Text

Inför Världspoesidagen 2012

Dagensbok.com för traditionen vidare och uppmärksammar årets Världspoesidag, som är den 13:e i ordningen. För den som vill fira är det som vanligt den 21 mars som gäller, då det bland annat blir världspoesikväll på Kägelbanan i Stockholm. Årets event leds av poeten Joar Tiberg och har temat Rörelser.

I Sverige 2012 är den utgivna poesin en allt mer begränsad litteraturgenre. Få är de som läser poesi, ännu färre är de som köper den. Samtidigt svämmar nätet över av poesiskrivande människor och estradpoesin lever sitt eget liv vid sidan om förlagen. Genom vårt tema Världspoesidagen vill Dagensbok.com visa att det fortfarande finns förlag som satsar och tror på poesin. Vi har plockat fram förra årets utgivna godbitar och lagt till några av de poesifavoriter vi recenserat under året som gått. Mycket svenskt har det blivit, men även en del utländskt. Allt är världspoesi i våra ögon.


Mattias Alkberg: Era Svin
Blänkande ångest i redig poesi från norr

era-svin_omslag”Vardagsrealism insvept in ett glänsande landskap av tungsinne. Så skulle jag definiera Mattias Alkbergs senaste diktsamling Era Svin, den fjärde sedan debuten Separerade ägg, som släpptes för tjugo år sedan. Den ständigt närvarande döden: bakgrundsscenario till ett norrländskt slammer,…” Läs mer


Pontus Arvstrand: När marken är platt sjunker himlen
Modern naturlyrik och kroppsliga landskap

nar-marken-ar-platt_omslag”Den fjärde diktsamlingen i Göteborgförlaget Kabusas serie Kabusa Dikt är Pontus Arvstrands När marken är platt sjunker himlen. Arvstrand är den första debutanten i serien, vilket är anmärkningsvärt och samtidigt glädjande. Medan många andra förlag skär ner på poesin och begränsar antalet debutanter, har vi här ett som vågar satsa på en lyrikdebutant…” Läs mer


Peter Waterhouse: Blommor
Annorlunda stadslandskap

Blommor”I Blommor hittar betraktaren blommor i stadens bebyggelse, rörelse, trafik, invånare, allt. Det som oftast upplevs som döda ting i stadslandskapet börjar blomma och får liv. En cigarettautomat blir vacker som en aster och en resa till en förgätmigej. Människan blir istället till bin som dras till färgglada reklamaffischer som de vore blommor…” Läs mer


Casia Bromberg, Sanne Näsling (red.): Hallon & Bensin
Mittemellan hallon och bensin

hallon-bensin_omslag”Brombergs har startat en ny serie, som heter Blå Blixt. Namnet är taget från Edith Södergrans dikt “Blixten”; “… blå blixt, den jag ser / när skall du bryta fram?” och först ut är antologin Hallon & Bensin, en intensiv, oroande men livfull samling dikter. Uppgiften för de som skickat in för att medverka har varit att ge svar på frågan ”Vad kan poesi vara?” …” Läs mer


Naima Chahboun: Okunskapens arkeologi
”detta är historien”

Naima Chahboun, Okunskapens arkeologi (omslag)”Inte alla debutanter är så erfarna som Naima Chahboun. Okunskapens arkeologi må vara hennes första egna diktsamling, men hon har tidigare medverkat i antologier och inte minst stått på scen med sin poesi. Det hörs också.Det finns en språklig lekfullhet i Okunskapens arkeologi…” Läs mer


Jonas Ellerström, Tomas Tranströmer: Tomas Tranströmers ungdomsdikter
”Vingar under utveckling”

transtromers_ungdomsdikter_omslag”När Jonas Ellerström kommenterar Tomas Tranströmers ungdomsdikter hänfaller han gudskelov inte åt samma okritiska blindhet som Staffan Bergsten i Ett diktarporträtt. Det ligger i sakens natur: här möter vi den unge Tomas diktning innan han 1954 utges på Bonnier och blir den fullfjädrade Tranströmer…” Läs mer


Nora Gomringer: Men säg nåt om natten då
Poetry slam på papper

Men säg nåt om natten då”Nora Gomringer är en tysk-schweizisk flerfaldig mästare i Poetry Slam och en fantastisk estradpoet. På bokmässan i september såg jag henne framföra dikter ur samlingen Sag doch mal was zur Nacht. Diktsamlingen har nu översatts till svenska av Cecilia Hansson med titeln Men säg nåt om natten då och det påverkar min läsning…”Läs mer


Brian Turner: Kulan som kommer
”Krigets poetik”

Turnet, Kulan som kommer (omslag)”Den diktsamling av Brian Turner som nu översatts och kommit ut på Oppenheim förlag är hans debut från 2005, och har alltså inte förrän nu översatts till svenska. Hela samlingen har ett mycket specifikt tema: Turners militärtjänstgöring i Irak mellan 2003 och 2004. Från kriget, från landet och från människorna…” Läs mer


Jenny Tunedal: Mitt krig, sviter
Vilket krig för man mot dem man älskar?

