Text

: Julklappstips 2012
Julklappstips 2012
/10

Julklappstips 2012

Hamrande och snickrande hörs från tipsarverkstan. Ett boktips, vare sig det handlar om en julklapp eller en läsrekommendation, kan vara en present full av omsorg och med mycket tankeverksamhet bakom. Själva tipset i sig är något värdefullt. I år är Dagensboks jultips som vanligt en bred blandning. Här finns Martin Gelins reportagebok om den amerikanska högern, liksom Mårten Melins Jag är världen, som är poesi för unga. Här finns ungdomsromaner, diktsamlingar och serienoveller. Vi har tänkt lite extra för att ge de bästa tipsen till er.

God jul och mycket läsglädje!
önskar redaktionen


Alice Thorburn:


The great night av Chris Adrian
Den här boken köpte och läste jag i San Francisco och den utspelar sig också där med många referenser till olika platser i staden. Men även utan att befinna sig i stan så är det en fantastisk roman om relationer, sorg och sagofigurer. Den är (mycket) löst baserad på Shakespeares En midsommarnattsdröm, och utspelar sig i Buena Vista Park under vilken Titania och Oberon för tillfället har sitt hov. Där fångas tre personer på midsommarnatten när Puck släpps lös, och deras upplevelser varvas med berättelsen om deras tidigare liv. Förutom makalösa kärlekshistorier och lustiga älvor finns här också den starkaste skildringen av sorg och föräldrakärlek jag någonsin läst, som handlar om hur Titania förlorar ett människobarn hon tagit hand om när han blir sjuk i cancer. Finns inte på svenska men borde översättas snarast!

De anhöriga av Pelle Forshedde anhöriga
En novellsamling i serieform som cirklar kring hemtjänsten och skildrar både de som arbetar inom den och de som behöver den: de unga och de äldre. Samt de anhöriga förstås. Det är enkelt och anspråkslöst skildrat, men har den där särskilda tonen som gör att man ser det stora i det lilla: kvinnan som inte vill vara till besvär, mannen som reser på semester och ”finner sig själv” på en irrande vandring, den unga killen som försöker räcka till för alla behövande. Personerna återkommer i biroller i andra historier på ett sätt som påminner om Jonas Karlssons noveller, och det här är precis lika bra. För alla som inte vill gå med på att serier är litteratur är den ett utmärkt bevis på motsatsen.

Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron
Glasklar skildring av en kvinna som överlevt Förintelsen och vad det gjort med henne som människa. I avslutade kapitel skildrar författaren olika minnen hon har av sin mor och hur hon nu som vuxen kan se logiken i de knäppa beteenden som hon inte förstod som barn. Mycket är outtalat men den känslomässiga effekten desto större. Det finns också en fortsättning/uppföljare som heter Min mors tystnad, den är mycket mer pratig och spretig men intressant att läsa som fördjupning av det som skildras här.


Anna Carlén:


Enstörig av Nina Bouraoui
Existentialism, poetiskt filosofiska utläggningar, kroppslig längtan och magi i algeriska tonårstjejen Alyas universum. Du måste läsa den långsamt, du måste slå igen den då och då och du måste ibland blunda för att fullt följa med i denna vindlande, djupt intensiva roman. Längre recension av boken kommer snart.

HET av Åsa Anderberg Strollo mfl.het_omslag
Unga människor behöver få läsa erotik om andra unga. Vuxna människor behöver också läsa erotik om unga för den delen, och det får vi göra i HET. Här är de laddade stämningarna och heta situationerna lika många och varierade som karaktärerna och deras lustar.

Roslära av Hanna Hallgren
Poesihösten har varit aningen skral, men Roslära är av de samlingar som har fått följa med mig in i kvällarna i ett tag nu. Genom texten rinner vitheten, inkorporerad i bild och uttryck, både synlig och maskerad. Den är ordrik, bildtät, romantisk, politisk, akademisk och framför allt brännande aktuell. Recension kommer!


Anna Liv Lidström:


Jag är världen av Mårten Melinomslag_jagarvarlden
Boken är ett ljuvligt poesipärlhalsband som föreslås lämpligt från tolv år och uppåt. Dock torde en läsvan tioåring ha utbyte av dikterna som spänner över tjugosju röster som spretar men hålles samman genom att de sägs gå i samma klass. Dikterna talar rakt ur hjärtat och jag blir berörd och drabbad av den spröda, glasklara självklarhet som raderna bär. Detta är ett bultande paket till en ung människa som du vill ge en gyllene ingång till poesins värld.

