Recension

: Galagos irriterande målarbok
Galagos irriterande målarbok Sofia Olsson (red.)
2018
Galago
7/10

En brokig målarbok

”Färglägg inte. Organisera er!” står det högst upp i vänstra hörnet på omslaget till boken med titeln Galagos irriterande målarbok.

Så vad är det här? Är det en målarbok, trots uppmaningen att låta bli färgläggning? Eller är det en bok med serieteckningar att inspireras av? Att uppröras till agerande, eller att skratta till av igenkänning eller sarkasm eller uppgivenhet?

Kanske är det lite av allt det på en gång. Vill du färglägga, varsågod. Vill du låta sidorna förbli svartvita och istället läsa boken som en antologi av samtida, svenska serietecknare, läs boken på det sättet. Eller så gör du lite av varje.

Här finns i alla fall en stor spännvidd. Här hittar du mörka, ångestfyllda skrik (a la Erik Svetoft) och absurda monster (som Kalle Mattssons och Pontus Lundkvists), här finns dialoger (Kritofer Ahlfeldt), tankar (Fabian Göranson), starka känslor (My Palm) och drömmar (Karolina Bång).

Här finns en dagboksanteckning med ljud och bild (Johanna Larsson Pinedo), en topp-lista över vansinnigt irriterande saker (Sofia Olsson) och ett intimt foto (Thomas Arnroth). Är du sugen på absurda livsråd får du dem från övertygade karaktärer av Elias Ericson, Kolbeinn Karlsson, Elin Lucassi och Liv Strömquist.

Vissa bilder är så detaljerade att de rymmer flera berättelser på en och samma gång (som hos Sara Granér, Ellen Greider, Ulrika Linder och Johan Wanloo), medan andra är lite mer avskalade (som till exempel Nanna Johanssons och Lars Sjunnessons).

Trots den stora variationen i stil och uttryck har redaktören Sofia Olsson lyckats samla en bok som håller ihop. Genomgående tema är reaktion mot vår absurda samtid, vilket gör att den här brokiga skaran trots allt känns som en helhet.

Jag läser den här boken som ett smörgåsbord av intressanta, svenska serietecknare. Här finns många namn jag vill kolla upp mer. Därför hade det varit en extra bonus med någon form av presentation av serietecknarna utöver själva bilderna.

Eva Wissting

Publicerad: 2019-05-22 00:00 / Uppdaterad: 2019-05-21 22:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7733

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?