Krönika

10 i topp februari 2012

Samtidigt som barnen går på sportlov och den första värmande solen kommer fram presenterar vi på dagensbok.com vår februarilista. Det är, precis som ni som läser oss regelbundet redan vet, våra bästa böcker just nu! Vårens utgivning har anlänt, vi har läst och skrivit, tyckt om och blivit besvikna. För att ni ska slippa bli det sistnämnda listar vi de böcker som ni inte får missa. Redan i början av februari utnämnde Camilla Sara Stridsbergs Medealand och andra pjäser till vårens bästa bok, och den övriga redaktionen instämmer i hyllningskören. Kvar på listan ligger bla Azorno och Ja till Liv, två av höstens böcker som vi fortfarande inte har glömt. Igår skrev Anna Liv om en ny tjockdeckare från Jo Nesbø, en deckare som närgånget beskriver våld, smärta och ondska. Oavsett vad du vill läsa i vårsolen hoppas vi på redaktionen att ni hittar något nedan:

1 av 10 (Ny)


Sara Stridsberg: Medealand och andra pjäser
Evigt motstånd och uppror

medealand-omslag”Sara Stridsberg räknas som en av Sveriges just nu främsta författare. Hon har nominerats till Augustpriset för romanerna Drömfakulteten och Darling River. 2006 fick hon Nordiska rådets litteraturpris för Drömfakulteten. Även som dramatiker och författare av pjäserna utmärker hon sig som en av de bästa just nu. Det här kan vara det bästa…” Läs mer


2 av 10 (1)


Inger Christensen Azorno
Att ta med till en öde ö

azorno_omslag”Anteckningar om Azorno: I ett flöde av höstens romaner. Hur att läsa?poesi Romanen upprepar sig för att den bör göra det. Ska inte förstås. Finns något i upprepningarna, det musikaliska. Hitta ett sätt att läsa, lyssna på, se.Kvinnorna är ansiktslösa, röstlösa, språklösa. Än mer röstlös är Azorno. röster, kroppar, kläder…”Läs mer


3 av 10 (2)


Liv Strömquist:Ja till Liv! Liv Strömquists ABC
Hurra för Liv!

Ja till Liv!”Först streckläser jag. Sen börjar jag om från början. Direkt. Men istället för att sluka, konsumera allt från pärm till pärm, smakar jag på orden, tuggar och sväljer – låter det ta tid. Jag plockar precis som jag vill – som chokladpraliner, en ask där alla är lika goda. Läser huller om buller, fram och tillbaka. Och det funkar utmärkt…”Läs mer


4 av 10 (Ny)


Jo Nesbø: Gengångare
Harry och hans hårda kamp

GengångareGengångare är den nionde boken om Harry Hole. Det är ingen roman man smyger med. Den väger som ett mjölkpaket och är närmare 600 sidor tjock. Så det är ett litet företag att umgås med Harry och hans Oslo. Det börjar med att Harry Hole kommer tillbaka efter tre år i Hongkong. Anledningen är att hans stora kärlek Rakels son är misstänkt…” Läs mer


5 av 10 (Ny)


Hwang Sok-yong: Den gamla trädgården
Smaken av chili

Den gamla trädgården”Även i ett långt liv är det enstaka ögonblick, enstaka dagar som fastnar. 1980: Den sydkoreanska militärregimen slår brutalt ned protester i Kwangju. Soldater skjuter skarpt rakt in i folkmassan av studenter och arbetare. Offren kunde ju lätt avskrivas som farliga nordkoreanska agenter, och vad omvärlden angick måste ju alla…” Läs mer


6 av 10 (Ny)


Hisham Matar: Analys av ett försvinnande
Livet bakom det politiska våldet

Analys av ett försvinnande”Efter den hyllade debuten Ingen i världen från 2006 kommer nu Hisham Matars andra roman Analys av ett försvinnande. Många recensioner av boken har fastnat i en diskussion kring den arabiska våren och revolutionen i Libyen där man störtade och dödade diktatorn Muhammar Khadaffi. När jag läser boken ser jag främst helt andra saker än den…” Läs mer


7 av 10 (Ny)


W. G. Sebald: Dikt, prosa, essäer
1247 gram: humorlöst och tokseriöst

Dikt, prosa, essäer”Den tyskspråkige författaren W. G. Sebald dog i en bilolycka 2001 (inget självmord: hjärtattack, dottern överlevde). Med tanke på hur lite tysk skönlitteratur som översätts är det ett mått på Sebalds litterära tyngd att det nu kommer en tegelesten på +1000 sidor och 1247 gram, Dikt, prosa, eässer, som samlar ihop det som redan…” Läs mer


8 av 10 (3)


Emma Virke: Memmo och Mysen söker efter färger
Stämningsfullt färgöverdåd

Memmo och mysen söker efter färger”När Memmo vaknar är det fortfarande mörkt ute. Han fascineras av natten och väcker sin vän Mysen (ett stort gosedjur), som också blir förundrad: varför är det så svart? Var är alla färgerna? Memmo försäkrar att de finns kvar, bara gömda, och de drar ut med en ficklampa för att titta. Ute i skogen möter de sedan morgonen…”Läs mer


9 av 10 (Ny)


Michael Cunningham: När natten faller
När grått blir vackert

När natten faller”Jag älskade Timmarna. Både filmen och boken. De fint skissade penseldragen, tempot, stämningen och den lätt surrande handlingen som löpte stilla – på ytplanet. Det var på djupet som det egentligen hände saker: dunkla textliga rum som gled in i varandra och överlappades. Michael Cunninghams senaste bok När natten faller…” Läs mer


10 av 10 (4)


Naima Chahboun: Okunskapens arkeologi
”detta är historien”

Naima Chahboun, Okunskapens arkeologi (omslag)”Inte alla debutanter är så erfarna som Naima Chahboun. Okunskapens arkeologi må vara hennes första egna diktsamling, men hon har tidigare medverkat i antologier och inte minst stått på scen med sin poesi. Det hörs också.Det finns en språklig lekfullhet i Okunskapens arkeologi…” Läs mer


redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2012-03-01 10:00 / Uppdaterad: 2012-03-31 19:04

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?