Jag sträcker ut handen mot evigheten av Elisa Rossholm
Detta är en helt underbart poetisk bok som baseras på Mary Wollstonecrafts bok Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark från 1796. Texterna är bearbetade och uppblandade med Wollstonecrafts privata brev till kärleken Gilbert som också är far till hennes dotter. En desperat och hopplös längtan. Berättelsen skildras i collageteknik där nyckelmeningar står ut och paras samman med vackra, naivistiska illustrationer. ”Jag har tittat på havet och på mitt barn… och… knappt… kunnat… hålla… tillbaka en önskan… om att begrava oss båda i… djupet. Det förtvivlade tonläget blandas upp med filosofiska funderingar och förundringar inför mötena under resorna. Samt en hel del ömmande modershjärta. Detta drabbande paket passar till en feminist i umgängeskretsen.

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg
Det här är en kusligt vacker berättelse om Hanna som står på gränsen till vuxenvärlden. Det är sommaren innan sexan och Hannas tankar på killar och sex fyller mer tid än hon någonsin skulle erkänna. Hon slits mellan barndomskompisen Jonna och nya vännen Sabina, som fått mens och solar topless. Samtidigt är bygdens populäraste tjej Linda Palm försvunnen, kanske rentav mördad? Och vad är det skogen döljer för hemlighet? Ge detta hormonstinna paket till någon som står på tröskeln till vuxenvärlden eller kanske till någon som har nära tillbaka till de där somrarna då allting fortfarande var magiskt.


Björn Waller:


Ensam i Berlin av Hans FalladaEnsam i Berlin
En europeisk klassiker som tog 56 år på sig att komma ut på svenska. Mitt i all debatt om varför vi är så besatta av Hitler behövs den här lågmälda men livsnödvändiga motståndsthrillern som cirklar runt en enkel vardag där alla väljer minsta motståndets lag. För så illa kan det ju inte vara ändå, eller?

Vit vit av Marie Norin

Hindenburg av Susanna Lundin

Amatka av Karin Tidbeck
Jag vet inte vad det är som 2012 får svenska romanförfattare att vända sig till den där skitigt surrealistiska apokalypsdrömmen någonstans mitt emellan Tove Jansson, Jevgenij Zamjatin och Cormac McCarthy, att fabulera fritt och berätta om saker som inte kan finnas men ändå måste, att upptäcka världen genom nya ögon, men jag gillar det. Här är tre romaner du hinner sträckläsa på en insnöad eftermiddag men som blir kvar ett tag.

Äldreomsorgen i Övre Kågedalen av Nikanor Teratologenaldreomsorgeniovrekagedalen-omslag
Årets julterrorism: Ge den till någon inför hela släkten och lura farmor att be dem läsa den högt till glöggen.Camilla Hällbom:


Medealand och andra pjäser av Sara Stridsberg
Augustprisnominerad i år men tyvärr inte vinnare. Jag utnämnde det här till vårens bästa bok redan i februari och det visade sig stämma. Den tycker jag att ni ska ge till de som gillar det nattsvarta och den som är van vid att läsa dramatik (eller varför inte den som är ovan vid att läsa dramatik men älskar allt annat Sara Stridsberg skriver, hen kommer att gilla det här också). Det är också en bra julklapp till den som kom hem lyrisk efter att ha sett Dissekering av ett snöfall på Dramaten, eller som inte fick tag på biljetter till pjäsen. Manuset till den finns också med i boken.

Allt kommer tillbaka av Nicola LagioiaAllt kommer tillbaka
Eftersom jag tipsar om vårens bästa bok vill jag också tipsa om sommarens bästa bok. Italien är det här årets starkaste land i litteraturvärlden och Nicola Lagioia är enligt mig den starkaste lysande stjärnan. Det är en tidsresa till 80-talets Italien, med maffiabossar, knark och ett gäng alldeles vanliga 15-åringar. Romanen fick mig att färdas dit och då, in i berättarens värld. Det är en läsupplevelse som heter duga.

Pärlans konfektyr: Kolor, jazz och bakverk av Sandra Abi Khalil, Klara Ejemyr, Lisa Ericson, Miriam Parkman och Isabella Wong
Perfekt julklapp till den som älskar kolorna från Pärlans konfektyr, som står för knäckkoket under julen och behöver något roligare och godare att göra. Perfekt julklapp även för den som älskar 40-talet, den här boken andas 40-tal, är 40-tal. Det här är dessutom det snyggaste som går att lägga under granen i år. En riktig karamell!

Den tomma stolen av J.K Rowling
Jag har inte hunnit läsa den här romanen själv men den står på min egen önskelista inför julafton. Jag slukade böckerna om Harry Potter i tonåren och kan tänka mig att denna J.K Rowlings första roman för vuxna står högt upp på många Harry Potter-fans önskelistor.


Emelie Novotny:


Humlans herbarium: Flora, växtpress & herbarium av Stefan Casta
Jag vill ge Humlans herbarium till alla som längtar efter sommaren nu när snön ligger i drivor utanför. Som en påminnelse om att det snart blir vår igen och att snödroppar, blåsippor och gullvivor kommer att stå där i rabatterna, i backarna och på ängarna igen. Allt som behövs för att identifiera, pressa, torka och samla blommorna finns i den här boken som blomälskare i alla åldrar kommer att ha glädje av!

