Krönika

Förhastade slutsatser om Stig Larsson

Efter att ha läst Sydsvenskans intervju med Stig Larsson om hans bok När det känns som att det håller på ta slut, twittrade jag: ”Äcklet Stig Larsson” och länkade till sidan. Jag ringde även mamma och öste ur mig hatiska kommentarer om mannen i fråga. Han framställdes i intervjun som en våldtäktsman och hans märkliga kommentarer underströk den bilden. I varje morgonsoffa, i varje intervju fortsatte han att rada upp meningar som bekräftade journalisternas vinkel – att han är ett pretentiöst gubbsvin. ”¨

Två veckor senare har jag läst boken. Med uppriktig ånger skickar jag ett sms till min mamma där jag förklarar att jag drog förhastade slutsatser om Stig Larsson och att jag skämdes.

Han var ingen våldtäktsman. I den omdebatterade scenen (där kvinnan han har sex med börjar gråta) slutar han genast när han märker att hon inte mår bra. Han håller om henne och kör henne sedan hem. ”¨”¨

Stig Larssons bok om mannen han är slog ned som en lortig näve i ett Sverige där genusdebatten blivit till ett av våra kultursmycken. Stig behärskar det litterära språket som den gigant han framställer sig själv som, men genusspråket, hur vi i Sverige diskuterar manligt och kvinnligt, könsroller och sexkultur, där är han handfallen. Detta är något journalisterna vet om. Att släppa ut Stig i det medieklimatet är en plågsam rävjakt att bevittna, under förutsättning att man läst boken. Har man inte gjort det är risken att man förleds till att bli road av den galopperande hetsen efter bytet som ingen bryr sig om. Så här i efterhand önskar jag nästan att någon insiktsfull vän sagt till honom:

”Stig, jättebra bok. Men ställ inte upp i intervjuer, prata över huvudtaget inte med journalister. Häng med kompisarna på Rosa Drömmar och svara inte på okända nummer. Boken når sin spridning ändå ska du se.”

Boken är ett stort verk om hur svårt det är att ta in livet, om att vara slav under sitt kall och om den eviga längtan efter kärlek. ”¨Kanske är det som Stigs kompis Horace Engdahl skriver i Meteorer: ”det fordras nötning. Vad människor älskar är inte lättillgängliga stycken, inte heller svårtillgängliga stycken, utan svåra stycken de vant sig vid. ””¨

Jag hoppas att Stigs bok ska komma att älskas av många. Men det kommer nog krävas en viss tid av nötning innan det händer.

Victoria Larm

Publicerad: 2013-02-07 00:00 / Uppdaterad: 2013-02-07 19:14

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?