Text

: Julklappstips 2019
Julklappstips 2019
10/10

Julklappstips 2019

Precis lagom till advent kommer kylan också till södra delen av landet, och man kan inte gärna önska sig något annat än att kura ihop under en filt med en god bok. Helst framför en brasa. Kanske har du ändå svårt att få ro för julklappsstressen? Ja, då har vi förstås tips på perfekta presenter – hela världar att krypa in i när världen utanför känns lite ogästvänlig och kall.

Fröjdefull helgläsning, från oss alla till er alla!

önskar dagensbok.com

* * *

Anna Liv Lidström:

Jag är döden av Elisabeth Helland Larsen
Det här är den bästa bok jag läst på länge. Jag gråter, ryser och lugnas. Det här är inte bara en bok för barn, det är en bok för alla oss som grubblar över döden. Det är en bok som värmer och tröstar. Ett vackert paket till alla mellan fyra och hundrafyra år.

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman
Eleanor Oliphant äter samma mat till lunch och till helgen firar hon med fryspizza och två flaskor vodka. Hon mår alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv. Förutom ibland precis allt. Men så möter hon slusken Raymond och allting förändras. Tillsammans räddar de en äldre man som ramlat ihop på gatan, och Eleanor upplever en gemenskap hon inte trodde fanns. Det här är en svart, dråplig och gripande historia som passar till de flesta över femton bast.

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff
I Smalånger är det mesta som vanligt. Maria har hittats död. Hennes bror håller på att supa ihjäl sig. Harmynte John har ögon som svarta hål i rymden och äldreomsorgen får en ny medarbetare, Janakippo, som stack ner sin pappa med en högaffel. Det här är en mörk, rå, våldsam och kärleksfull berättelse. Språket är kargt och magiskt. En pärla som passar människor som är intresserade av relationer, familjefejder och glesbygden.

Barbara Strand-Blomström:

Osebol av Marit Kapla
Augustprisvinnare 2019. Ett diktepos om en by vid Klarälven i norra Värmland som avfolkats i och med skogsbrukets industrialisering. Författaren, som växt upp i byn, har intervjuat dem som bor kvar och nyinflyttade och sen destillerat deras livsberättelser till korta, klara dikter i ett verk på över 800 sidor. Det finns många borttynande byar i världen men det är något speciellt när den beskrivs i fonden av den värmländska berättartraditionen.

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson
En svensk klassiker om kvinnoliv och klass. Stilen är oefterhärmelig: talspråklig, poetisk, episk och alldeles personlig. Sallys och Elins livsvägar korsas av en slump, det visar sig att de är efterlevande till samma anmoder som gick sin egen väg och badade bastu i en by av avund och fattigdom. De lever i Fattigsverige i början av 1900-talet som faktiskt inte helt saknar gemensamma drag med idag. Deras vänskap är deras styrka. Många delar påminner om Susanna Alakoskis Bomullsängeln, särskilt beskrivningen av den viktiga (och riktiga) vänskapen. Jag gläder mig med dem som öppnar den här viktiga boken för första gången.

Bomullsängeln av Susanna Alakoski
Alakoski skriver om livet på finsk, österbottnisk landsbygd i början av 1900-talet med linjer långt tillbaka. Om barns, kvinnors och fattigas utsatthet. De första stapplande stegen in till staden Vasa för arbete på bomullsfabriken. Om inbördeskrig, fattigdom, politiskt uppvaknande och sammanhållning men också om det lilla livet med kärlek och barn. Om livslång vänskap två kvinnor emellan. Ett stort researcharbete ligger bakom. Världshändelser vävs in i små detaljer i fabriksvardagen. Det här är första boken av fyra som Susanna Alakoski skriver med avstamp i sin mormors liv. Hon var fabriksarbeterska i femtio år, och berättade ytterst lite om sitt liv. Boken har samtidigt transformerats till pjäs och har haft ”världspremiär” i november på Wasa Teater. Antagligen sätts den snart upp på olika håll i Sverige. En kommande klassiker om fabriksarbete?

