Recension

: Zelda 2. Kampen fortsätter
Zelda 2. Kampen fortsätter Lina Neidestam
2012
Kartago förlag
7/10

Zelda är tillbaka!

Utgiven 2012
ISBN 9789186003937
Sidor 131

Om författaren

Lina Neidestam är serietecknare, född 1984 och bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2009 med den första volymen av Zelda. Dessutom har hon varit med i flera antologier och gjort Femisex-albumet Maran (2011). Neidestam medverkar också regelbundet i tidningar som Nemi, ETC, Situation STHLM och Expressen.

Sök efter boken

Vi är nog ganska många som saknar att läsa om Lina Neidestams dubbelmoraliska superfeminist Zelda. Mina tunnelbanemorgnar har blivit betydligt tråkigare sedan tidningen Stockholm City lades ner och jag inte längre får fnissa åt Zelda, som var ett återkommande inslag. Därför är det med största möjliga iver jag öppnar denna andra serieroman för att få reda på hur det egentligen går för Zelda nuförtiden. Vad gör hon? Hur mår hon? Hur går det egentligen med den där småtöntiga heteronormativa killen hon hängde ihop med?

Och så minns jag att Zelda har blivit dumpad. I den första serierutan sitter hon i sängen med tårar i ögonen, en påse nachos på sin ena sida, en dildo på den andra, mobilen inom räckhåll och en bild på exet stående på fönsterkarmen. Men det dröjer inte längre förrän Zelda får antagningbeskedet till en konstskola i Malmö, glömmer allt vad ex heter och redan är ute på nya äventyr.

Den geniala humorn inbäddad i feministisk samhällskritik som finns i varje seriestripp är en av anledningarna till att man måste älska Zelda. En annan, och kanske den största, är hennes dubbelmoral. Zelda är en idealistisk tjej, men ganska ofta krockar de feministiska idealen med hennes bekräftelsebehov, kåthet och ambitioner. Konstvärlden står inte utanför de strukturer och hierarkier som Zelda försöker bekämpa, vilket hon också bittert får känna på under sin tid på skolan. Som tur är finns superskärpta rumskompisen Ester som ett slags värderingsdjävul på Zeldas (och läsarnas) axel. Det är också Ester som får ner Zelda på jorden när hon drar iväg för att leva backpackerklichén och ”hitta sig själv” i Asien. Trots att Zelda som serie och karaktär är skarpast när hon får befinna sig i välbekanta miljöer, där hon haft längre tid på sig att odla sina idéer i könsrollskampen, uppskattar jag mycket att Zelda förflyttas till en annan världsdel och får byta miljö mitt i boken. Här får Zelda inte bara utvecklas från mycket dubbelmoralisk till mindre dubbelmoralisk, hon ger också den inte helt oproblematiska backpackerkulturen ett par pekfinger.

Lina Neidestam har en förmåga att identifiera många av de klichéer, karikatyrer och roller som kan finnas i en ung, samtida (västerländsk) kvinnas värld. När hon låter den genommänskliga Zelda, med alla sina styrkor och svagheter, möta dessa blir det för mig realistiskt på ett skruvat sätt och ibland läskigt igenkännande. Att Lina Neidestam även i dialog och tecknarstil lyckas gestalta sina karaktärer exakt, men med ett på seriemanér något övertydligt sätt, gör inte saken sämre. Jag är överförtjust i Zelda och kommer att läsa serien lika slaviskt som ett skolbarn läser sin Bamse (eller vilken serie kidsen nu läser nuförtiden) när det är dags att göra läxorna.

Några tips till den som skaffar Zelda 2. Kampen fortsätter: 1) Se till att ha gott om tid, för när du väl har öppnat den måste du läsa klart hela. 2) Om du läser den på tunnelbanan/bussen – förbered dig på att folk tycker du är knäpp, eftersom du inte kommer kunna låta bli att skratta. 3) När du är klar – ställ in den bokhyllan och plocka fram valfri sida när du har en tråkig dag och behöver något göttigt. Du kommer att skratta igen.

Anna Carlén

Publicerad: 2012-03-02 00:00 / Uppdaterad: 2012-03-01 23:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4587

2 kommentarer

<3 Zelda

Maria P Oregistrerad 2012-03-02 13:32
 

Ja, eller hur!:)

Anna Carlén Redaktionen 2012-03-03 11:30
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?