I år har den sedvanliga högteknologin fått stryka på foten när handeln utsett årets julklapp. Det blev istället den färdigpackade matkassen. Här på dagensbok.com håller vi förstås på att 1999 års julklapp, boken, är årets julklapp nu som alla år. Vad är väl julen om inte en stund av eftertanke och vila efter ett hektiskt år? Den stunden tillbringas bäst i bekvämt läge med en bok i handen.
2011 har dessutom varit ett alldeles förträffligt bokår och i år kan ni med fördel slå er ner i fåtöljen tillsammans med en svensk nobelpristagare, någon av årets alla fina augustnomineringar, eller varför inte en av alla riktigt bra ungdomsböcker som kommit ut i år?
Här kommer som vanligt dagensbok.coms tips på hårda paket under granen. Från oss alla till er alla – en riktigt god jul och en aldrig sinande läsglädje!
önskar redaktionen
Alice Thorburn:
Inbjudan till de våghalsiga av Dorotee Elmiger
Den här boken är något av det bästa jag läst på länge, och den blir bara bättre ju mer man tänker på den. Som en karta där många delar är täckta är både boken och världen som huvudpersonerna Margarethe och Fritzi lever i. De bor i ett landskap där en underjordisk eld brinner i en gammal kolgruva, där de flesta människor flyttat, och där deras far representerar makten både genom att vara byns polis och genom att vara den som döljer saker för systrarna och som bestämmer vad som är relevant att fråga om. Ställer massor med intressanta frågor om makt, strukturer, tänkande.
Jag hör icke till något läger av Elisa Rossholm
Det har kommit flera väldigt bra nya serier i år, bland andra Matilda Rutas kompromisslösa omskrivning av Tummelisa, och Sofia Karlströms vilda, ordlösa Doggie. Allra mest tyckte jag ändå om denna serieversion av Victoria Benedictssons dagböcker. I vackra collageartade bilder skildras viktiga punkter i hennes liv, ackompanjerade av minst sagt pregnanta citat, ofta ganska dystra. Man får en stark bild av en själ som hela livet längtade efter gemenskap men som oftast fann sig stå oförstådd och ensam. Om än stark i sin tilltro till sig själv och den egna förmågan att hantera ord.
De hemlösa av Yiyun Li
Otroligt stark och bitvis väldigt hemsk, hela tiden saklig och nyter, är den här historien om ett antal människor i en stad i Kina 1979. Det handlar om att finna sig i sitt öde, om att kanske våga tro på ett begynnande uppror, om att hela tiden känna efter hur man ska spela sina kort just här och nu. Olika samhällsklasser och livsöden vävs ihop kring en avrättning av en ”kontrarevolutionär” kvinna, och sambanden känns hela tiden både självklara och ödesdigra. Recension kommer!
Anna Liv Lidström:
Du ser draken genom fönstret av Charlotte Qvandt
När Charlotte Qvandt var ung, nybliven mamma fick hennes egen mamma diagnosen lungcancer. I denna bok berättar Charlotte i dagboksform, med efterföljande reflektioner, om de tunga, omtumlande månader som följde fram till mammans död och tiden därefter. Hur är det att mista sin egen mamma när man precis har blivit en? Man gråter, skrattar men framför allt berörs av denna starka, sanna berättelse.
Inte på riktigt, inte på låtsas av Maja-Maria Henriksson
Johanna är bara sjutton år och livet hon kämpar med är för djävligt. De vuxna omkring henne är antingen genomruttna eller totalt aningslösa. Det finns faktiskt bara en vuxen som verkligen ser henne. Det är kocken Pietro på restaurangen där hon sommarjobbar. Men Johanna väljer att inte lyssna på honom. Hon väljer istället kärleken till den destruktiva och trasiga Jens. Du kan inte bli annat än golvad av denna litterära käftsmäll.
Ätstört, en antologi om ätstörningar, fett, mat och makt av Maria Ahlsdotter, Mika Nielsen, Hanna Hannes Hård (red.)
En bok om ätstörningar och fett i juletider? Ja, för detta är en viktig bok som vill bryta tystnaden kring ätstörningar och lyfta skammen från individerna till en samhällelig nivå. Det är en bok där de som vanligtvis ses som patienter eller offer tar plats. De berättar inte bara om sin tillvaro som feta och ätstörda, utan som feminister, som människor med politiska blickar på det allra mest privata. Att denna normkritiska antologi sålde tvärslut på bokmässan säger nog en del om hur den lyckas sätta fingret på att ätstörningar är så mycket större än en privat angelägenhet.
