Krönika

10 i topp januari 2012

Det är februari och redan har vi hunnit skriva om massor av fina böcker här på Dagensbok. Längst upp på månadens topplista hittar ni danska Inger Christensen och romanen Azorno som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet. Vi har också hyllade Liv Strömquist, som i veckan fick ta emot Expressens nyinstiftade satirpris Ankan. Tidigare i januari hade vi en special om psykologi och psykiatri, då Camilla skrev om Slutstation rättspsyk – en bok hon tyckte var så viktig att den platsar på topplistan. Ni hittar också ett par andra nykomlingar och några stycken som hängt kvar sen november månads topplista. Med andra ord – mycket läsvärt!

1 av 10 (Ny)


Inger Christensen Azorno
Att ta med till en öde ö

azorno_omslag”Anteckningar om Azorno: I ett flöde av höstens romaner. Hur att läsa?poesi Romanen upprepar sig för att den bör göra det. Ska inte förstås. Finns något i upprepningarna, det musikaliska. Hitta ett sätt att läsa, lyssna på, se.Kvinnorna är ansiktslösa, röstlösa, språklösa. Än mer röstlös är Azorno. röster, kroppar, kläder Kollektiv!…”Läs mer


2 av 10 (Ny)


Liv Strömquist:Ja till Liv! Liv Strömquists ABC
Hurra för Liv!

Ja till Liv!”Först streckläser jag. Sen börjar jag om från början. Direkt. Men istället för att sluka, konsumera allt från pärm till pärm, smakar jag på orden, tuggar och sväljer – låter det ta tid. Jag plockar precis som jag vill – som chokladpraliner, en ask där alla är lika goda. Läser huller om buller, fram och tillbaka. Och det funkar utmärkt…”Läs mer


3 av 10 (Ny)


Emma Virke: Memmo och Mysen söker efter färger
Stämningsfullt färgöverdåd

Memmo och mysen söker efter färger”När Memmo vaknar är det fortfarande mörkt ute. Han fascineras av natten och väcker sin vän Mysen (ett stort gosedjur), som också blir förundrad: varför är det så svart? Var är alla färgerna? Memmo försäkrar att de finns kvar, bara gömda, och de drar ut med en ficklampa för att titta. Ute i skogen möter de sedan morgonen…”Läs mer


4 av 10 (Ny)


Naima Chahboun: Okunskapens arkeologi
”detta är historien”

Naima Chahboun, Okunskapens arkeologi (omslag)”Inte alla debutanter är så erfarna som Naima Chahboun. Okunskapens arkeologi må vara hennes första egna diktsamling, men hon har tidigare medverkat i antologier och inte minst stått på scen med sin poesi. Det hörs också.Det finns en språklig lekfullhet i Okunskapens arkeologi…” Läs mer


5 av 10 (Ny)


Barbara Demick: Inget att avundas
Nord och syd

Barbara Demick, Inget att avundas (omslag)”Hur skriver man ett reportage från ett nästan fullständigt isolerat land? Det går visserligen att resa i Nordkorea numera, men bara under ytterst övervakade och begränsade former. Någon undersökande journalistik kan det knappast bli tal om. Man får inte ens prata med några andra än de hårt drillade och i sin tur övervakade ”guider”…”Läs mer


6 av 10 (Ny)


Sofia Åkerman och Thérése Eriksson: Slutstation rättspsyk: Om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott
Se det här som ett debattinlägg ni ska läsa

slutstation-rattspsyk-omslag”Hur många kan svara ja på de här frågorna? Vet du hur man vårdar och behandlar de svårast självdestruktiva kvinnorna och unga tjejerna och var?Ni som inte kan svara ja på ovanstående frågor ska läsa Slutstation rättspsyk, då får ni svar med besked…”Läs mer


7 av 10 (2)


Sara Lundberg: Vita streck och Öjvind
Om längtan till något som är viktigt

Vita streck och Öjvind”I berättelsens fokus står huvudpersonen Vita. Hon är flickan som står för ordningen i bokens universum när hon baklänges målar de vita strecken på vägarnas mittlinje. Detta pågår tills det en dag kommer en pojke farande – rakt ner i hennes färgpyts. Det är Öjvind som kommer, och plötsligt blir strecken utbytta…” Läs mer


8 av 10 (3)


Matilda Ruta: Tummelisa
Sagolikt brutalt om att ta sin historia i egna händer

tummelisa-eller-den-andra-vildmarken-omslag”Det var en gång en saga. Sagan handlade om en liten, pytteliten flicka. Hon kallades Tummelisa. Så hände massor av hemska grejer med henne, men själv gjorde hon nästan ingenting. Det var en gång en serieskapare. Hon kallades Matilda Ruta. Så läste hon sagan om Tummelisa, och en massa andra böcker också, och så bestämde hon sig för att göra om sagan. Matilda Rutas nya version av…” Läs mer


9 av 10 (6)


Carolina Fredriksson: Flod
Vidunderligt bra

Flod”Mitt första intryck av Flod var att det var en krävande bok. Det var som en barriär omkring den, som låg kvar det första kapitlet ut. Jag som alltid hoppas mycket på debutanter blev om inte besviken men modfälld, tänkte att jag orkar inte med läsning som begär för mycket av mig. Ett kapitel senare var jag övertygad om att…”Läs mer


10 av 10 Ny


Alberto Méndez: Blinda solrosor
Överlevaren skriver ner historien

blindasolrosor-omslag”1900-talet led ingen brist på tragedier, och det märks i litteraturen – speciellt den som utspelar sig runt andra världskriget och fascismen. Som sig bör. Vi behöver komma ihåg de där historierna; Anne Frank, Vita rosen, Oskar Schindler, De fattiga i Lodz, Är detta en människa etc – inte minst nu…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-02-02 10:00 / Uppdaterad: 2012-02-02 10:40

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?