Turk och Timotej – En natt av Lina Forss och Niklas Krog
För alla unga som vill läsa om nyfiken kärlek och pirrigt sex. En natt berättas omväxlande ur killens och tjejens perspektiv och väjer inte för det som är pinsamt, sårbart och fantastiskt med att vara ung. Dessutom utspelar sig boken precis över jul, vilket bidrar till julstämningen!

Alltings början av Karolina RamqvistAlltings början
Alltings början vill jag ge till alla eftersom det här är höstens absolut bästa bok. Alla som är unga, har varit unga, vill återuppleva 90-talet eller få en bild av hur det var då, till alla som kallar sig för feminister och för alla som inte gör det. Till alla som har utfört sin egen kamp och till alla som ska utföra den. Till alla som har slutat kämpa, till alla som kämpar och till alla som aldrig kämpat. Köp! Läs! Prata!


Lina Arvidsson:


Fallvatten av Mikael Niemi
Man brukar kunna ta tempen på en bok genom att ge den till min pappa. Han läser inte ofta och det måste vara något som trollbinder. Den här gav jag på fars dag och jodå, när vi sågs nästa gång hade han bara en tredjedel kvar! Det här är en svensk katastrofroman om översvämning i Norrland. Men främst en Stephen King-spännande karaktärsroman om hur olika människor kan bete sig när det värsta händer. Du vill inte lägga den ifrån dig.

Världens viktigaste bok av Nathalie Simonssonvarldens-viktigaste-bok_omslag
I unga år kan man påverka, sägs det, och vill du ha en bättre värld är det där du ska börja. Nathalie Simonsson har tillsammans med Rfsu skrivit denna fina bok om vad som händer i puberteten, med kroppen och psyket. Vad är sex? Hur gör man när man kysser någon? En både fin, underhållande och livsviktig bok för föräldrar och tonåringar.

Springa med åror av Cilla Naumann
Det är gudomligt att få recensera böcker som denna. En sann tiopoängare, med underbart språk, drabbande människoöden och inte minst alla dessa precisa detaljer; över barndomssomrarna, åldrandet… Detta är helt enkelt en sån där riktigt bra bok, som alla borde läsa för ren nöjes skull.


Marie Gröön:


Lyckliga i alla sina dagar av Nina Björklyckligaiallasinadagar_omslag
Med humor, klokskap och exempel från Disney, Arbetsförmedlingen och 50-talets reklambransch dissekerar Nina Björk hela det kapitalistiska samhällssystemet. Vad är det vi drömmer för drömmar? Eller, vilka drömmar är överhuvudtaget möjliga? Och hur värderas mänsklighet i ett system som kräver konstant ekonomisk tillväxt? Årets viktigaste bok? Ja. Mycket möjligt.

Diktsamling av Lina Ekdahl
Mer poesi under granen! Och vad annat kan jag göra än att rekommendera den poesisamling som jag gav högsta betyg tidigare i höst. Lina Ekdahl har en alldeles egen ton och en lika egen som skarp blick på omvärlden.

När döden kom till Pemberly av PD James
PD James låter sin senaste mordgåta rumstera i Jane Austens romanvärld och hon gör det med den äran. Inte bara är det, precis som Ella Andrén skriver i sin recension av den engelska utgåvan, en fröjd att åter få spendera tid tillsammans med sina favoritromankaraktärer, utan sättet som James skriver på är både respektfullt och träffsäkert tonmässigt. En klassisk deckarhistoria i klassikermiljö – perfekt mellandagsläsning!


Oscar Rooth:

Mats Kamp av Mats JonssonMats Jonsson, Mats kamp (omslag)
Ge den till någon född på eller strax runt sjuttiotalet som bor i Stockholm. Kan läsas med stor behållning nu men kan också vara bra att spara i någon flyttkartong fylld med annat nostalgiskt bråte. För när alzheimern slår till någon gång på femtiotalet (ja, 2050-femtiotalet, inte femtiotalet med Elvis och James Dean) och minnet suddas ut, så är det bara att läsa om den så kommer de få signalsubstanserna som fortfarande är verksamma att ta berättelsen som om den vore deras egen. Skillnaderna är ändå inte så stora.

Den amerikanska Högern av Martin Gelin
Bara för att det blev fyra år till i Vita Huset för Obama är knappast att teapartytalibanernas roll överspelad. Ett måste att läsa om man vill förstå hur amerikansk politik av idag fungerar, eller kanske varför den inte fungerar.

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling
Eftersom det aldrig kom något recensionsexemplar från Natur och Kultur till mig så får jag helt enkelt sätta upp den på min egen önskelista. Så Jultomten, snälla skicka den till mig för jag vill verkligen läsa den.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2013-06-20 21:25

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?