Mitt krig, sviter”Önskan om att ha något att kriga för är inte så oprovocerad som den kanske låter. Det är önskan om att längta, vilja, älska så mycket att det inte bara är värt att döda för, utan värt att föra ett helt krig för. När jag slår upp Jenny Tunedals nya och tredje diktsamling Mitt krig, sviter får jag hjärtklappning…” Läs mer


Katarina Frostensson: Flodtid
Gåtfull ordkarta över språkets landskap

Flodtid”Inom litteraturvetenskapen finns en tendens till att betrakta texten som ett objekt där allt som ligger utanför och bortom dess ramar anses som irrelevant. Sådana texttrogna analysmetoder har säkert sina förtjänster, men jag har alltid haft svårt för att betrakta dem som särskilt givande. Eller, rättare…”Läs mer


Cletus Nelson Nwadike: Tankar ur ett lejons gap
Cletus N Nwadikes känsla för snö

Tankar ur ett lejons gap”Jag är med på en lektion i svenska som andraspråk. Det snöar ute. Vi pratar om vad ”det” egentligen står för i meningen ”Det snöar.” och om de vuxna elevernas olika modersmål har någon motsvarighet. Snöar det över huvud taget där de kommer ifrån? ”Om du ringer din mamma och berättar att det snöar”, frågar…”Läs mer


Khashayar Naderehvandi: Om månen alls syntes
Poetiska sprickor

Om månen alls syntesAtt läsa debutanten Khashayar Naderehvandis diktsamling Om månen alls syntes är som att bläddra i ett fotoalbum. Små frusna scener och episoder lyfts upp och väcks till liv. Dessa foton – dessa minnen – förhåller sig till en början avvaktande; det finns ett tunt och skört fönsterglas mellan läsare och text. Men ju längre in i dikten man kommer, desto mer bryts denna genomskinliga barriär ner och desto närmare kommer det förflutna.Tillvaron flyter samman; minnet, drömmen och nuet blir ett… Läs mer


Marie Silkeberg: Material
Prosalyrik i kringelikrokar

MaterialSidorna i Material är stundtals späckade med ord, en prosalyrisk smet utan stor bokstav, men med mycket närvaro. Språken blandar sig med varandra. Jaget befinner sig stundtals i Stockholm, stundtals i Petersburg, stundtals i Göteborg, stundtals någon annanstans. Det finns en uppbrytning i tid och miljö som jag inte lyckas reda ut… Läs mer


Hanna Hallgren: Burqa
Svår, svår, svår. Meningen?

BurqaJag har länge dragit runt med den här boken i min väska, och det har medfört en del problem. Burqa är i och för sig inte tung (tvärtom, tunn och lätt), men formatet är A4 och den låter sig inte tryckas ned så lätt i den allmänna röran… Läs mer


Anna Hallberg: Colosseum, Kolosseum
Ellips som ekar av sånger

Colosseum KolosseumOm jag skulle räkna upp de stödord som jag klottrat på den gula insidan av den helsvarta boken Colosseum, Kolosseum inför skrivandet av denna recension och samtidigt försöka imitera Hallbergs stil så skulle det bli ungefär såhär:

djur kroppar  kött våld   krig krossa
kroppsdelar 
jag blir du blir ingen
övervakning   sprudlande  vårkänslor
bevakning  ellips fängelse straff 
ellips   vård att se bli    sedd 
	Colosseum	Säters 	hospital 
maktens arkitektur ellips 	panopticon 
broskbitar  mellan tänder	
att      tugga	kött krig våld

Läs mer


Inger Christensen: Det
Tack för det Modernista!


inger-christensen-det-omslag
Första gången jag läser Det får jag ångest. Jag slår upp boken och möts av ett massivt textblock där meningarna slingrar sig som ormar i stackatotakt:

Det. Det var det. Så har det börjat. Det är. Det fortsätter. Rör sig. Vidare. Blir till. Blir mer.

Efter två sidor blir jag tvungen att lägga ifrån mig boken i över en månad. Läser en fantasyroman istället. Jag orkar inte med det här nu… Läs mer


Clara Janés: Skogens hemligheter
Med alkemin som tema

skogensDen spanska poeten Clara Janés (du som kan spanska eller holländska, se och hör henne här) som skrivit fler än tjugo diktsamlingar, anser själv att Skogens hemligheter (Los secretos del bosque) från 2002 är en av hennes mer betydelsefulla. Detta skriver hennes svenska översättare Ingrid Wickström i ett förord till diktsamlingen. Märkligt nog tycks detta vara det första och enda i bokform av Clara Janés som översatts till svenska… Läs mer


Patti Smith: Oskuldens tecken
Patti the poetess

oskuldensEgentligen tycker jag inte så mycket om att läsa diktsamlingar i översättning, särskilt inte när originalspråket är engelska och därför särskilt lätt att ta till sig. Men nu har Brombergs förlag givit ut en översättning av Patti Smiths Auguries of Innocence från 2005, en samling med 26 dikter, och det måste ju lyftas fram. Vad jag kan se har endast ytterligare en av hennes diktsamlingar översatts till svenska, och det är Woolgathering, som även den kommit ut helt nyligen (Bakhåll förlag) med titeln Samla ull Läs mer


Kristin Berget: Der ganze Weg
Tid, rum, kön och kropp

der-ganze_omslag

Långa rader av människor och djur
djur och människor
gud är ett ord
i en himmel som ständigt
mörknar

Efter ett par försök att klura ut den korrekta översättningen av Der ganze Weg, och vad titeln innebär för texten släpper jag den och låter mig ledas in i norska Kristin Bergets andra diktsamling. Som börjar försiktigt, men ändå med ett löfte om något kontrastrikt, något med utsikt… Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-03-17 00:00 / Uppdaterad: 2012-03-17 09:20

Kategori: Special

2 kommentarer

[...] http://dagensbok.com/2012/03/17/infor-varldspoesidagen-2012/ Share this:FacebookTwitterSkriv utLike this:GillaBli först att gilla denna post. Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken. ← Daniel Svensson till Dan Andersson-veckan [...]

 

[...] http://dagensbok.com/2012/03/17/infor-varldspoesidagen-2012/ Like this:GillaBli först att gilla denna post. Publicerat av Roy Isaksson Arkiverad i Nyheter Kommentera » [...]

Inför Världspoesidagen « Roy Isaksson Oregistrerad 2012-03-19 15:29
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?