Recension

: Världen intresserar mig inte
Världen intresserar mig inte Gunnar Lundkvist
1977
Bo Cavefors Bokförlag
8/10

Gunnar innan Klas Katt

Utgiven 1977
ISBN 9150406280
Sidor 30

Om författaren

Gunnar-Lundkvist (2)
Foto: Caroline Andersson

Gunnar Lundkvist född 1958, är en svensk författare och serietecknare, han har gett ut både poesi och barnböcker men är mest känd för serierna om Klas Katt.
Gunnar Lundkvist debuterade som poet 1974. Han fick Seriefrämjandets pris Urhunden 2004, Serieakademins Adamssonstatyett 1994 och Bokhandlarföreningens pris BMF 1990.

Sök efter boken

Min idé att fira Världspoesidagen 2014 genom att vaska fram en liten (bortglömd?) svensk poesipärla höll på att falla platt på grund av bokens format. Den är marginellt större än ett pass och hade gömt sig i min boksamling. Lyckligtvis var den lättare att hitta den här gången än sist jag förlorade den i bokhavet, den gången tog det åtta år och en flytt innan den behagade dyka upp.

Gunnar Lundkvist är mest känd för sina prisbelönta serier om Klas Katt men innan dem publicerade han ett par diktsamlingar. Världen intresserar mig inte är hans andra och kom ut 1977 då han var blott nitton år gammal (debuten Träden gråter kom 1974, den har jag dock tyvärr aldrig fått tag på).

Om man har läst Klas Katt (som på många vis är serier med en mycket poetisk klang) så känner man igen tonen i de här dikterna. En slags fundersam melankoli och ett mörker som ibland slår över i något som liknar ren misantropi. Någonstans där bakom lurar också en nattsvart humor.

Att författaren var nitton år när dikterna trycktes märker jag inte mycket av, livsledan som lyser igenom känns som om den tillhör en avsevärt äldre och mer erfaren man. Kanske är det de mycket exakta formuleringarna och det knappa språket som ger mognadskänslan, eller så föddes han gammal (vissa gör det har jag fått för mig). Den nittonårige Gunnar skriver:

Att komma tillbaka till det här årets lägenheter

 

med nya namnskyltar

och ansikten jag inte vågar tala till

 

komma tillbaka

och någon har hällt ut ny färg på gatorna

 

komma tillbaka

se långt in i spegeln

och tänka

att jag är fruktansvärt gammal

Ingen av dikterna har en titel och någon stor bokstav finns det inte heller. Allt är mycket sparsmakat men trots det känns det som om de utvalda orden bara är toppen på ett isberg av dolda meningar och antydningar:

poliserna äger leksaker

som är hårdare än väggarna i det här rummet

 

jag är inte mer värd än en hund

sätt mig i koppel

Är väggarna madrasserade, är leksakerna batonger? Jag gillar att undra.

Hur som helst är det här en utmärkt bok som jag varmt rekommenderar. Då den kan vara svår att köpa är ett biblioteksbesök mödan värt. Detta förutsatt att de bibliotek som har den i sina magasin faktiskt kan leta upp den i verkligheten, den är som sagt en mycket liten bok som är bra på att gömma sig.

Joel Bergling

Publicerad: 2014-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2014-03-21 18:45

Kategori: Recension | Recension: #5603

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?