Text

Inför valet 2010

Vad gör man de sista timmarna innan man går och röstar? Läser en god bok? Försöker informera sig så gott man bara kan? Försöker se djupare än valfläsk och affischer? Kanske alltihop?

Vi har samlat några av de senaste årens spännande böcker på temat politik och vill, lite så här i elfte timmen, passa på att önska er en riktigt fin valdag! Ta väl vara på den!


Pontus Mattsson: Sverigedemokraterna in på bara skinnet
Grisen i säcken

”Att recensera den här boken dagen innan valet har ju inte till syfte att få er att sträckläsa boken innan ni röstar i morgon (även om den ju bara är 200 välskrivna sidor plus källförteckning, så ni hinner om ni vill). Men även om alla opinionsundersökningar visar sig ha fel och SD hålls utanför riksdagen så är det här.…” Läs mer


Richard Wilkinson och Kate Pickett: Jämlikhetsanden
Starka argument för ett mer jämlikt samhälle

”Vi har redan en alldeles utmärkt recension av den här boken. I somras skrev Anna Larsson om den engelska utgåvan och i stort sett håller jag alldeles med om vad hon skrev då. Men ska jag såhär ett dygn innan valdagen lyfta fram en enda bok så är det nog den här. Därför att vaga hyllningar till det allmänmänskliga…” Läs mer


Nils Resare: Mutor, makt och bistånd
Staten och kapitalet

”1999 köpte Sydafrika 28 Jas 39 Gripen-plan av svenska Saab – en affär som kostade landet cirka 17 miljarder kronor. Redan då var kritiken omfattande, både i Sydafrika och i Sverige. Den unga demokratin borde satsa pengar på att bekämpa den omfattande aids-epidemin snarare än på att bygga upp ett enormt försvar.…” Läs mer


Göran Greider: Det måste finnas en väg ut ur det här samhället
Kriser som kan leda framåt?

”Det är nästan fascinerande att läsa recensioner från olika håll om Göran Greiders senaste bok, Det måste finnas en väg ut ur det här samhället. Det spretar, minst sagt. Någon tycker att den är för ostrukturerad, en snårskog. Någon att det är det bästa han har skrivit. Greiders hemtidning DalaDemokraten utnämner boken till.…” Läs mer


Bengt Göransson: Tankar om politik
Göransson – så tycker han

”Av alla böcker som ges ut får jag plötsligt för mig att läsa en gammal sosse. Bengt Göransson (f. 1932), före detta skol- och kulturminister samt utbildningsminister, har utkommit med Tankar om politik, bäst sammanfattad som en stilla redovisning av personliga ställningstaganden. Ett slags Så funkar det på ämnet.…” Läs mer


Nina Björk: Fria själar
Den omöjliga friheten

”Nina Björks avhandling slutar i ett självmord. Det är 1888 och Victoria Benedictsson väljer att skära halsen av sig. I Björks resonemang är detta resultatet av liberal ideologi. Det är tron på individens absoluta ansvar för sin egen framgång och lycka som gör att Benedictsson inte ser några andra utvägar. Hon har försökt.…” Läs mer


Linnea Nilsson och Emil Schön: Fult folk. Samtal med sverigedemokratiska väljare
”Jag är ju inte rasist, men …”

”Nu när valrörelsen går in på upploppssträckan går det knappast en dag utan att jag nås av uppmaningen att på ett eller annat sätt bojkotta Sverigedemokraterna. Det är Facebook-grupper och -events, det är motdemonstrationer och det är inte minst politiker från de etablerade riksdagspartierna som dyrt och heligt svär.…” Läs mer


David Karlsson: En kulturutredning: pengar, politik och konst
Kulturpolitik för lattevänstern

”Någonting har hänt de senaste åren. Helt plötsligt har det börjat talas om kulturpolitik. Helt plötsligt diskuteras teatrarnas ekonomi, presstödets utformning och public service uppdrag som aldrig förr. På tankesmedjor formuleras kulturpolitiska program, i riksdagen talar Hägglund om ”kultureliten” och.…” Läs mer


Günter Wallraff: Rapport från vår sköna nya värld – 8 reportage
Wallraff – still going strong

”Günter Wallraff är tillbaka, i toppform. Sitt namn trogen – det är trots allt efter honom som fenomenet wallraffande, grävande journalistik under täckmantel, har uppkallats – så ikläder han sig ett antal olika roller i den här bokens olika reportage. Sminkad så att han ser ut att ha mörk hy utger han sig exempelvis för att vara.…” Läs mer


Richard Wilkinson Kate Pickett: The Spirit level Why Equality is Better for Everyone
Jämlikhet für alle!