Björn Waller:
Korparna av Tomas Bannerhed
Årets Augustvinnare är inte en solskenshistoria, men oj vad den får en att vilja krypa ihop med något varmt.
Moderspassion av Majgull Axelsson
Årets bästa svenska roman. Få kan kombinera viktiga ämnen och starkt historieberättande som Majgull Axelsson.
11.22.63 av Stephen King
Kings starkaste på många år gör mycket du kommer att känna igen från förr, som sig bör med en bra tidsresehistoria, men är smartare än den först verkar.
Blinda solrosor av Alberto Mendez
En tidsresa av det hemskare slaget. Vissa krig är alltid förlorade.
Post Everything: Outsider Rock And Roll av Luke Haines
Britpopens störste cyniker fortsätter vara musikvärldens roligaste krönikör.
Camilla Hällbom:
Dikter och prosa 1954-2004 av Tomas Tranströmer
Igår mottog Tomas Tranströmer ett välförtjänt Nobelpris i litteratur på Konserthuset i Stockholm. Den här samlingen med i stort sett allt Tomas Tranströmer har skrivit gavs ut lagom till hans 80-årsdag i våras. Den borde finnas i varje poesi-intresserad människas hem och står högst upp på min önskelista till jul. Snygg är den också, så den skulle pryda sin plats i bokhyllan väl.
Krig eller fred av Silke Scheuermann
Krig eller fred är en av de noveller som ges ut på det lilla förlaget Novellix. Egentligen vill jag tipsa om alla deras noveller, det är alltid nyskrivna noveller av riktigt bra författare, som Monica Fagerholm, Jonas Karlsson, Jonas Hassen Khemiri, Amanda Svensson, Jens Lapidus m.fl. De finns dessutom som e-noveller för den som föredrar att läsa på en läsplatta. I det fysiska formatet är novellerna så små att de garanterat får plats i fickan. Perfekta julklappar som ger små stunder av läsro och förhoppningsvis en öppning till hela författarskap.
Flod av Carolina Fredriksson
En av årets största läsupplevelser bjöd Carolina Fredriksson på. Det är ingen glädjefylld läsning men en vacker sådan.
Ella Andrén:
Trädets tid av Christel Kvant
Augustnominerade Trädets tid är en smittande kärleksfull och allmänbildad bok om förhållandet mellan människor och träd. För att vara en fin presentbok med miljötema har den dessutom fördelarna att vara vare sig deprimerande eller kännas som en pik till den man eventuellt ger bort den till. Ren kärlek.
Den amerikanska mardrömmen av Susan Faludi
Susan Faludi har en hel del att tillföra i dessa bisarrt antifeministiska tider. Klassikern Backlash firar 20 år i år, men finns skamligt nog inte alls tillgänglig i någon fin jubileumsutgåva på svenska – trots att den som sagt är rent skrämmande aktuell. Smarta, bildade och underhållande Den amerikanska mardrömmen, om genusbakslag i spåren av 9/11, finns däremot i pocket.
Konsumera mera – dyrköpt lycka av Birgitta Johansson (red.)
65 miljarder förväntas julhandeln omsätta i år – nytt rekord. Igen. Fler argument behövs väl egentligen inte? Fast att det finns någon som forskningsrådet Formas, som förmedlar forskning i lättlästa munsbitar, är lite som en julklapp i sig, tycker jag.
Emelie-Eleonora Wiman-Lindqvist:
Ja till Liv! Liv Strömquists ABC av Liv Strömquist
Precis som Prins Charles känsla skänkte denna sprakande alfabetskavalkad mig både tröst och skratt. Liv Strömquist nagelfar dagens Sverige à la ‘kejsarens nya kläder’, leker med seriegenren och visar återigen att hon är en av landets främsta och bästa serietecknare. Kunnigt, fräckt och på ett mycket säreget sätt sticker hon ut hakan och spetsar alla de som förtjänar uppläxning. Att läsa Ja till liv! är inte bara ett ”bör”, det är ett ”måste”. Helst innan 2011 går ut genom dörren och klockorna ringer in 2012. Det kanske gör det nya året inte bara nytt, utan också gott.
