Text

: Julklappstips 2013
Julklappstips 2013
0/10

Julklappstips 2013

Det drar ihop sig. Som vanligt går december månad så himla snabbt och vid den här tiden brukar det kännas som att inte ens hälften har hunnits med för en fröjdefull jul … Tillhör du de som fortfarande har klappar kvar att handla? Misströsta inte! En bok är alltid den bästa julklappen. Har du inte koll på litteratur? Misströsta inte! Det har vi.

Varsågod, här har vi valt våra favoriter att ge bort. God jul till alla läsare, önskar Redaktionen.


Anna Liv Lidström:

om-detta-talar-man-endast-med-kaniner_omslag

Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund
Kaninsmärta och melankoli

Jag kom till världen

en vårdag för tretton år sedan.

Jag ångrade mig nästan genast.

Så enkelt och smärtsamt inleder Anna Höglund sin bok Om detta talar man endast med kaniner. Det är en historia om en känslig kanins strävan efter att hitta sin plats i tillvaron. När utanförskapet och ensamheten stångar sig blodiga emot gemenskapen.

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang

Vem är mördaren och varför? Att få använda hjärnan och kreativiteten samtidigt som du njuter av en underhållanande historia. Kan det bli bättre? Alltså blir jag uppspelt då jag inser att ett fång av Maria Langs böcker ges ut igen i samband med att det sker en filmatisering av sex av hennes böcker.

Björn Waller:

Två fackböcker och två romaner från 2013:
Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma
Inte bara den snyggaste bok du kan lägga under granen, utan också en av de bästa svenska böckerna i år. Låt dig bli besatt av en historia om besatthet av besatthet. (Om den är slutsåld: 1913 – århundradets sommar av Florian Illies.)

Steglitsan av Donna Tartt
Författaren av Den hemliga historien gör äntligen vettig comeback med en berättelse där problemet snarare är att alla tror sig känna till den. En sån härligt detaljrik, mångbottnad berättelse att man vill sätta bo i den… fast inte som huvudperson, kanske. (Om den är slutsåld: Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie.)

Tiden second hand av Svetlana Aleksijevitj
Årets kanske viktigaste bok reder ut så mycket mer än bara vad som hände när Sovjetunionen föll sönder. Aleksijevitj plockar isär hela drömmen om en framgångsutopi, och vad som händer när den försvinner. Det kan fler än bara ryssar lära sig av. (Om den är slutsåld: Älskade fascism av Henrik Arnstad.)

Wolf Hall av Hilary Mantel
Den kanske mest omfångsrika, intelligenta, mänskliga, svindelframkallande historiska roman som skrivits på senare år; ett minneskabinett där saker på många sätt står på exakt samma ställen idag som på Henrik VIIIs tid. Köp åt andra och åt dig själv och hoppas bli insnöad fram tills uppföljaren kommer. (Om den är slutsåld: När duvorna försvann av Sofi Oksanen.)


Ella Andrén:

Stefans lilla gröna av Stefan Sundström
Till alla som längtar till sommaren. Ska man nu vara medelålders och medelklassig nog att börja läsa trädgårdsböcker så är det ju tur att de finns även i det här tonläget.

Ingens mamma av Josefine Adolfsson (red)
Till alla som drunknar i bäbisbilder på Facebook och känner att de skulle behöva någon form av motröster. Med andra ord en av mina julklappar till mig själv.

Ingens-mamma_omslag

Cirkeln, Eld och Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Till alla som på något magiskt sätt ännu lyckats missa hajpen. Tänk vilken lyx att få påbörja trilogin med alla tre böckerna (plus seriekomplementet Berättelser från Engelsfors) inom räckhåll! Förtrollande fjortisläsning att gå i ide med.


Håkan Kristensson:

Tre diktsamlingar till vem som helst.

