Text

Nya skribenter på dagensbok.com

Nytt år, nya tag – och nya medarbetare! Den här veckan har vi det stora nöjet att presentera inte mindre än fem nya skribenter på dagensbok.com.

Under veckans gång kommer vi att presentera dem här. Det blir förstås recensioner av nya böcker, men också en och annan krönika och bonusrecension.

Varmt välkomna och mycket nöje!


Måndag: Christina Skagert


Kristoffer Leandoer: September
Livsresa mot ett semikolon

”I September placerar författaren sin läsare i en anhörigstol bredvid en sjukhussäng där det ligger en cancersjuk, döende, icke namngiven kvinna. Genom retrospektion följer vi en utstakad tidslinje, från barndom till insjuknande, med plötsliga inslag från sjukhusrummet som ständigt påminner oss åt vilket håll livsödet bär…” Läs mer


Agneta Pleijel: Hundstjärnan
Lyrisk stjärnkarta

”Man kan dra paralleller mellan Hundstjärnan och flera samtida svenska uppväxtskildringar inom bildungsromangenren. Jag som läst en del av denna uppsjö finner gemensamma nämnare i till exempel Linderborgs Mig äger ingen, Alakoskis Svinalängorna och Niemis Populärmusik från Vittula…” Läs mer


Marie Hermanson: Värddjuret
Bära fjärilar i låret

”Den varelse, ur vilken en parasit hämtar sin näring, är ett värddjur. Redan romanens titel beskriver dess centrala relationsstruktur, den mellan värddjuret och parasiten. När huvudkaraktären Anna reser till Borneo förvillar hon sig i en suggestiv tropisk skogsmiljö, och blir stucken på insidan av låret. Väl hemma har vad som…” Läs mer


Tisdag: Håkan Kristensson


Lotta Muth: Tonar ut i vitt
Ytlig uttunning, mänskligt bråddjup

”Tänk dig att som läsare få känna ett oförargligt, sympatiskt samspel med berättaren. Att själv få söka sig djupt in berättelsernas avskalade språk. Bunden till ytan men hur samspelet sänker lyktor djupt ned i vårt mänskliga bråddjup, med undertoner eller rakt på sak konkret. Hur läsprocessen…” Läs mer

Konsten finns i underströmmarna

”Jag är nyss hemkommen från en resa till Budapest. En stad i djup splittring. Fidesz, ett forna socialliberalt parti, men som med tiden snabbt drivits till populism och extremnationalism, regerar skoningslöst. Efter en skandal 2006 där ledaren för det konservativa socialdemokratiska MSZP, Ferenc Gyurcsány, precis återvald premiärminister – pladdrat på inofficiellt om hur fruktansvärt lite han och hans parti gjort i tid…” Läs mer


Onsdag: Kari Kapla


Shora Esmailian: Ur askan – om människor på flykt i en varmare värld
Klimatflykting? Vad är det för någonting?

”Klimatflykting. Ordets innebörd skrämmer i sin bredd och i sitt djup. Ordet ställer också frågor, frågor man som läsare gärna vill se en närmare analys av. Hur definierar man begreppet? Hur ser juridiken ut? Hur hanterar man en nationalstats ovilja att ge resurser till de medborgare som bor i drabbade områden? Tyvärr…” Läs mer

Kari om sjömansbibliotek

”Den finaste institutionen som finns är nog sjömansbiblioteket på Rosenhill. Var än i världen du befinner dig som svensk sjöman, har du alltid tillgång till ett välsorterat bibliotek…” Läs mer


Torsdag: Victoria Larm


Laurence Tardieu: Eftersom ingenting varar
Pekoral till de unga

”Vincent kastar sig in i en färd som inte bara tar honom tillbaka till kvinnan han en gång levde med, utan även tillbaka till det trauma som utspelade sig i hans gamla liv. Ett liv som han felaktigt trott sig ha gått vidare ifrån. Tankarna under bilresan på väg till den döende exfrun, Geneviève, inleder boken. Att skriva…” Läs mer


Alexander Ahndoril: Regissören
Nattvardsregissören

”I ett hus i Djursholm i början av 60-talet bor det två människor som båda besitter en enorm skaparkraft. Den ena är regissören Ingmar Bergman. Den andra är hans hustru, världspianisten Käbi Laretei. Båda har de lämnat havererade äktenskap med tillhörande barn. Då läsaren först får möta dem är striden vunnen…” Läs mer

Förhastade slutsatser om Stig Larsson

”Efter att ha läst Sydsvenskans intervju med Stig Larsson om hans bok När det känns som att det håller på ta slut, twittrade jag: ”Äcklet Stig Larsson” och länkade till sidan. Jag ringde även mamma och öste ur mig hatiska kommentarer om…” Läs mer


Fredag: Marcus Stenberg


Elin Olofsson: Då tänker jag på Sigrid
Både klichéer och guldkorn i jämtländsk uppbrottsroman

”Jag älskar verkligen uppbrottsromaner konstruerade efter modellen: hen lever det perfekta livet med en snygg kärlek, statusjobb, hög inkomst och märkeskläder ända tills en dag när … På baksidan av Elin Olofssons debutroman förekommer tydliga tecken på att det här är exakt en sån bok. Orden ‘reklamjobb’ och ‘smärtsam…” Läs mer

Återigen:
Varmt välkomna!

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-02-04 00:00 / Uppdaterad: 2013-02-08 00:36

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?