Recension

: Tankar mellan sött och salt
Tankar mellan sött och salt Marta Söderberg
2018
Gilla böcker
9/10

Utsatthet och utanförskap

Utgiven 2018
ISBN 9789178130245
Sidor 250

Om författaren

Marta Söderberg är född 1980 och bosatt utanför Kungsbacka. Hon debuterade 2009 med ungdomsromanen Sista chansen. 2014 kom Ramona och 2015 den dystopiska Athena.

Sök efter boken

Jag tar ett djupt andetag och gör mitt bästa för att glömma det-där-som-hände-i-somras. Om jag inte tänker på det, finns det inte, tänker jag och går in i klassrummet. För en idiotisk sekund lyckas jag nästan lura mig själv att allting är glömt och förlåtet. Något som det såklart inte är.
Så fort de får syn på mig, tystnar det uppsluppna sorlet. Det går som en kall vind genom sal 202. Jag känner blickarna. Svarta knappnålar som liksom genomborrar mig.

Det är första dagen i sjuan och Moa har bävat för den här dagen länge. Vi förstår att det-där-som-hände-i-somras är något skitjobbigt men det dröjer innan vi får veta varför folk på högstadiet tar sig rätten att kalla Moa för vidrigheter och till och med misshandla henne. Det är fruktansvärt att grov mobbing fortfarande kan normaliseras och att lärare och andra vuxna kan välja att titta bort när det sker. Enligt Skollagen ska nämligen alla skolor arbeta förebyggande samt följa upp och utvärdera sin verksamhet samt ha rutiner för akuta situationer.

Att trettonåriga Moa tar på sig en del av skulden och emellanåt känner sig fel och misslyckad är inget ovanligt, men däremot jävligt fel. Här får vi hoppas och tro att #Metoo-rörelsen kommer in och förändrar gemene människors synsätt på övergrepp begångna av snubbar. Moas räddning denna första termin i sjuan förutom Konstiga Marit, som står över grupptryck och är sig själv, är den nya eleven Ana. Till skillnad från alla andra verkar det som om Ana söker Moas sällskap. Kanske kan de rentav bli vänner, tänker Moa. Ana är dock både cool och självständig så Moa får ta sats för att våga sträcka ut handen. Sedan har vi världens vackraste Edward. Han som täcker väggarna i Moas rum. Hennes pappa har till och med skaffat en pappfigur av honom i naturlig storlek åt sin dotter. Och inte nog med det, ganska ofta frigör sig världens vackraste Edward ur pappen och blir en livs levande ung man. Hennes tröst och ljus i tillvaron.

Tankar mellan sött och salt är en bok en bok om att våga. Att ha civilkurage och klara av att stå upp emot övergrepp även om det innebär mobbing och utanförskap. Karaktären Moa är en person som ser omgivningen och människorna genom sina granskande, och bitvis kritiska ögon. Som många tonåringar delar hon in folk i fack och beskriver dem i sylvasst. Det gör ganska ofta ont att läsa om Moas skoldagar. Om ensamheten och hur hon blir behandlad. Men den insprängda humorn plus att den är så välskriven gör att boken blir svår att lägga ifrån sig. Naturligtvis sätter Tankar mellan sött och salt också igång tankar på hur ens egen högstadietid var och vilka personer en ”tvingades” dela den med.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2019-01-11 00:00 / Uppdaterad: 2019-01-08 22:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7606

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?