise. Full fart genom tonåren, full fart genom villaområdet och småstaden, utan tvekan eller tvivel. Jantelagen lyser på ett befriande sätt med sin frånvaro i Tove Folkessons debutroman, där Jossan, Linden, Sudden och Devvan…” Läs mer


Fredag: Daniel Mårs


Ester Roxberg: Min pappa Ann-Christine
Att hitta sin pappa

”När Esters pappa Åke kommer ut, först som transvestit och senare som transsexuell, drabbas hon själv av en identitetskris. Hennes pappa vill leva som kvinna. En kvinna som heter Ann-Christine. Om pappa inte är en man, är han då ändå pappa? Om pappa inte är pappa, vem är då Ester? Hon känner förvirring, rädsla…” Läs mer


Richard Ford: Kanada
När gränsen överskrids

”Den gamla Forden är full av kulhål. Rutorna är sönderslagna. Beverly Parsons tar med sin son Dell för att titta på bilen eftersom det sägs att Bonnie och Clyde, bankrånarparet som blev rikskändisar i 1930-talets USA, sköts till döds i den. 10 000 dollar till den som bevisar motsatsen! Beverly frågar…” Läs mer


Lördag: Nina Ahlzén


Inger Edelfeldt: Konsten att dö
Konsten att dö – eller att gå i stå

”Ars Moriendi – Konsten att dö, är också titeln på en text daterad medeltiden, där man i förhållandet till döden sägs kunna betrakta livet. Inger Edelfeldts bok med samma namn handlar om den framgångsrika fotografen Jacky Måhlin, som vid femtiotvå hamnat i något av en identitetskris. Vem är hon egentligen och hur fortsätta…” Läs mer


Kristian Lundberg och Crister Enander: Hat & Bläck
Det goda hatet. Vad är en människa värd?

”Under ett drygt år skriver vännerna Lundberg och Enander brev till varandra. Det är betraktelser över tidens tillstånd, litteratur och klass. Det är en bok som sjuder och bubblar av vrede och ilska. Vanmakt och frågan om vad en människa egentligen är värd när allt tas ifrån henne? En text som böljar fram och tillbaka…” Läs mer


Söndag: Tomas Eklund


Serhij Zjadan: Depeche Mode
Fulla unga män

”Välkommen till Charkiv, en stad av Stockholms storlek i nordöstra Ukraina, präglad av tung industri och hemmaplan för fotbollslaget Metallist. Här driver berättaren omkring med kompisarna Kommunist-Vasia, Doggen Pavlov, Turbo-Sasja, Kakao och några till under ett intensivt veckoslut sommaren 1993. De är arton-nitton år…” Läs mer

* * *

Varmt välkomna – och mycket nöje!

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2014-02-09 00:08

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?