Recension

: Analys av ett försvinnande
Analys av ett försvinnande Hisham Matar
2012
Forum
9/10

Livet bakom det politiska våldet

Utgiven 2012
ISBN 9789137135861
Sidor 208
Orginaltitel Anatomy of a dissapearance
Översättare Lena Torndahl

Om författaren

Fotograf: Diana Matar

Hisham Matar är libyer men föddes 1970 i New York. Han växte upp först i Tripoli, sedan i Kairo. Sedan 1986 bor han i London, numera med sin amerikanska hustru. Sommaren 2006 var ”Ingen i världen” (”In the Country of Men”) Englands mest omsusade debutroman, och Matar var en av de sex finalister som tävlade om Bookerpriset. ”Ingen i världen” har översatt till nitton språk.

Sök efter boken

Efter den hyllade debuten Ingen i världen från 2006 kommer nu Hisham Matars andra roman Analys av ett försvinnande. Många recensioner av boken har fastnat i en diskussion kring den arabiska våren och revolutionen i Libyen där man störtade och dödade diktatorn Muhammar Khadaffi. När jag läser boken ser jag främst helt andra saker än den specifikt politiska konflikten.

I Analys av ett försvinnande får vi följa Nuri vars mamma dör när han är 10 år gammal. Han, pappan och hushållerskan Naima, en extramamma för Nuri, lever vidare i lägenheten i Kairo. Läsaren kastas in i berättelsen och deras liv under den omvälvande semestern vid Medelhavet då Nuri och hans pappa Kamal träffar Mona – den vackra, unga kvinnan till hälften britt, till hälften egyptier. Hon är 14 år äldre än Nuri och 15 år yngre än hans pappa. Nuri såg Mona först vid poolen och tycker sig därför ha större rätt till hennes kärlek än vad hans pappa har. Det är dock Kamal som gifter sig med Mona på en resa till London. Nuri får inte ens vara med på bröllopet.

Det är ett klassiskt Oidipus-drama som Hisham Matar har skapat, en tematik som litteraturen inte tycks ha tröttnat på än. I Analys av försvinnande problematiseras tvisten något. Visst finns det stunder då Nuri önskar att hans pappa inte fanns men samtidigt finns det ingen som han ser upp till så mycket som till honom. Mona som känner till Nuris känslor för henne skickar bort honom till en internatskola i England.

Ett år senare ska familjen fira jul i Montreux i Schweiz. Mona och Nuri har kommit i förväg till hotellet medan hans pappa fortsätter en av sina affärsresor. Nuri njuter av de tre dagarna han har ensam med Mona, de tar promenader och äter goda middagar. Under frukosten varje morgon läser Mona morgontidningen La Tribune de Genève för att fräscha upp franskan. En morgon släpper hon tidningen i chock. En artikel avslöjar att Kamal, hennes man och Nuris pappa, den före detta ministern och dissidenten har kidnappats av okända män. Efter ett samtal till den schweiziska polisen följer många diplomatiska diskussioner och Nuri ångrar att han tidigare har önskat sin pappa ur världen.

Den händelsen överskuggar resten av tematiken som är så mycket viktigare, den om relationer och saknad som visar hur pass lika vi är i våra tankar och känslor trots olika yttre omständigheter. Pappans försvinnande skildras långt in i romanen, trots det tänker många på den politiska utvecklingen i Libyen, när de läser romanen. Det går givetvis inte att separera händelsen från temat men man får inte glömma bort att Hisham Matar använder den politiska utsattheten för att skildra en allmänmänsklig utsatthet.

Romanen är skriven på engelska; ändå märks det att han är uppväxt med det arabiska språket. Även i den svenska översättningen sjunger meningarna och orden bär på starka bilder och känslor, något som engelskan generellt sett inte är så bra på. Det kräver en skicklig översättare för att det här ska synas men det märks också att Hisham Matar kan konsten att skriva.

Det absolut starkaste avsnittet är när Mona och Nuri har kommit tillbaka till lägenheten efter pappans försvinnande i Kairo. En kväll bjuder Mona in Nuri till sitt sovrum. De motsatta känslorna åtrå och skam är så vackert och subtilt beskrivna, romanens centrala tema i koncentrat.

Jag kände hennes armar som drog ner mig till hennes bröst och sedan brände en het pust från hennes suck min panna. För ett ögonblick ångrade jag mig. Det brann inte, och huset var inte rökfyllt, men ändå ville jag knuffa undan henne och springa fram till fönstret och fylla lungorna med frisk luft. Men jag stannade kvar svag och villig i hennes armar tills stunden var förbi och sömnen överväldigade mig.

Debuten Ingen i världen var snäppet starkare, tog ett större grepp om det allmänmänskliga trots att den också är ännu tydligare kopplad till det politiska våldet i diktaturer. Med det sagt menar jag inget illa om Analys av ett försvinnande. Med den här boken visar Hisham Matar att han är en av samtidens bästa författare.

Enkelt sagt är det så vackert och smygande komponerat att du inte ens märker när Nuri flyttar in och bosätter sig i hjärtat på dig.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-02-04 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-03 23:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4553

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?