Nyhet

Augustprisnomineringar 2011

Inget är så viktigt för svensk litteratur som Augustpriset. När vinnaren utses den 21 november är den en säker julklapp under alla svenska granar. Kanske är det för att bokutgivningen är rekordstor och djungeln allt svårare att ta sig igenom när man försöker hitta en riktigt bra roman. Ett traditionsrikt pris av en påläst jury blir lätt kvittot på att det är en riktigt bra läsupplevelse man har framför sig. Som vanligt saknas lyriken bland de nominerade, men jag blir inte förvånad, Augustpriset är som sagt ett romanernas pris.


Årets nominerade i kategorin skönlitteratur är:


Tomas Bannerhed: Korparna
En far, en massa fåglar och så Klas mittemellan

Korparna”Klas kallar sin pappa far. De är ute efter far. Korparna är ute efter honom. Och Klas skräms av fars galenskap. Lika mycket som han skäms över att det är Agne som det klottras om som är hans far. Och samtidigt den här förälskade vänskapen. Jag grips som alltid av historier om barn som inte vet vad de känner, hur de ska känna och…” Läs mer


Carolina Fredriksson: Flod
Vidunderligt bra

Flod”Mitt första intryck av Flod var att det var en krävande bok. Det var som en barriär omkring den, som låg kvar det första kapitlet ut. Jag som alltid hoppas mycket på debutanter blev om inte besviken men modfälld, tänkte att jag orkar inte med läsning som begär för mycket av mig. Ett kapitel senare var jag övertygad om att …” Läs mer


Eva-Marie Liffner: Lacrimosa
Språket blir en barriär

Lacrimosa”Tintomara från Carl Johan Love Almqvists Drottningens juvelsmycke får eget utrymme när Eva-Marie Liffner gestaltar henne som Ros, Rose och mr Ross i romanen Lacrimosa. Vildbarnet har blivit lämnat på en gård i Finland. De första fem åren lever hon som en vilde innan Almqvist…” Läs mer


Sören Bondeson: En m³ jord
Himlajorden om du vill

En m3 jord”Bästa exemplet på begreppet högkoncept inom film måste vara actionrullen Snakes on a Plane. Den heter Snakes on a Plane och handlar om ormar på ett flygplan. Vad handlar Snakes on a Plane om, sa du? Jo, det är ett flygplan… och så plötsligt kommer massa ormar och skrämmer passagerarna. Den heter alltså Snakes on a Plane…” Läs mer


Amanda Svensson: Välkommen till den här världen:
”Snabbt, flyktigt och hänförande i Svenssonland”

Välkommen till den här världen”I Amanda Svenssons andra roman, efter hyllade debuten Hey Dolly, ger hon sig på att förnya det klassiska triangeldramat. Välkommen till den här världen: är ett särdeles ambitiöst projekt som har alla förutsättningar att misslyckas: ung och oerfaren författare tar sig an en genre där allt redan gjorts med ett språk som ingen är van vid…” Läs mer


Bengt Ohlssons Rekviem för John CummingsAtt det är två debutanter bland de sex, Carolina Fredriksson och Tomas Bannerhed glädjer jag mig extra åt. Det var längesedan man blev författare i och med sin andra bok och speciellt Flod är en av de starkaste debuter jag har läst på länge. Amanda Svenssons andra bok Välkommen till den här världen är redan omtalad och omskriven, recenison av den kommer snart här på Dagensbok. Det är vanskligt med gissningar, lättare och fegare med önskningar. Får jag hoppas så hoppas jag allra mest på Carolina Fredriksson, ska jag tro så tror jag allra mest på just Amanda Svensson eller möjligen Eva-Marie Liffner.

Årets nominerade i kategorin fackbok är:


Lennart Pehrson: Ni har klockorna – vi har tiden. USA tio år efter 11 september
Slutet på en era?