One day av David Nicholls
Förutom den briljanta idén - att skildra en dag i två människors liv i tjugo år – finns här gott om humor, ett rappt språk och ett sällan skådat flyt. Em och Dex blir dina vänner, ni vet, de som bor runt hörnet, som man hänger med i tid och otid, älskar … och hatar. Kompisar som man haft, som man har och som man kommer att få. Strunta i den svenska översättningen (hur bra den än är!) och läs på engelska! Först då kommer nyanserna, ironin och den så bitterljuva tonen, med stråk av moll, fram. It’s dazzling. Radious! Fabulous!
Likt ett brustet halleluja. Trons och tvivlets tematik i Christine Falkenlands prosa av Anna Clara Törnqvist
Christine Falkenland är en av mina absoluta favoritförfattare. Hennes svårgenomträngliga, suggestiva prosa – som ofta får stråk av renodlad poesi – är ett borrande, djupt ner i själens mörka labyrinter. Ett sätt att tolka Falkenlands texter gör Anna Clara Törnqvist i denna mycket läsvärda avhandling. Kan akademisk prosa vara spännande? Ja! Om! Det är fascinerande, svindlande och riktigt riktigt bra!
Emelie Novotny:
Wrestlarna av Viktor Johansson
Det här är den bästa bok jag har läst i höst, så enkelt är det. Wrestlarna skildrar en värld som jag inte vill vara en del av. När jag lägger ifrån mig den här boken vill jag bara gråta. Det finns ingen som skildrar ungdomarna av idag som Viktor Johansson gör, ingen som förstår som han gör, ingen som ser som han gör. Han har gjort det förut i både Eterneller och i den senaste diktsamlingen Game over, men han gör det igen och han gör det bättre än någonsin.
Tio vilda hästar av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge
I räknesagan Tio vilda hästar får vi bland annat lära känna stjärnbeströdda Dandy, Dior som är rosa med guldman och röda Lord med blå man och glasögon. De är tjocka, färgglada hästar med korta ben. Men när tio vilda hästar springer omkring och leker händer det lätt att någon kommer efter. En efter en droppar de av leken tills det bara är en häst kvar, men hästar trivs bäst tillsammans, därför vänder sagan tills de alla är samlade igen. Det är en charmig, vacker och rolig berättelse med ett rytmiskt språk att ge till alla som behöver lära sig, eller redan kan, räkna till tio och tillbaka.
Trettiotvå poeter tjugohundraelva av Jörgen Gassilewski, Anna Hallberg, Anna Nyström och Kajsa Sundin (red.)
Sida efter sida med 00-talets allra bästa poesi, kan det bli bättre? Det här är en bok både för den redan poesifrälsta och för den som behöver en ingång. Det är en bok att läsa långsamt, att läsa om och om igen, det är en julklapp som varar länge.
Lina Arvidsson:
Maran av Lina Neidestam
Den här boken räknas som del två i satsningen på feministisk erotik, som började med Liv Strömqvists och Jan Bieleckis Drift från 2009. Erotik i serieform är min absoluta favorit när det gäller porr i litteraturen, och Neidestam lyckas med alla bitarna. Förmedla spännande historier med snygga teckningar och bra stämning, kittla mitt underliv och ställa könsrollerna på ända.
Välkommen till den här världen: av Amanda Svensson
Amanda Svensson följer upp hyllade Hey Dolly med ännu en vansinnigt träffsäker bok om vår tids tjugonånting. Genom tre personers väldigt olika kikarsikten får vi oss ett triangeldramat serverat som lämnar ytterst lite övrigt att önska.
Avig Maria av Mia Skäringer
Egentligen vet jag inte om Avig Maria är bra eftersom jag inte läst den än. Jag håller på med hennes förra bok, Dyngkåt och hur helig som helst. Men eftersom Avig Maria är nyutkommen, har den mest klockrena av titlar och förmodligen är lika bra, tipsar jag om den. Mia Skäringer, känd från teveserien Mia och Klara, är inte bara språkligt och humoristiskt fingerfärdig. Hon är även den mammaförebild jag skulle ha, om jag någonsin skulle bli mamma. ”Den heliga Marian med tröjan ut och in som smygröker i fönstret när ungarna somnat, som vänder på strumpan så ingen på det viktiga mötet ska se att det gått maskor”; det är Mia Skäringer, det.
Publicerad: 2011-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-12-10 20:47
En kommentar
[...] ”Perfekta julklappar som ger små stunder av läsro och förhoppningsvis en öppning till hela författarskap” tipsar Dagens bok. [...]
#
Kommentera eller pinga (trackback).