Krönika

Fredag på bokmässan

Göteborg bjöd på solsken bokmässans andra dag och dörrarna slogs upp för allmänheten på eftermiddagen. Imorgon väntas de stora horderna besökare komma. Vi hoppas på mer solsken då, så att fler håller sig utomhus.

Anna Liv var på seminariet ”Hon han hen – barnböcker utan kön” där barnboksförfattarna Jesper Lundqvist, Catharina Wrååk, Lena Arro, Kristoffer Leandoer diskuterade könsneutrala böcker för barn. Det är inte ofta en får chansen att gå på ett seminarium som handlar om ett pronomen men vi var många där. Även vår egen nobelpristagare Tomas Tranströmer var sugen på att ta del av diskussionen. Vi fick lära oss att hen introducerades redan på 1960-talet i Uppsala nya tidning. Ingångarna och tankarna var många, intressanta och hade kunnat fortgå länge, länge.

Vi har svalkat oss med lyrik i Rum för poesi där bland annat Lina Ekdahl, Jenny Tunedal och Nina Hemmingsson läste ur färska texter. Det repetetiva trendade och läsningarna gjordes med nedsänkt blick i texten fast med stark närvaro. Det bändes, böjdes och töjdes med språket.

Det är många programpunkter i ABF:s monter där Marie fastnade idag. Hon har hört Sten Andersson prata om Wittgenstein utifrån sin nya biografi om honom Filosofen som inte ville tala. Eija Hetekivi Olsson som som läste högt ur sin Ingenbarnsland, en bok som enligt ABF är viktig just för att den bidrar med en annan röst och en annan historia än mycket av den skönlitteratur som annars ges ut idag. I ABF:s monter delade man också ut ABF:s litteraturpris till Susanna Alakoski som tyvärr var hemma på grund av sjukdom. Priset fick hon för att hon synliggör det osynliga och skildrar de som lever på klassamhällets (och könsmaktssamhällets) skuggsida.

Vi har stått i lång kö till göteborgska räksmörgåsar och minglat runt med andra mässbesökare på bland annat Bookeds mingel.

delar-av-redaktionen-pa-massan

Imorgon väntar ytterligare en heldag på mässan.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-09-29 00:58 / Uppdaterad: 2017-09-20 13:45

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?