”Jämlikhetsanden, heter The Spirit Level i svensk översättning. En bok som blivit mycket uppmärksammad och som fått fina recensioner i stora delar av världen. Så vad händer när den här boken, där Sverige lyfts fram som ett föredöme, utkommer här? Den svenska högern går i taket. SvD och Skattebetalarnas förening.…” Läs mer


Lena Sundström: Världens lyckligaste folk
Sverige, nästa

”De senaste tio åren har ett märkligt fenomen brett ut sig i svensk politik. Det handlar om partiledare, erkänt duktiga och sakliga, som av någon anledning bestämt sig för att gå i debatt med främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Man ska ”ta debatten” säger man och så.…” Läs mer


Knut Kainz Rognerud: Det stora bankrånet
När Någon Annans Pengar är dina och mina

”‘Det var tre små länder som först våldtagits av Sovjet, sen av Nazityskland, sen Sovjet igen, och nu till sist av kapitalismen. Och, vad värre är, den svenska kapitalismen.’ Orden om Baltikum är P O Enquists – ur hans sommarprat i P1 2009 – och de ringer hela tiden i bakhuvudet under läsningen av Knut Kainz Rogneruds.…” Läs mer


Gustav Fridolin: Blåsta! Nedskärningsåren som formade en generation
Bortskämda – eller blåsta?

”Man hör det ju i media hela tiden. Hur unga människor, 80-talisterna, är. Konsumtionsinriktade, självcentrerade, oförmögna till lojalitet, kollektivism eller idealism. Generationen som definierar sig själva genom hur de ser ut snarare än genom vad de faktiskt gör. För vilka livsstil handlar om prylar och lätt utbytbara.…” Läs mer


Jens Lundberg och Daniel Suhonen: Snart går vi utan er
Tillbaka till rötterna – och framåt!

”Socialdemokraternas historia är oupplösligen historien om Sverige. Det går helt enkelt inte att föreställa sig det moderna Sverige utan dem. Samtidigt har partiet förlorat regeringsmakten vid tre tillfällen under efterkrigstiden och för varje gång släppt greppet om dagordningen lite mer. I senaste valet.…” Läs mer


Harald Schumann: Global nedräkning
Innan domedagen kommer

”På 1990-talet blev boken Globaliseringsfällan, av Harald Schumann och H-P Martin, en storsäljare. De två författarna skrev då om några av problemen med globaliseringsprocessen: en skenande världskapitalism, finansmarknader bortom kontroll, växande välståndsklyftor i världen.…” Läs mer


Björn af Kleen: Jorden de ärvde
Jane Austen-landet Sverige

”‘I dag hittar du ju en greve på en traktor. Titta på hur de ser ut. Hur hårda de är om nävarna. Då förstår du att de har gått igenom ganska hårda tider.’ Det är före detta statsministern, socialdemokraten och numera godsägaren Göran Persson som beklagar de stackars grevarna i Jorden de ärvde. Och ja, det ger mig rysningar…” Läs mer


Sam Sundberg och Anders Rydell: Piraterna
Till attack mot Hollywood

”Idag, den 16:e februari 2009, inleds en rättegång mot männen som varit drivande bakom internetsajten Pirate Bay. För den som vill ha en bakgrund till rättegången finns nu boken Piraterna av journalisterna Anders Rydell och Sam Sundberg, som skriver enkelt men initierat om fildelningsproblematiken.…” Läs mer


Ami Lönnroth: Förbannad är jag ganska ofta
En feministisk pionjär

”Norges första kvinnliga partiledare, forskare i socialpsykologi, skapare av (eller kanske snarare “identifierare av”) de fem härskarteknikerna som de senaste trettio åren har avslöjat hur män tar sig utrymme och makt på kvinnors bekostnad. Dessutom en outtröttlig föreläsare och fredsaktivist, en stor.…” Läs mer


Isabella Lövin: Tyst hav
Årets fackbok?

”Jag är generellt sett emot folk som ska tala om för en hur man ska läsa. (Kan kanske låta hycklande när man är kritiker, men jag tror varken jag själv eller någon annan har några absoluta sanningar att erbjuda.) Folk som tipsar om vad man ska läsa däremot är svåra att klara sig utan. Men det är klart att ekonomiska.…” Läs mer


Elin Alvemark och Tove Leffler: Könskrig
Röster och möjligheter

”När Linda Skugges och Belinda Olssons antologi Fittstim kom ut 1999 blev den uppenbarligen en sorts Bibel eller inspirationsbok för en ny generation feminister. De senaste månaderna har det kommit åtminstone ett par uppenbara aspiranter på att föra den facklan vidare. Elin Alvemarks och.…” Läs mer

Ella Andrén

Publicerad: 2010-09-18 09:00 / Uppdaterad: 2011-03-23 19:53

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?