Text

: Julklappstips 2015
Julklappstips 2015
10/10

Julklappstips 2015

Att plocka fram julklappstips är att närma sig en oundviklig summering av bokåret. Det är inte lika definitivt och sammanfattande som att skriva en årsbästalista, men ändå. Jag tänker mig julklappstipsandet som en möjlighet att stanna upp och påminna mig om de böcker som passerat medvetandet de senaste tolv månaderna. Alla lässtunder jag skulle vilja uppleva igen, alla jag absolut inte vill återuppleva och alla bokminnen jag hoppas få när jag börjar beta av min att läsa-lista (som brukar vara milslång vid årets slut).

En del av allt det vi har läst och recenserat brukar vara sådant som vi tycker är alltför bra för vi inte ska dela med oss av det igen. Kanske tjatar vi några extra gånger om några böcker, just för att vi hoppas att ni ska få samma pirrande, skräckfyllda eller drabbande känslor som vi fick när vi läste. Här kommer därför, för femtioelfte året i rad, årets julklappstips.

/Redaktionen genom Anna Carlén

* * *

Airi Palm Borden:

Bli som folk av Stina Stoor
Den här ger jag mig själv i julklapp! Jag är jättenyfiken på denna stora komet som vunnit både priser och tävlingar och som nu debuterar med en samling noveller långt från storstan. Berättelser om ett annat centrum än det som andas genom påklistrade och ofta okunniga mediebilder av landsbygden.

Flickornas historia av Kristina Lindström
När min dotter gick i mellanstadiet läste vi de första delarna av Flickornas historia tillsammans. Det var angelägna, spännande och gripande berättelser som gav upphov till frågor och samtal. Kvinnor och flickor är skamligt förbisedda i historieskrivningen. En lika välkommen som självklar bok!

Boken om bagar Bengtsson av Lennart Hellsing
En stor poet och ordkonstnär har gått ur tiden. Kvar finns hans fantastiska ordskatt i arv till läsare i alla åldrar. Min personliga favorit är den både vemodiga och roliga historien om bagar Bengtsson som ”bröt sin sista skorpa och bröt upp”.

Anna Carlén:

Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir
Långnovell eller kortroman? Hur som helst prosa i väldigt behändigt format, om ålderdom, relationer och allt som någonsin har blivit sagt mellan två människor. Vill du uppleva 60-talets Moskva och en smula retrospektivt liv är det här också rätt bok för dig.

Rosariet, det marina av Maria Küchen
Maria Küchens första diktsamling på många år är både urtida och samtida. Den gräver i språket liksom i havet. Här är det som är allra mest levande det som inte ryms att leva i språket.

Sånger och formler av Katarina Frostenson
För mig hör Frostensons diktsamling ihop med Küchens och uppenbarligen är jag inte den enda som kopplar samman de två poeterna. Det är mer än tematiserande av språkets våld som gör att jag gärna upplever dessa båda efter varandra. I Sånger och formler finns återvinning och kretslopp som möjliga sammanhållande tankar. Frostenson är mer urban, närmar sig andra sorters sorger, men på flera sätt är att läsa Sånger och formler som att läsa Rosariet, det marina från ett annat håll.

Anna Liv Lidström:

Swamplandia! av Karen Russel
Swamplandia! är mer än en bok. Det är en nöjespark belägen på en ö som ligger i Everglades i södra Florida. Det är familjen Bigtrees familjeföretag som startades av farfar Sawtooth. Hela familjen Bigtree, farfar, pappa, mamma och tre barn som alla jobbar, ja faktiskt lever med Swamplandia! dygnet runt.

Språket är blommigt, ballt och gör mig lycklig. Det lever och krumbuktar sig över sidorna. Det här är en bok som spränger genregränser. Läsvana tolvåringar torde kunna uppskatta denna mustiga historia och jag lovar att vuxna läsare också kommer att uppslukas av alligatorer, andeväsen och drömmar om vägen ut.

Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby

-Ni är ju redan svarta! Varför sola? Gå och bada istället!

KOLLOLEDARE

Här är det samlade personliga historier som utgår ifrån rasismen mot svarta i Sverige. Det är självupplevt, magstarkt och av yttersta vikt. Förutom dessa hemska vardagsbetraktelser finns nyskrivna texter från tolv skribenter som också visar på sina egna rasistiska upplevelser.

ABC av Lennart Hellsing

Det  börjar med A
Och slutar med Ö.
Nu måste jag fara.
Adjöken! Adjö!

