Recension

: Tomas Tranströmers ungdomsdikter
Tomas Tranströmers ungdomsdikter Jonas Ellerström, Tomas Tranströmer
2011
Ellerströms
7/10

Vingar under utveckling

Utgiven 2011
ISBN 9789172472617
Sidor 36
Först utgiven 2006

Om författaren

Jonas Ellerström startade 1983 Ellerströms förlag och har själv utkommit med författarporträtt, prosadiktsamlingar, samt en bok om schack.

Tomas Tranströmer, född 1931, debuterade 1954 med samlingen 17 Dikter, och har sedan dess varit en av Sveriges främsta poeter. Han är översatt till drygt 60 språk och har själv tolkat ett flertal dikter av engelska och ungerska poeter. 2011 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Sök efter boken

När Jonas Ellerström kommenterar Tomas Tranströmers ungdomsdikter hänfaller han gudskelov inte åt samma okritiska blindhet som Staffan Bergsten i Ett diktarporträtt. Det ligger i sakens natur: här möter vi den unge Tomas diktning innan han 1954 utges på Bonnier och blir den fullfjädrade Tranströmer. Åren före debuten publicerar han dikter i olika tidskrifter, varav tio här trycks om.

Den inläste kan bläddra runt och bedriva jakt på sprickorna innan den monumentala metaformuren murats färdigt. Till exempel undviker senare diktning sentimentalitet som att ”en tung gren röres av heliga strömdrag”. Likaså haltar bilden av simmaren som ”ett lockbete / för den hungriga bryggan” rätt duktigt i sitt försök att skruva upp en situation med laddning. Sammantaget är den unge Tranströmers lyrik mer uppenbart andlig och överrumplingseffekten överskattas på ett sätt som gör den något obeständig mot omläsningar.

En intressepunkt är fyraradingen ”Lento”, vars drag av grotesk är sällsynt efter debuten samtidigt som bildens slagkraft är bekant. Det modernistiska manéret att vägra versaler skulle 17-åringen senare överge:

vi ska alla dö av för tungt huvud
      av för stora ögon
             av släpande hår
vi ska alla förstenas i tunga vatten

Ellerström spekulerar kunnigt i förmodade influenser och redogör för tidens litteraturtrender och publicistiska förhållanden. Men i presentationsteknik måste han anmärkas. Det finns en anledning till att infoskyltar sätts vid sidan om konstverk, att musiker gör paus mellan låtarna och att bonusmaterialets berättarröst är frånskilt filmen i dvd-utgåvor. Här är varje dikt trångt omringad av Ellerströms kommenterande och bara en tom rad gör uppehåll däremellan. Sportsligare vore om läsaren själv fick besiktiga hur dikten stod pall ensam mot arkets neutrala rymd. Han borde valt förord och dikt i två skilda avdelningar.

Ellerström finner att ”dikterna i sig själva är intressanta” men skriver underligt nog också att ”man ska naturligtvis inte lägga alltför stor vikt vid dessa gymnasist- och studentdikter.” Detta, tillsammans med upplägget, är att göra dikterna till små kuriosa vars värde ligger i varslet om kommande framgångar och alltså föga värt av egen kraft. Nog för att lyrikhantverket trevar, men att se debuten som den fasta gräns då ett författarskap befordras från oduglig till duglig litteratur är ensidigt.

Utgåvans största stund är ”Anteckningar från lappsjukans domän”, Tranströmers bidrag till en artikelserie i Arbetaren publicerat ett år före debuten. I reseskildringen från det nordligaste av det nordligaste Sverige öses det friskt ur källorna: fönsterblommorna som kämpar ultrarapidiskt i ett kortvarigt arktiskt ljus, vägen till Maunu som liknar en okynnig trådända som repats loss från den grövre Karesuandoleden och landskapet som är sammansatt av de tre väldigheterna molnen som går högt, molnen som går lägre samt jorden. Ibland upptäcker man framåtpekanden och jublar:

Här dundrade Laestadius i många år innan han fick förflyttning söderut till Pajala där han ligger begravd utanför en kyrka som liknar en gammal vinddriven och förlamad måsgud, sexton mil från öppet vatten.

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2011-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-08 07:26

Kategori: Recension | Recension: #4406

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?