Krönika

Ett nobelpris till svensk samtidslyrik

Tomas Tranströmer har kandiderat till nobelpriset i litteratur så länge jag kan minnas. Och just därför trodde jag aldrig att han skulle få det. Inte för att han är svensk, utan för att det talats för mycket om, för mycket för.

Jag ska säga det på en gång, jag är inte mycket för Tomas Tranströmers lyrik, det lilla jag har läst berättar för mycket, blir för beskrivande och håller mig inte nära.

Foto: Ulla Montan

Foto: Ulla Montan

Men jag är ändå oerhört glad över ett svenskt nobelpris till en poet 2011. För det känns som att vi har en starkare lyrikutgivning i Sverige nu än någonsin. Så när alla andra ropar äntligen och pratar om hur välförtjänt och efterlängtat det är för Tomas Tranströmer, tänker jag på all annan fantastisk poesi som finns runtomkring oss. Uppmärksamheten som ett svenskt litteraturpris medför kommer förhoppningsvis även att räcka så långt att läsarna upptäcker hur mycket svensk lyrik har att bjuda på. Med nästa års bokmässetema, nordisk litteratur, kunde priset inte komma lämpligare.

Jag kan heller inte låta bli att tänka på nästa generations poeter som får ta över efter en nobelpristagare. Hur viktigt är inte det! Därför blir nobelpriset i litteratur 2011 till Tomas Tranströmer också ett pris till samtidens och framtidens svenska lyrik. Och det hurrar jag för!

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-10-06 16:00 / Uppdaterad: 2011-10-06 15:56

Kategori: Krönika

3 kommentarer

Hurra för Tomas! Det här hade jag inte vågat hoppats på. Oj så roligt!

Lena Oregistrerad 2011-10-06 16:16
 

Hörde på P1 morgon en författare protestera mot att Transströmer fått priset för att han är svensk. Eftersom Tranströmer troligen är världens mest översatta poet (till 50-60 olika språk) och tidigar poeter som fått Nobelpriset i litteratur hänvisar till hans författarskap och nomineringar kommit in från hela världen sedan 1993 så är knappast hans argument relevant. Fast författeren erkände att han inte läst Tranströmer och inte läser poesi för det är för komplicerat så han uttrykte nog en åsikt snarare än en insikt…

Jenny Oregistrerad 2011-10-07 12:47
 

det är oftast mycket lättare att tycka om böcker och författare som man inte har läst :) men jag kan inte så någon som helst anledning till att säga att Tranströmer skulle ha fått priset bara för att han är svensk, utan snarare se det från andra hållet: Tranströmer fick priset trots att han är svensk. vilket säkert också gör honom mer värd det.

Emelie Novotny Redaktionen 2011-10-12 23:36
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?