Recension

: Årsboken
Årsboken Sven Olov Karlsson
2020
Natur & Kultur
8/10

Misslyckade människor? Nä. Misslyckat samhällsbygge.

Utgiven 2020
ISBN 9789127164642
Sidor 251

Om författaren

Sven Olov Karlsson är född 1971 och uppvuxen utanför Norberg i Västmanland och återkommer ofta till Västmanland i sina böcker. Han har gått skrivarlinjen vid Tärna Folkhögskola och reportagelinjen vid Jakobsbergs folkhögskola. Han debuterade med Italienaren 2003 och har sedan dess gett ut fler romaner.

Sök efter boken

Sonen är på besök hos sin pappa som haft stora bilar som hobby i hela sitt liv. Pappan vill åka i den årliga paraden och sonens partner letar fram en osannolikt stor bil i garaget. Sonen är bekymrad över sin sjuke far och vill hellre stanna hemma och prata. Men pappan har enbart fokus på den häpnadsväckande bilen i garaget. Och paraden så klart.

Det är en av novellerna i Årsboken av Sven-Olov Karlsson. Far och son som känt varandra så länge lyckas inte gräva fram en renodlad känsla att sätta ord på. Frustration och olikheter ställer sig i vägen.

Alla tolv noveller i samlingen berättar om minst ett missförstånd. Eller ohjälpliga tillkortakommanden. Omgivningarna de rör sig i är ett Sverige med vardagliga händelser. En del känns igen, såsom decembermånaden med trängsel i stormarknaden och hur svettigt det kan vara att hitta den egna bilen på den gigantiska parkeringen. Mörkt är det också.

Brustna relationer är en del av livet för de flesta. Det berättas i en novell om hur nuet uppfyller den ensamstående pappan som ska återfinna livsglädjen med barnen när de åker ut till fritidshuset. Eller scenen med änkan som kämpar i lantbruket. Hon personifierar den märkliga men starka olusten att be om hjälp. Och när hon väl kommer över sitt eget motstånd är hennes granne är inte alls villig att låna ut den maskin hon behöver låna.

Man kan inte anklaga Sven-Erik Karlssons berättelser för att vara lättsamma tips från coachen. Människorna han berättar om bärs inte av sina framgångar. Det Sverige han skildrar är ett samhälle som lider av stora orättvisor. Det finns hemlöshet. Det finns högerpropaganda med syfte att öka oviljan att betala skatt. Därtill gör den globala ekonomin att personal importeras från det land som bjuder lägst.

De här novellerna har fångat både tragikomiska och dråpliga händelser i vardagen. Men tonen som berättelsen domineras av är aldrig raljerande. Författarens känsla för värdighet gör att alla människor träder fram med sina hyggliga och välmenande sidor. Ändå hoppas jag att det som står mellan raderna väcker alla läsares lust att göra revolution mot hyperkapitalismen utan konsekvenstänk.

Lena Nöjd

Publicerad: 2020-04-08 00:00 / Uppdaterad: 2020-04-07 22:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8065

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?