Recension

: Sommarläsning 2005
Sommarläsning 2005 redaktionen
Okänt
0/10

Glad midsommar!

Sommaren verkar äntligen ha kommit! Och vad är bättre än att tillbringa åtminstone en del av den platt på rygg i solskenet (eller för all del i soffan med regnet slående mot rutan) och en god bok. Här är några läsförslag inför vad vi på redaktionen hoppas blir en lång och lat sommar.

Anders Edwartz

"On the road" av Jack Kerouac
Sommaren är kanske mer än annat uppbrottens tid, och vad passar då bättre än att läsa boken som är ett enda stort uppbrott?

"Svensk husmanskost" av Tore Wretman
Kokboksklassiker som kan utgöra välbehövlig oas när sommaren svämmar över av exotiska grilltips. Laga en makrill på klasiskt vis fram i juli. Recept finns i boken som är ett enda långt smörgåsbord.

"Papillon" av Henri "Papillon" Charrière
Nu när SVT har inlett sommaren med en lysande Steve McQueen-kavalkad, avslutar du din genom att bekanta dig med ett av de STORA äventyren som är ett enda långt rymningsförsök.

Anders Edwartz

Anna Larsson

"En förlorad värld" av Evelyn Waugh
Låt Waugh ta dig med till tillbaka till en tid med heta engelska sommardagar, där champagnen alltid är kall och ångesten lurar i vassen.

"Sarah" av J T LeRoy
Outhärdligt, tragiskt, välskrivet om den totala misären.

"Den ryske debutantens handbok" av Gary Shteyngart

Halsbrytande färd från det gamla USA till det nya Östeuropa. Sommarsvett, ryska maffian och djuuuupa ungdomar på café.

Anna Larsson

Björn Waller

Två böcker för (uthärdande eller framkallande av) värmebölja:
"Hanteringen av odöda" av John Ajvide Lindqvist
Få saker är kanske så skräckinjagande som den svenska sommaren, egentligen. John Ajvide Lindqvists nya bok (recension inom kort här på dagensbok.com) lyckas, precis som "Låt den rätte komma in", kombinera kalla kårar med något meningsfullt.

"Nattsvärmare" av Mohsin Hamid
Är det när han inte längre har råd med luftkonditionering som Darus liv börjar rasa samman, eller är det bara ytterligare ett symtom? Överkokt glidning ner i ett modernt Pakistan som dallrar av hetta och paranoia.

Två böcker för (uthärdande eller framkallande av) sommarregn:
"Bröderna Karamazov" av Fjodor Dostojevskij
Vad är sommaren till för, om inte tjocka ryska filosofiska romaner? Den har stått i din hylla länge nog; sätt på samovaren och gör slag i saken. Du kommer inte att ångra det.

"För Herr Bachmanns broschyr" av Carl-Johan Vallgren
Du behöver inte spy på "Allsång på Skansen", kräftskivor och Tomas Ledin; Vallgren har redan gjort det åt dig. Läs, vredgas, skratta.

Björn Waller

David Enemar

"Dessa våra minsta – ur skalbaggarnas kulturhistoria" av Nils-Erik Landell med illustrationer av Karl Axel Pehrson för att den fått mig att förstå skalbaggar bättre.

"Han som spelade schack med livet" av Vladimir Nabokov för att den fått mig att förstå schack bättre.

"Operation B" av Gabriella Håkansson för att den fått mig att förstå sambandet mellan skalbaggar och schack bättre.

Gabriella Håkansson är förmodligen Sveriges bästa författare och hennes debut kan ge dig sommarens stora läsupplevelse. Komplettera med Landell och Nabokov. Ett förbluffande tema som du kan ägna dig åt resten av ditt liv. Sann passion!

David Enemar

Elin Bennewitz

"Klockan klämtar för dig" av Ernest Hemingway
En perfektion som fyller alla behov av äventyr och kärlek.

"Utvandrarna" av Vilhelm Moberg
Början på en i det närmaste oändlig serie värd att viga en händelselös sommar åt.

"Vernon God Little" av DBC Pierre
Årets bästa bok!

Elin Bennewitz

Ella Andrén

Sommaren är definitivt de stora berättelserna tid. Försjunk, dras in, upplev och lär. Eller bara kom undan den trista och överskattade verkligheten för ett tag.

"Rötter" av Alex Haley är en storartad släktkrönika som rör sig från 1700-talets Afrika genom slaveriets Amerika fram till nutid. Boken blev kultförklarad på 1970-talet och den klassiska TV-versionen sänds under sommaren på SVT. Baserad på författarens egen släkthistoria ger "Rötter" ett välbehövligt underifrånperspektiv på amerikansk historia och ett ansikte åt ofattbara miljoner förslavade afrikaner genom den upproriske Kunta Kinte och hans ättlingar. Släktforskning har nog aldrig varit mer spännande än så här.

"Den hemliga historien" av Donna Tartt var en underbart suggestiv berättelse att dra sig undan i skuggan med för några somrar sedan. Bokens depraverade humanistiska elitism är onekligen en både lockande och skrämmande vilopaus från den trista sommartillvaron som arbetslös student. Hennes senaste roman, "Den lille vännen", har fått betydligt mer blandad kritik men står definitivt i denna sommars "att läsa"-hylla.

Om du ska ge dig på en enda fackbok i sommar, varför inte välja en som avhandlar allt? "Vete, vapen och virus" av Jared Diamond är en tvärvetenskaplig historiebok med underrubriken "En kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13 000 åren". Grymt ambitiös, men också lättförståelig och underhållande, tar den sin utgångspunkt i conquistadoren Pizarros tillfångatagande av inkakejsaren Atahualpa 1532 och förklarar hur historien ledde fram till och tog sin fortsättning ur denna punkt och varför det gick som det gick. Helt fritt från biologistiska argument förklarar Diamond helt enkelt världen. "Vete, vapen och virus" hör med andra ord till facklitteraturens riktiga superböcker.

Ella Andrén

Per Warmark

"Brev från nollpunkten" av Peter Englund
Essäer är perfekta för sommaren och det här är Englunds bästa samling.

"Parabellum" av Olov Jonason
Svensk, hårdkokt novellsamling från 1943. Om beredskapen under kriget men så långt ifrån JOLO man kan komma!

"Första ligan" av Stefan Thylin
Engelsk fotboll i bokform. För den som inte kan vänta på augusti och ligastart.

Per Warmark

Örjan Westberg

"Tre män i en båt" av Jerome K. Jerome
Humoristiskt mästerverk från 1889. Tre ynkryggade hypokondriker och en hund ger sig ut på en båtfärd längs Themsen. Det går sådär. Komisk höjdpunkt: "Harris' sätt att föredra lustiga visor".

"En öppen stad, ej en befästad, bygger vi gemensamt" av Ragnar Thoursie
Thoursies samlade dikter från 1940-1993. Bland annat den fantastiska titeldikten från 1952, en hyllning till folkhemmet.

"Silver och jag" av Juan Ramon Jimenez
Underbar, underbar bok där en man i korta lyriska textstycken hyllar sin åsna, Silver. Andalusiskt vemodig och vackert bukolisk rakt igenom.

Örjan Westberg

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2005-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2005-06-24 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1667

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?