Lennart Pehrson, Ni har klockorna - vi har tiden”Det har väl knappast undgått någon att idag är tioårsdagen för terrorattackerna mot World Trade Center och andra amerikanska mål. När detta skrivs är det fortfarande den tionde september, jag är redan less på 9/11 och gråtmilda teveinslag som får svenska nyhetsprogram att kännas kapade av amerikanska Fox News…” Läs mer


Lasse Berg: Skymningssång i Kalahari
Ge människan i dig en chans

Skymningssång över Kalahari”Om ni läste Lasse Bergs förra (lysande) bok, Gryning i Kalahari, eller såg dokumentären Jordens snällaste apa, har ni redan hört hans grundsats: vi homo sapiens är, innerst inne, goda. Vänliga, solidariska, generösa, pratglada. Vi är inte byggda för att vara störst, starkast, snabbast och tuffast, vi blev inte en av jordens…” Läs mer


Magnus Bärtås och Fredrik Ekman: Alla monster måste dö
Pyongyang med all-inclusive från 11.995

Alla monster måste dö”Efter att länge ha varit en vitfläck på resekartan kan vi nu äntligen erbjuda en exklusiv paketresa till ett lika annorlunda som spännande resmål: Nordkorea. En resa där vi kombinerar storstadslivet i huvudstaden Pyonyang och bland annat besöker världens största idrottsanläggning, Runango May Day Stadium…” Läs mer


Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar
Och allt som finns kvar ryms i en låda från Ikea

Och i Wienerwald står träden kvar”När Elisabeth Åsbrinks Och i Wienerwald står träden kvar släpptes i början av hösten tycktes varenda nyhetsreporter ha gett sig av till en Ikea-parkering i närheten. Där instämde möbelkunderna i hur förfärligt alltsammans var, och fortsatte sedan glatt att shoppa vidare. Huruvida man bör bojkotta storföretag eller inte är jag inte säker på hänger så…” Läs mer

Christel Kvants Trädets tid


Johan Svedjedals Spektrum – den svenska drömmen


Eftersom min läsning av facklitteratur är nästintill obefintlig har jag ingen aning om vem som skulle vinna det här priset. Desto lättare med en gissning, kanske Lasse Berg eller Elisabeth Åsbrink?

Årets nominerad i Barn- och ungdomslitteratur är:


Jessica Schiefauer: Pojkarna
Boys will be boys? Girls will be boys? Hm.

Pojkarna”Någonstans i yngre tonåren slukade jag en bok med titeln Avsnoppad. Romanen, av David Thomas, handlar om Bradley, en man som sövs ned på ett sjukhus för att få visdomständerna bortopererade. Av en slump – eller snarare på grund av nyligen varslade vårdbiträden som varit ute och supit på lunchen” Läs mer


Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln
Häxorna vs demonerna

Cirkeln”Vid det här laget har väl knappt någon missat vårens litteraturhajp Cirkeln som är första delen i en trilogi av författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Att det är just en ungdomsbok som står för den gör den mer välkommen, men jag har alltid varit skeptisk inför hajper. När jag började läsa hade jag ännu inte…” Läs mer


Sara Lundberg: Vita streck och Öjvind
Om längtan till något som är viktigt

Vita streck och Öjvind”I berättelsens fokus står huvudpersonen Vita. Hon är flickan som står för ordningen i bokens universum när hon baklänges målar de vita strecken på vägarnas mittlinje. Detta pågår tills det en dag kommer en pojke farande – rakt ner i hennes färgpyts. Det är Öjvind som kommer, och plötsligt blir strecken…” Läs mer

c


Lotta Olssons Konstiga djur


Maria Nilsson Thores Petras prick


Att Cirkeln blivit nominerad glädjer jag mig åt på många sätt, inte bara för att det är en fantastisk bok som bara blir bättre och bättre för varje gång jag läser den, utan för att den nomineringen öppnar för fantasy, andra världar och magi. Det är viktigt för att den litteraturen som så länge verkat underifrån nu blir tagen på allvar och insläppt i de litterära finrummen. Vita streck och Öjvind fick toppbetyg så sent som i lördags av vår gästrecensent här på Dagensbok. Det borde vara dags för en bilderbok i barn- och ungdomskategorin så kanske ligger ändå Sara Lundmark bäst till. När jag läste Pojkarna kände jag mig mest ett steg efter, jag kom inte åt den, skrämdes mest av den. Så ska jag hoppas så hoppas jag på Cirkeln, ska jag gissa så gissar jag på Vita streck och Öjvind.

Vad tror du?