Reseanteckningar av Blaise Cendrars
Kennet Klemets översättning av Blaise Cendrars är en julklapp som du förmodligen struntar i att ge bort. En julklapp till dig själv helt enkelt. En passionsdriven översättning av en ganska märklig poet/journalist/manusförfattare osv. Cendrars var en konsekvent person, som skrev större delen av Reseanteckninar på en båt till och från Brasilien 1924. För att sedan aldrig mer skriva poesi. Dikterna är tidlösa tidsdokument, raka betraktelser som stundtals blir djupt magiska. Av det magiska. I språk, plats och sinne.

Vägg i vägg av Johan Nordbeck/Jockum Nordström
Den här boken är speciell. Ge den till vem som helst var som helst när som helst. Diktsamlingen utvecklar Nordbecks tidsliga strunt samma och en konstnärlig ambition som ingen annan har/kan. Nordbecks komposition blir med stöd av Nordströms förträffliga skulptur med tändsticksasksrum det poetiska mästerverk vi snopet knappt förtjänar: Ge boken till en nära vän, jag lovar att det är inte bara en bok, utan snarare ett levande konstverk. Dikter för fram-, bak-, då-,o- och samtiden.

sjusvansade_omslag

Sjusvansad katt av Håkan Eklund
Nu till ett vildverk. En bok att ge till vildvännerna. Vilda, öppna och poetiskt nyfikna. Eller till ett pucko. Eklund har skrivit en våghalsig diktsamling. Som tillåter det banala, leksamt barnsliga; vågar att inte glo bakåt utan konsekvent testa surrealismens automatiska skriftströmmar. Och Eklund lyckas behärska detta underliga sökandet efter liv, konstnären människan, och framförallt en behärskad jakt efter sig själv och konsten.


Kari Kapla:

Bonobon och tio guds bud av Frans de Vaal
En bok som bäst låter sig beskrivas i superlativ. Lämplig till en vän som behöver återfå tron på mänskligheten. Jag blev alldeles varm i hjärtat av den här, plus att det är så många intressanta tankar en gärna fortsätter att fundera på långt efter läsningen. Kärlek och respekt till Frans de Vaal.

Gallus av Pål Börjesson
En ”feel-bad”-roman till den som uppskattar perspektiv på tillvaron. Den skönlitterära bok som gjort starkast intryck på mig i år. Varning för att läsaren kan påverkas en hel del av karaktärernas öden.

promo-gallus-omslag

The Name from Mars av Trinidad Carillo
En mycket vacker fotobok med bilder som triggar igång fantasin. Det är några bilder jag fastnat extra mycket för och bläddrar fram då och då. Boken står längst fram i bokhyllan så att den är lätt att komma åt.


Lina Arvidsson:

Uppkopplad eller avkopplad – om konsten att verka i en uppkopplad värld av Micke Darmell När jag tipsar om denna bok / blir marken som minerad / du tar mig för teknologifientlig tok / är din status uppdaterad? / Men livet riskerar bli en generalrepetition / och inget blir gjort när du multitaskar / världen en digital institution / där nära relationer står och slaskar / om jakten på fokus och koncentration / i en värld där egot har en egen religion. Recension kommer!

uppkopplad eller avkopplad_omslag

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson Denna är båd’ tunn och go’/ handlar om det hopp som gro / när du blivit riktigt kär / förnuftet gören sig inget besvär / säg, visst har vi alla nån gång varit där…

Ingens mamma av red. Josefine Adolfsson Är det för att jag har fitta, inte kuk / som det förväntas växa något inuti min buk? / Alla som inte är inne på avel / ges av samhället bannor och munkavel / Här är en bok för dig som säger nej / det där med moderskap är ingenting för mig!

De skandalösa av Simona Ahrnstedt Den här boken gör mig glad / här finns ord som balustrad / eller skulle kunna finnas / jag kan inte riktigt minnas / men romantik och vackra slott / bådar inte detta gott? / Fly tristess till bal med danser / mycket bättre än Femtio nyanser…

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-12-14 00:00 / Uppdaterad: 2013-12-14 10:17

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?