Gästrecension

: De unga vi dödar
De unga vi dödar Eija Hetekivi Olsson
2021
Norstedts
6/10

Verklighetstrogen skildring om utsatta unga

Utgiven 2021
ISBN 9789113113920
Sidor 340

Om författaren

Eija Hetekivi Olsson (född 1973) debuterade som författare med Ingenbarnsland 2012. Hon växte upp i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön och har bland annat arbetat som trappstädare och restaurangbiträde, läst in gymnasiet på komvux och utbildat sig till lärare. 2016 kom hennes andra roman, en fristående fortsättning på den första, med titeln Miira. Tillsammans med fotografen Jerker Andersson har hon också sammanställt Fuck skolan (2014), en antologi med högstadieelevers texter om skolan.

Gästinformation

Carina Middendorf kommer från Svenljunga i Västergötland och bor sedan 1993 i Tyskland. Efter att ha jobbat som socionom i över tio år sadlade hon om och startade företaget Svenska Intensiv där hon huvudsakligen undervisar tyskar i svenska. Förra hösten kom hennes första lärobok i svenska på Buske Verlag. På Punktslut bloggar hon om det hon läser.

Sök efter boken

Det här är egentligen den tredje och avslutande delen i serien om Miira i en av Göteborgs förorter, men jag som inte läst de första två tyckte att den fungerade bra som fristående roman.

Miira kommer från ett arbetarhem och jag anar en ganska stökig bakgrund. Idag är hon 33 år, lärarastudent och mamma till Nova som går sista året i grundskolan. Miira kämpar för att klara studierna och vara en bra mamma. För att få ekonomin att gå ihop jobbar hon extra på Hemköp.

Eija Hetekivi Olsson har ett minst sagt eget språk och det tog ett tag innan jag kom in i det. Hon gör egna ord, som jag först snubblar över, men sedan tycker är målande på ett alldeles eget vis. Det är lätt att förstå skillnaden på ett ”sköngarv” och när någon ”ögonler”, till exempel. Vi känner alla till lukten av en ”pubertetsgympasal” och de flesta av oss har nog tagit ett par ”barfotavalssteg” någon gång.

Miira tror på att förändra världen från grunden med avstamp i skolan och har storstilade planer för sin framtid som gymnasielärare. Hon kommer inte alltid överens med föreläsarna på universitetet, tycker inte att hon lär sig rätt saker och kämpar sin egen kamp också i mötet med kollegor och elever när hon är ute på praktik. På det stora hela tycker jag att det verkar gå bra för henne, även om hon ibland riskerar att drunkna i sina egna ambitioner. Jag tror att hon kommer att bli en lärare som eleverna älskar men som kollegorna har svårt för, eftersom hon inte är mycket för att kompromissa sig fram i livet.

När Miira får klart för sig att dottern Nova är mobbad i skolan och när det dessutom visar sig att det inte finns någon hjälp att hämta hos lärare och rektor, gör Miira allt som står i hennes makt för att mobbningen ska upphöra och för att dottern ska må bättre. Det är smärtsamt att läsa om hur dåligt Nova mår, hur svårt det är för Miira att komma nära och få tillåtelse att hjälpa. Miira kastas mellan hopp och förtvivlan när det gäller Novas mående, på tonåringars vis stänger Nova ut sin mamma och vill inte att hon lägger sig i.

Eija Hetekivi Olsson ställer frågor, men ger oss inga svar. Vi måste själva fundera på hur man stoppar mobbning och på om skolan tar sitt ansvar och skyddar eleverna mot kränkande behandling. Hur kan föräldrar upptäcka om deras barn blir mobbade? Och hur hantarer man skulden över att inte ha sett eller förstått?

Den som vill veta hur det kan gå till på en högstadieskola i ett miljonprogramsområde i Sverige i dag, ska absolut läsa den här boken.Tyvärr förmedlar boken knappast ens ett begränsat hopp och jag tyckte att jag blev lämnad mitt i handlingen. Jag hade velat ha ett par kapitel till och helt ärligt så hade jag helst velat att allt ska reda upp sig på slutet. Men det är inte feelgood som Eija Hetekivi Olsson ägnar sig åt. Hon skildrar den verklighet som hon ser. Och den kan vi, om vi är modiga, ta del av i De unga vi dödar.

Carina Middendorf

Publicerad: 2021-10-23 00:00 / Uppdaterad: 2021-10-22 18:30

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #8607

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?