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-10-17 16:00 / Uppdaterad: 2011-12-04 10:14

Kategori: Nyhet

8 kommentarer

Förstår tyvärr inte Amanda Svenssons storhet. Lek mot ord, men ingen historia eller stark handling överhuvudtaget. Antar att hon delvis kommit fram tack vare familjekontakter. Kul dock Lasse Berg samt Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren blivit nominerade.

Avrax Oregistrerad 2011-10-17 18:54
 

Hey Dolly (Amanda Svenssons första bok) vet jag att jag drogs med av när jag läste den. mycket för att jag bodde i Malmö då och för att den sa något om en verklighetsbild jag kanske hade levt med. men inte som en genialisk bok. den nya har jag inte läst alls, bara läst om, och det är ju många som hajpar. känns som att det har varit många ”stora”, klassiska romaner på senare år bland augustprisvinnarna, därför tror jag ändå på att Amanda Svensson kan ha ganska stora chanser.

Emelie Novotny Redaktionen 2011-10-17 22:36
 

Familjekontakter? Det var värst vad det lät surt här då. Jag ser fram emot att läsa Amanda Svenssons andra, eftersom hennes första verkligen var en tiopoängare i mina ögon.

Lina Arvidsson Redaktionen 2011-10-17 23:47
 

Jag är inte sur. Jag unnar Svensson all framgång hon kan få, men när jag läser böckerna förstår jag den inte. Sedan krävs kontakter för det mesta. Inget konstigt med det.

Avrax Oregistrerad 2011-10-17 23:51
 

den bok jag saknar mest bland nomineringarna är Sanne Näslings fantastiska ungdomsboksdebut ”Kapitulera omedelbart eller dö” som jag så gärna hade sett i barn- och ungdomskategorin. i vuxenkategorin saknar jag Viktor Johanssons ”Wrestlarna” som tog mig med storm.

vilka böcker saknar ni bland nomineringarna?

Emelie Novotny Redaktionen 2011-10-18 12:39
 

Känns som ett blekt år på den svenska romanhimlen. Jag tycker endast PO Enquist och Torgny Lindgren är de nu levande svenska romanförfattare som är läsvärda. Som Daniel Sjölin sa idag: ”Det har bara skrivits en bra svensk bok de senaste 20 åren” och då tänker han på ”De fattiga i Lódz”. Jag håller delvis med. Jag saknar något nytt (felet ligger säkert hos förlagen) och någon som vågar skriva en annorlunda berättelse, en originell sådan. Vi får aldrig se någon svensk som skriver i samma anda som Vonnegut, Bolano, Murakami eller Calvino. Och vilka böcker är det vi minns idag? Jo, det är böcker som är nyskapande,”Madame Bovary”, ”Processen” och ”Ulysses” osv. Att skriva nyskapade är nästan omöjligt. Men man måste försöka ibland, det behöver inte vara någon revolutionärt, bara sticka ut från mängden av skit. Joyce och Beckett var i grunden aldrig intresserad av ”normala romaner” och Gud ska veta att de misslyckades ibland. Men när de hittar rätt är böckerna som en yxa mot det frusna av inom oss. Böcker som fortfarande lever. Jag kan lova Er att alla de nominerade böckerna kommer vara totalt glömda om 2 år. Jag tycker Bolano sammanfattar allt perfekt i 2666:
”Vilken sorglig paradox, tänkte Amalfitano. Nu för tiden är till och med förlästa farmaceuter rädda att ta sig an de stora, ofulländade, flödande verken: böcker som banar nya stigar in i det okända. De väljer i stället de stora mästarnas oklanderliga övningar. Eller med andra ord, de vill se de stora mästarna excercera, men de är inte intresserade av verklig strid, när de stora mästarna kämpar mot detta något, detta något som skrämmer oss alla, detta något som kuvar och sporrar oss, i blod och dödliga skador och stank.”

Avrax Oregistrerad 2011-10-18 14:53
 

Lacrimosa, Spektrum, I den tysta minuten mellan.

Tuva-Li Oregistrerad 2011-11-11 15:52
 

Avrax, tråkigt att du inte hittar några svenska romaner som tilltalar dig. Vad är det du söker i en läsupplevelse, så kan vi här på Dagensbok kanske hjälpa dig att hitta rätt?!

Tuva-Li, tack för dina gissningar!

Vi tar gärna emot fler! Så vilka tror ni får augustpriset i år?

Emelie Novotny Redaktionen 2011-11-12 16:15
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?