Christine Öberg:

Vargen av Katarina Wennstam
Två kvinnor blir mördade, den ena i en park, den andra i sitt hem. Den enas död ger tidningsrubriker, den andras blir knappt en notis. Vargen är en lika spännande som vredesframkallande roman om samhällets syn på män, kvinnor och de förras våld mot de senare.

Silvervägen av Stina Jackson
Vad vore julen utan en rejäl spänningsroman?! För den som inte redan läst Stina Jacksons debutroman är det hög tid. En originell och välskriven historia, som rättmätigt blev utsedd till Årets bästa svenska kriminalroman 2018.

Hjärnstark av Anders Hansen
Egentligen fattar man Anders Hansens budskap redan efter de 40 första sidorna av Hjärnstark – nämligen att rörelse är bra för i princip allt i kroppen. Men samtidigt vill man inte lägga boken ifrån sig, för Hansen lyckas skriva om träning på ett sätt som är både intressant och uppmuntrande. Här finns inga moralkakor, ej heller oöverstigliga träningsråd. Snack om vikt och utseende lyser klart med sin frånvaro. Det budskap som hamras in är att motion är bra för välbefinnandet, hjärnan, kreativiteten, och lite är bättre än inget. Perfekt läsning för i princip alla, men framför allt för de som i likhet med mig är kroniska soffpotatisar. Om lite träning kan göra att jag skriver bättre kan det nog bli motionär av mig också!

Ella Andrén:

Vi måste till jobbet av Pija Lindenbaum
Att öppna en av Pija Lindenbaums bilderböcker är alltid som en liten present. Det gäller inte minst höstens nyhet, Vi måste till jobbet, där tre barn leker vuxna (bland annat) och fantasins drastiska världar får ta plats på boksidorna. Komplettera gärna med charmiga Dom som kallas vuxna, av Annica Hedin och Hanna Klinthage, på delvis samma tema.

Kirke av Madeline Miller
En modern omtolkning av Homeros antika häxgestalt Kirke och en av höstens starkaste läsupplevelser för min del. Det är svårt att förklara hur en berättelse om en mytologisk varelse, en odödlig gudinna, samtidigt kan framstå som en så briljant skildring av mänsklighet och inte minst kvinnlighet, men det är den. Bara läs.

Eva Wissting:

Kattmänniska och andra berättelser av Kristen Roupenian
En av årets läshöjdpunkter för mig var den här novellsamlingen. Roupenian bemästrar förmågan att mejsla fram korta berättelser som håller en i ett järngrepp ända tills hon fått fram varenda liten kurvatur och varenda skarv i hur ondska fungerar. Välskrivet och obehagligt på ett fantastiskt vis.

Sena dikter av Wisława Szymborska
En bok som trots sitt begränsade omfång innehåller hela tre av Szymborskas diktsamlingar: Ett kolonHär och Nog nu, alla översatta av Anders Bodegård. Som redan titlarna signalerar är det enkla och koncisa signum för Szymborskas ordkonst. Här konstras inte i onödan, utan det är genom det alldagliga som hon väcker de stora frågorna. En samling dikter som samtidigt är tänkvärda och roliga.

Galagos irriterande målarbok av Sofia Olsson (red.)
Om juletid är efterlängtad vilotid och du inte har den rätta läggningen för tegelstenar (alternativt, om juletid är dagar fyllda av aktiviteter och lästiden tryter), men ändå gärna vill sjunka ner i soffan en stund med bok så föreslår jag Galagos serieantologi. Det här är en rolig, inspirerande, upprörande och kanske också i viss mån irriterande bok fylld av samtida serietecknare.

Katze Collmar:

Staden av Camilla Sten
Makalöst spännande bok av en författare som vet hur man lockar fram kalla kårar och hur man skräms utan att inkludera direkt läskiga scener. En bok för både de hårdhudade thriller-entusiasterna, och för de som egentligen (liksom jag själv) är för mesiga för läskigheter, men inte kan motstå ett rejält mysterium och en fantastiskt välskriven berättelse.

