Recension

: Träskkungens dotter
Träskkungens dotter Karen Dionne
2018
NoNa
7/10

Bliv vid din läst eller kasta loss

Utgiven 2018
ISBN 9789188107527
Sidor 312
Orginaltitel The Marsh King´s daughter
Översättare Ylva Mörk
Först utgiven 2017

Om författaren

Karen Dionne är en erfaren skribent och författare med flera böcker bakom sig. Träskkungens dotter har publicerats i tjugofem länder och är den första på svenska. Den ska filmatiseras med Alicia Vikander i huvudrollen.

Karen Dionne bor i norra Detroit.
Läs mer på: http://www.karen-dionne.com/

Sök efter boken

Jag skulle kunna berätta att jag var tolv år och mor tjugoåtta när vi blev fria, att jag under mina första tolv år bodde i vad tidningarna beskrev som en gammal fallfärdig gård omgiven av träskmark mitt på Michigans övre halvö. Att jag visserligen lärde mig läsa tack vara en packe National Geographic från 1950-talet och en gulnad bok med Robert Frosts samlade dikter, men att jag aldrig gick i skolan, aldrig hade sett en cykel och inte visste vad elektricitet eller rinnande vatten var. Att de enda människor jag talade med under dessa tolv år var mor och far.

Så berättar huvudpersonen Helena i Träskkungens dotter. När vi möter henne i bokens början är hon vuxen har hon bildat en egen familj. Hennes mamma är död och pappan har suttit fängslad i många år eftersom han rövat bort Helenas mamma. Men nu har han rymt och saker rörs naturligtvis upp igen. Helenas man och barn har ingen aning om hennes bakgrund i träsket.

Parallellt med nuet får vi även följa Helenas barndom, också skildrat ur hennes perspektiv och återberättat av hennes vuxna jag. För läsaren ter sig hennes uppväxt rätt makaber, men för henne är den den enda uppväxten hon vet om. Hennes enda kontakt med världen utanför är några gamla tidningar och en antik diktsamling. Men som sagt, det är ju det enda hon vet. Hennes pappa är den stora patriarken som lär Helena allt han kan samtidigt som han ser till att styra henne och hennes mamma med järnhand.

Förutom nutidshistorien och barndomsditot blandas boken upp med HC Andersens Dykungens dotter. Jag antar att författaren hämtat inspiration ur den berättelsen, och visst kan det finnas paralleller till huvudhistorien men jag tycker inte att det tillför någonting. Istället blir det hackigt och berättelsen stannar upp.

Huvudpersonen Helena är en spännande karaktär. Hennes uppväxt har präglat henne i hög grad. Nu lever hon ett stilla familjeliv, försörjer sig på att sälja egenkokt sylt. När hon var barn var det självhushåll som gällde. Men hon har alltid varit sin pappas flicka och det märker vi verkligen när hon får reda på att han rymt, även om hon smider helt egna planer.

Träskkungens dotter är en rätt pladdrig men samtidigt hisnande bok. Hur Helenas pappa totalt kan kontrollera sin lilla familj och hålla dem åtskilda och frånvända samhället är djävligt. Och hur Helenas mammas gisslansituation normaliseras i mammans ögon samtidigt som Helena sitter där och läser femtio år gamla blaskor och tror att det är så det så samhället ser ut utanför träsket. Men verkligheten hinner alltid ikapp och patriarkatet skall falla.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-09-13 00:00 / Uppdaterad: 2018-09-13 22:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7474

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?