Recension

: Sommaren före kriget
Sommaren före kriget Helen Simonson
2017
Forum bokförlag
9/10

Perfekt sommarläsning för Downton-fans

Utgiven 2017
ISBN 9789137149769
Sidor 496
Orginaltitel The Summer Before the War
Översättare Katarina Jansson
Först utgiven 2016

Om författaren

Helen Simonson är en brittisk författare, numera bosatt i New York. Hon debuterade 2012 med romanen Major Pettigrews sista chans, som fick stor uppmärksamhet internationellt. Simonson jobbade inom marknadsföring innan hon slog igenom som författare.

Helen Simonson – författarens hemsida

Sök efter boken

Beatrice Nash anländer till en liten stad på den engelska landsbygden sommaren 1914. Hon har fått jobbet som latinlärare i den lokala byskolan, men många av invånarna i den lilla staden tvivlar på om det verkligen är lämpligt att tillsätta en kvinna på den akademiska posten. Den lokala societetsdamen Agatha Kent sticker ut hakan för den nyanlända lärarens skull, samtidigt som hennes båda brorsöner visar större intresse än väntat för nykomlingen.

Vädret har aldrig varit vackrare, men i Bosnien har ärkehertigen Franz Ferdinand blivit skjuten, och krigsmolnen hopar sig snart vid horisonten. Mrs Kents make, en högt uppsatt tjänsteman på utrikesdepartementet, försöker förbereda sitt land för de annalkande oroligheterna, medan Mrs Kent helt enkelt högljutt förkunnar att sådana dumheter får vänta. Här ska det inte bli något krig! Upptagen med de lokala intrigerna fördjupar sig Mrs Kent i sitt projekt att få Beatrice Nash involverad i, och accepterad av, det lilla samhället. Men hur ovillig Mrs Kent än är att acceptera det, så är det första världskriget på väg.

Hugh Kent, en nybliven kirurg och Mrs Kents ena brorson, tar i ett missriktat försök att vinna sina mentors dotters hjärta värvning i armén. Samtidigt ökar hans nyfikenhet för den självständiga Beatrice Nash, och en hjärtlig vänskap uppstår.

Det är omöjligt att läsa Sommaren före kriget och inte dra paralleller till tv-serien Downton Abbey. Förutom den briljanta dialogen och återkommande sarkasmen i samtal karaktärer emellan, har Helen Simonson i sitt historiska drama skapat en fantastisk uppsättning udda och intressanta karaktärer. Speciellt Agatha Kent drar tankarna till änkehertiginnan som så mästerligt spelas av Maggie Smith i Downton Abbey. Den självgode författaren och den melodramatiska poeten till brorson är andra karaktärer som är en fröjd att läsa om. När det gäller poeten Daniel avverkas även ämnet homosexualitet på ett mästerligt sätt. För nutidsmänniskan är det helt uppenbart att Daniel är homosexuell och har ett kärleksförhållande med sin ”gode vän”, men i boken är det inte helt tydligt om Daniels sexuella läggning är en öppen hemlighet som artiga människor väljer att inte benämna (som i fallet med betjänten Thomas i Downton Abbey), eller om det fysiskt nära förhållandet de två männen emellan helt enkelt accepterades som djup vänskap eftersom alternativet var otänkbart.

Trots att livet för det mesta flyter på i ett makligt tempo i den lilla staden, så saknas inte spänningsmoment i Sommaren före kriget. Det är i allra högsta grad en sträckläsningsbok där man som läsare inte kan få nog av både intrigerna i småstadslivet och de olycksbådande nyheterna från fronten. Sommaren före kriget är dessutom full av självständiga och välskrivna kvinnor som är minst lika handlingskraftiga som alla manliga karaktärer, även om de måste verka mer i skuggan av sina män.

Jag kan inte nog rekommendera Sommaren före kriget, speciellt för alla som likt mig själv har ett Downton Abbey-format hål i sitt hjärta.

Katze Collmar

Publicerad: 2017-07-22 00:00 / Uppdaterad: 2017-07-19 20:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7014

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?