Jag försvinner i mörkret av Michelle McNamara
En fantastisk respektfull(!) True Crime-berättelse om en kvinnas besatthet av att avslöja Golden State Killer. Det är snart ett år sedan jag läste den, och den förföljer mig fortfarande. Jag kan inte sluta imponeras av det mästerliga i hur McNamara balanserar ganska torra fakta med medryckande scener, hur hon lyckas skapa stämningar av total skräck och återberätta fruktansvärda mord och överfall utan att för en sekund frossa i groteska detaljer. En av de absolut bästa böckerna jag läst i år.

Allt jag fått lära mig av Tara Westover
Westovers bok har redan fått oerhört mycket uppmärksamhet, men förtjänar ännu mer. Hennes beskrivning av sitt liv i en familj som lever i väntan på jordens undergång är fenomenal. Förbered er på att bli golvade.

Robert Myhreld:

LTI: tredje rikets språk av Victor Klemperer
Victor Klemperer överlevde kriget, Förintelsen och förödelsen i Dresden. Ett fascinerande människoöde och att han överlevde beror till största del på att han var gift med en protestantisk kvinna – Eva. Boken skrevs i hemlighet inifrån vargens kula. Med en filologs verktyg dissekerar han språket och hur det kom att förändras i Tyskland under nazisternas regim. Han förklarar med djup kunskap om vad nyansförändringar och förskjutningar i språk kan leda till och lämnar fältet öppet för läsaren att lyfta blicken mot samtiden.

Genom snön av Varlam Sjalamov
Inte omöjligt att detta är förra årets starkaste utgivning. Varlam Sjalamov dömdes till straffarbete i Gulag-läger tre gånger och överlevde samtliga år. Om detta skriver han och Aleksandr Solzjenitsyn ser jag som den som borde ha hamnat i skuggan av den andre. Om nu någon prompt måste få stå tillbaka. Sjalamov var en fantastisk författare och människokännare och i denna (och i kommande böcker från Ersatz) mejslar han ut människoöden och själen med precision. Och Genom snön säkrar en vit jul.

Hjärtat av Malin Kivelä
En mor föder ett barn som visar sig ha ett blåsljud på hjärtat. Malin Kivelä har skrivit en av årets starkaste böcker, och då inte bara ur emotionell synpunkt. Det blir aldrig sentimentalt, inte sällan poetiskt och alla gånger drabbande. Du kommer nära modern och de slitningar hon upplever inombords. Prognosen för operationen är god, men med ett barn involverat är ”god” nästan det samma som ”dålig”.

Saga Nordwall:

Portionen under tian av Hanna Olvenmark
Som ett alternativ till, eller kanske snarare ifrågasättande av, handelns ”årets julklapp” har nätverket Klimatklubben i år instiftat ”årets medvetna julklapp” och den är – tada – vegokokboken. Alltså är Portionen under tian självklart högst upp på min lilla lista. En vegetarisk kokbok där ingredienserna inte ska kosta mer än tio kronor per portion, där recepten är enkla men inspirerande och där ekonomisk och ekologisk hållbarhet går hand i hand.

Björnkvinnan av Karolina Ramqvist
När jag berättar för en släkting att jag tycker mycket om Björnkvinnan skrattar han och säger ”jag trodde nog det – du brukar gilla konstiga böcker”, vilket nog säger mer om hans syn på den än på boken själv. En författares intresse fångas av en gammal historia om en kvinna som under en kolonialexpedition på 1500-talet sattes av på en öde ö. Intresset blir till besatthet, historien måste berättas och samtidigt inträffar saker i författarens liv som gör allt tungt och svårt. Om skrivandet som liv och livlina, som vardag och kall, och om att berätta mycket men avslöja lite.

Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson
En magnifik och bländande historia om syskonskap och sökande som inleds med en kaotisk trillingfödsel 1989 och når sitt kulmen 27 år senare. Från Lund går färderna till London, Tyskland, Påskön, Norrbotten, till forskningsinstitut, något löst sammanhållet sektliknande, ett skavande familjeliv – man måste långt bort för att kanske kunna närma sig varandra igen.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2019-11-30 00:00 / Uppdaterad: 2019-12-01 20:04

Kategori: Dagens bok, Redaktionen Tipsar

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?