Härom veckan lämnade den ljuvliga Lennart Hellsing oss. Nu måste vi värna om Herr Gurka, Krakel Spektakel, Daniel Doppsko och alla andra filuren han gav oss. ABC är en bok som förutom att den lär oss om alfabetet även innehåller poesi och fantastiska illustrationer av Poul Ströyer.

Elizabeth är försvunnen av Emma Healey
Min syster Y är med i en bokcirkel där de mestadels läser böcker på engelska. För ett tag sedan kom hon att berätta om en bok de läst och jag blev helt gripen. Hon trodde att boken fanns översatt till svenska nu, och kort därpå rusade jag till bokhandeln och köpte denna ännu olästa bok. Blir garanterat jullovsläsning.

Maud är åttio år, glömsk och förvirrad. Trots detta är Maud övertygad om att något hänt med hennes väninna Elizabeth. Hon är borta. Men ingen lyssnar på Maud, trots att hon kontaktar polisen. Det här är en roman skriven ur perspektivet av en altzeimersdrabbad, äldre kvinna. Det verkar vara ett spännande och angeläget grepp. Längtar efter att hugga in.

Björn Schagerström:

Galen i humlor av Dave Goulson
Årets populärvetenskapliga läsning. Engagerande och fascinerande med en samtidig humoristisk lätthet. Och hela tiden med ett stort hjärta som slår för att det måste finnas en framtid för de oerhört viktiga ludna små insekterna.

Bli som folk av Stina Stoor
Den här säregna novellsamlingen är till exempel en utmärkt kandidat till bokcirkelläsning. Språket, karaktärerna och historierna rymmer var för sig så mycket att prata om, provoceras av och älska.

Nödvändigheten i att dansa av Kerstin Thorvall
Den här boken kom redan 2001 men är så värd att leta upp i närmsta antikvariat eller ladda ned som e-bok. Kommer med på listan eftersom den är det mest peppande jag läst i år. Boken är en fin skildring av Kerstin Thorvalls livslånga relation till dans och kanske framförallt hur dansen kan vara en väg bort från ångest och nedstämdhet.

Björn Waller:

M Train av Patti Smith
Ges till den som vill hälla upp en kopp kaffe och fundera över livet, kärleken och konsten.

Irakisk Kristus av Hassan Blasim
Ges till den som hela året gått omkring och trott sig leva i Kafkas mardrömmar.

Järnskallen av Nils Håkansson
Ges till den som vill läsa något rafflande och skitkul utan att för den delen stänga av tankarna helt.

Hackers av Aase Berg
Ges till den som vill snegla åt, genomskåda och sparka hela spektaklet på pungen.

Resa i månljus av Antal Szerb
Ges till den som älskade Den hemliga historien och drömmer om dimmiga venetianska gränder.

Cecilia Bergman:

Den nya husmanskosten av Paul Svensson
Den som är intresserad av mat och miljöfrågor kommer bli glad för den här gedigna kokboken som kombinerar traditionella och nyskapande recept med ett miljösmart tänk kring råvaror.

Västmanland av Sven Olov Karlsson
Västmanland är en underfundig och rolig novellsamling om ett anonymt län. Passar alla som uppskattar god litteratur och kanske särskilt den som antingen kommer från Västmanland eller den som aldrig hört talas om länet.

Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang
En kort, vacker berättelse om värphönan Knopp som döpt sig själ efter knopparna på vårträden. Hennes längtan efter frihet är stor och hon lyckas rymma från sin bur för att leva bland de fria djuren på gården.

Elisabeth Lahti Davidsson:

The Hollow of the Hand av PJ Harvey och Seamus Murphy
När jag för någon vecka sedan besökte bokmekkat Foyles i London bläddrade jag i det här vackra verket. Ångrar att jag inte fick med mig boken hem. Men kanske är det ännu inte för sent att önska sig en julklapp? Frågar du mig så har PJ Harvey redan en lång karriär som poet bakom sig, men nu när hennes texter för första gången får stå på egna ben gör hon också litterär debut. The Hollow of the Hand består av en samling dikter som skildrar kriget och dess efterverkningar, ett arbete som påbörjades med plattan Let England Shake. PJ Harvey har samlat intryck på resor till Kosovo, Afghanistan och Washington DC och hennes texter får sällskap av Seamus Murphys fantastiska bilder. Paret samarbetade redan på Let England Shake där Murphy skapade kortfilmer till de 12 låtarna.

Här läser PJ Harvey ”The Guest Room”, en av dikterna ur The Hollow of the Hand.

Den sårade divan av Karin Johannisson
Ska du köpa en julklapp till någon som, liksom jag, tycker att Sara Stridsbergs Beckomberga var 2014 års bästa roman? Då blir den här undersökningen av kvinnlig galenskap under 1900-talet perfekt! Hysteri. Schizofreni. Paranoia. Tre av 1900-talets mest välkända psykiatriska diagnoser görs begripliga (och obegripliga) genom Johannissons underbyggda och ömsinta fallbeskrivningar av Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs som alla tre vistades på Beckomberga.

Vi av Jevgenij Zamjatin
Det här portalverket inom den dystopiska genren kvalar in på listan över mina mest minnesvärda läsupplevelser under 2015. Och kanske är Zamjatins berättelse om Den Enda Staten mer aktuell nu än någonsin. I Den Enda Staten ska allt vara perfekt. Alla ska vara lyckliga. Alla vet vad du gör just nu. En hög mur skyddar samhällets materiella välstånd och trygghet från den ociviliserade omvärlden. Har medborgarna berövats sin frihet eller har de helt enkelt valt bort den? Vad skulle hända om de fick göra om sitt val?

Gör ett fint paket och ge bort Vi till vännen som envisas med att citera George Orwells 1984.

Ella Andrén:

Monster i garderoben av Johan Hilton
Fackböckerna var årets klart starkaste kategori inför årets Augustgala, tycker jag, och bland många riktigt bra nominerade är ändå Johan Hiltons bok om skådespelaren Anthony Perkins och hans karaktär Norman Bates min absoluta favorit. Hilton låter Perkins/Bates fungera som en prisma för en betydligt större historia och bara förordet om varför det var så lätt för en ung, homosexuell man att identifiera sig med skräckfilmsfiguren Bates är förkrossande.

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera av Sara Granér
Just när man tänkte att All I want for christmas is planekonomi möjligen var den bästa titeln någonsin släpper Sara Granér Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera. Här är det arbetslinjen som står i centrum för Granérs egensinniga bild- och ordkonst. Så politiskt. Så roligt.

Odinsbarn, Röta och Evna av Siri Pettersen
För den som gärna försvinner in i en spännande fantasytrilogi är Siri Pettersens Korpringarna ett måste. De tre böckerna ger tillgång till tre världar – en av dem vår egen ur ett lite annorlunda perspektiv. På svenska släpps första boken i storpocket lagom till jul, och läser man på originalnorskan kan man plöja hela trilogin på en gång.

Ankomsten av Shaun Tan
Något om flyktingsituationen borde man läsa den här vintern, tycker jag, och av allt jag själv läst har jag kanske ändå fastnat allra mest för Shaun Tans ordlösa, melankoliskt vackra seriealbum Ankomsten. Få författare har lyckats fånga hemlösheten och obegripligheten på en ny plats som Tan gör i sina ömsint surrealistiska bilder.

Lina Arvidsson:

Raskrigaren: seriemördaren Peter Mangs av Mattias Gardell
Jag tycker att det är viktigt att sätta sig in i och försöka förstå även det vi slentrianmässigt kallar för psykopatiskt och sinnessjukt. Raskrigaren är liksom En av oss (Åsne Seierstad) och Lasermannen (Gellert Tamas) ett porträtt av en ensamvarg som hamnat fel i samhället. Som kunde haft en framgångsrik karriär, men nu, av olika omständigheter, blev det så här. Vi lär även känna människorna runt omkring Peter Mangs och inte minst hans offer. Sverige på 2000-talet. Malmö. (Recension kommer på dagensbok inom kort!)

En svensk kändis av Alma Kirlic
Detta är väl i viss mån jäv, eftersom Alma är en vän till mig (jag har till och med gett respons på ett tidigt utkast). Men det vore samtidigt idiotiskt att inte tipsa om denna både roliga och hemskt angelägna debut. En autobiografisk fragmentarisk roman uppbyggd av scener från nutiden, där Alma är sufflös till den framimproviserade pjäsen Här är ditt liv, Gösta på Uppsala stadsteater och försöker pejla sig fram i den starka hierarkin som råder runt regissören, och dåtid, där Alma växer upp i Bosnien och på 90-talet tvingas fly med familjen till Sverige. Vi kan skriva tusentals debattartiklar om huruvida folk ska ”bli svenska” eller inte, och vad det innebär att ”bli svensk”. Här får du frågeställningarna gestaltade, inifrån. Det är inget som slår det.

Framtidens arab: En barndom i Mellanöstern (1978-1984) av Riad Sattouf
Det verkar finnas ett tema på mina tips i år, men det är å andra sidan kanske inte så konstigt. Riad Sattoufs grafiska roman är hård mot åttiotalets Mellanöstern. Skildrar skiten, de ofärdiga husbyggena, sträng diktatur, löjeväckande kommunism och förlegade könsroller. Å andra sidan skildrar den även den härskande rasismen i Paris akademikervärld, svårigheten att veta var man hör hemma när man är en blond unge och alla andra är svarthåriga. Inte minst skildrar den mansrollen i all sin vidrighet och svaghet. När vuxna krigar leker barn krig. Återigen: läs för att komplettera nyhetsrapporteringen. En inblick i en uppväxt vida skild från mellanmjölkslandet, det är precis vad vi behöver under granen i år.

Ut av Theodor Hildeman Togner
Och så en tunn liten diktbok som bryter av temat. Vacker som få är denna debut om att ha hamnat i fel kropp. Formen skiftar men blomreferenserna består. Läs och njut!

Jag tar samma som hon: Mina äventyr som kändisbantare av Rebecca Harrington
Så himla rolig är denna luftiga krönikebok, där journalisten Rebecca Harrington wallraffar kändisdieter med kropp och psyke som insats. Går man ner i vikt av att äta som Gwyneth Paltrow? Orkar du hänga med i Madonnas träningsprogram? Vet Karl Lagerfeldt vad han pratar om när han bälgar i sig cola light halva dagen? Harrington skriver dräpande humoristiskt så att jag skrattar rakt ut, och Moa Hoffs klippdocksbilder är snygga som få. Samtidigt är det djupt deprimerande hur lätt vi luras att tro att just kändisar som dessa har liv att sukta efter.

Marie Gröön:

Crème fraîche av Suzanne Brøgger
Med förord av Kristina Sandberg är nyutgåvan av danska Suzanne Brøggers feministiska klassiker lika aktuell idag som då den först gavs ut 1978. Som en vän att hålla i handen då det skaver lite för mycket att försöka leva efter traditionella mönster och förväntningar. En vän som säger: det är okej. Det är inte dig det är fel på.

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg
Journalisten Jenny Nordberg skriver i sin reportagebok från Afghanistan om de många flickor som inom detta könssegregerade samhälle lever utklädda till pojkar – de som kallas bacha posh. Nordberg är lyhörd och reflekterar även över sina egna fördomar och förgivettaganden i sitt möte med dessa kvinnor och barn, med livsvillkor så otroligt olika hennes egna. Starkt och välskrivet.

Den lysande världen av Siri Hustvedt
Det konstigaste och härligaste jag läst 2015 är Siri Hustvedts roman Den lysande världen. En fiktiv antologi över den lika fiktiva konstnären Harriet Burden, och dennas projekt ämnat att ifrågasätta vår syn på den manliga konstnärens genistatus. Typ. En roman som är för mycket av allt och alldeles ljuvlig.

Från barn till död av Linda Spåman
Blanda glitter och pasteller med skelett och knivar, lägg till cynism formulerat som livsvisdomar och du får Linda Spåmans alldeles bedårande ABC-bok för vuxna. Finfin att ge bort i julklapp tänker jag.

Saga Nordwall:

Bära barnet hem av Cilla Naumann
En rädslans och skörhetens poesi, bedrägligt lättläst men hela tiden laddad av betydelse. En kvinna reser till Bogotá med sin numera vuxne son för att träffa hans biologiska mor. En annan kvinna blev aldrig adopterad och arbetar som vuxen som barnsköterska. Om kvinnorna som älskar barnen andra fött, om moderskapets bräcklighet, moderskapets själviskhet.

Den vita staden av Karolina Ramqvist
När jag läst ut den läste jag den en gång till, direkt. Det händer ytterst sällan men jag ville ta in den här perfekt avvägda skildringen av en tillvaro som krackelerat. John, ledaren för ett gäng grovt kriminella, är borta och kvar i huset han gav henne finns flickvännen Karin och deras dotter. De tidigare skinande blanka ytorna är dammiga och flottiga, pengarna är slut, orken är slut men nu måste Karin ändå ta sig ut ur kokongen om någon räddning ska finnas.

Mina hjältinnor av Samantha Ellis
En litterär självbiografi med hög igenkänningsfaktor – åtminstone för bokslukande kvinnor födda ungefär 1950-1980. Ett gräl om Catherine i Svindlande höjder kontra Jane i Jane Eyre skakar Samantha rejält, när hon inser att hon, som alltid identifierat sig med Catherine nog trots allt är Jane. Hon bestämmer sig för att läsa om de böcker som format henne och se hur de ter sig för henne som vuxen. Det blir en roande och ibland oroande resa genom litteratur och liv, hela tiden med stor sympati för den läsare hon en gång var och en ännu större kärlek till litteraturen.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2015-12-12 00:00 / Uppdaterad: 2015-12-12 21:44

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?