Recension

: The Spirit level Why Equality is Better for Everyone
The Spirit level Why Equality is Better for Everyone Richard Wilkinson Kate Pickett
2009
Penguin Books
8/10

Jämlikhet für alle!

Jämlikhetsanden, heter The Spirit Level i svensk översättning. En bok som blivit mycket uppmärksammad och som fått fina recensioner i stora delar av världen. Så vad händer när den här boken, där Sverige lyfts fram som ett föredöme, utkommer här?

Den svenska högern går i taket. SvD och Skattebetalarnas förening gör gemensam sak och de senare lägger till och med fram en egen undersökning, för att motbevisa de teorier som lagts fram av Wilkinson och Pickett. Så vad är det som upprör så till den milda grad?

Tanken, tesen att jämlika samhällen är bättre för alla. I jämlika samhällen mår man bättre, lever längre, låter bli att föda barn i tonåren, mördar varandra mindre och är i bättre fysisk form. Menar författarna, och använder sig av en mängd statistik och diagram för att stärka sin uppfattning. Det är fascinerande läsning. Enligt de data som presenteras finns exempelvis en direkt korrelation mellan grad av jämlikhet i samhället och grovt våld. Mord är exemplvis oerhört myckert vanligare i USA (64 mord per miljoner invånare) än i Japan (5,2 mord per miljoner invånare). USA är ett land med mycket stora inkomstklyftor, medan Japan befinner sig i andra ändan av spektrat. Det är en vågad teori, och en teori som kräver att man lägger om sitt sätt att tänka.

Och givetvis oerhört provocerande för den som anser att och i sitt handlande utgår från att inkomstklyftor inte är av ondo, och att just viljan att tjäna mer än grannen är det som driver människor. Men det som sägs i boken är inte nytt. Skillnaden är väl att det som länge varit en del av en politisk ideologi nu lyfts upp på vetenskaplig nivå. Och då blir det liv i luckan. Politik, precis som religion, består ju av en samling trosuppfattningar och slutsatser som egentligen inte kan bevisas. Det går inte att veta vad som är sant eller falskt. Den här boken utmanar det synsättet.

Det är inte ofta man sitter klistrad vid en ganska torr och mycket akademisk bok av det här slaget, där det enda avbrottet från de torra och tråkiga diagrammen är mycket torra och gubblustiga teckningar, men det är just vad som händer. Författarna argumenterar väldigt övertygat och övertygande för sin sak, nästan desperat i vissa partier, som om de vill vädja till läsaren att snälla, lyssna på oss, ta in det vi säger.

Och det får man hoppas att vi gör. Det vore tacksamt om fler politiker kunde läsa den och ta den till sig. Första delen av boken gör en ganska nedstämd, men i de sista kapitlen tonar en mer hoppfull bild fram. Och är det inte det vi behöver, lite mer hopp om att morgondagen faktiskt kommer att bli bättre?

Anna Larsson

Publicerad: 2010-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2010-06-11 06:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3756

4 kommentarer

Problemet med Richard Wilkinson och Kate Pickett är att de om och om igen misstar korrelation för kausalitet. En tänkvärd bok, men ur vetenskaplig synvinkel av marginellt intresse.

Johan Oregistrerad 2010-06-13 11:34
 

Kan du utveckla det där med korrelation för kausalitet Johan.

M Oregistrerad 2010-06-26 12:54
 

Jag menar att två fenomen kan korrelera med varandra, dvs uppstå samtidigt gång efter annan, utan att den ena är beroenda ave den andras existens. Genom statistiska undersökningar kan man t ex finna en korrelation vad gäller…säj, hundägare och tillgreppsbrott, men detta innebär inte att hundar gör människor mer stöldbenägna.

Jämför för övrigt gärna med:

http://danne-nordling.blogspot.com/2010/02/jamlikhetsanden-bygger-pa-konstig.html

http://www.andreasbergh.se/blogg/2010/2/9/hur-vetenskaplig-ar-the-spirit-level-jamlikhetsanden.html

Jag säger inte att Wilkinson och Picket har fel på alla punkter, men jag hävdar med bestämdhet att de ofta närmar sig politisk propaganda snarare än vetenskaplig subjektivitet. Därför är det närmast oroande att se hur hela kulturetablissemanget faller på knä framför den gyllene kalven. Faktum är att det de forskat på redan har undersökts, men under en mycket vidare tidsrymd. Professor Andrew Leigh, Research School of Social Sciences vid Australian National University, har jämfört förändringar i jämlikhet under de 100 senaste åren utan att kunna hitta några samband. Han har även i en annan studie visat att i de länder där ojämlikheten ökat mest sedan 1980 har också hälsan förbättrats mest. Jag tycker naturligtvis inte att ojämlikhet är bra, men jag anser utan tvekan att man inte kan svälja allt Wilkinson och Picket hävdar med hull och hår, oavsett hur behjärtansvärt budskapet är.

Johan Oregistrerad 2010-06-26 20:26
 

Mm nu är jag med. Som sambandet mellan antal storkar och barnafödandet i ett land, som jag läste i nån bok nyligen, roligt. Men jag tror att hyllningarna mer isf handlar om en önskan om att det var på ett visst sätt, mer jämlikt tex. Därav hyllningarna. En nypa salt kan man ta vissa av dessa undersökningar med tycker jag. Men den bakomliggande tanken är enligt mig i sin ordning i allra högsta grad, dvs mer jälikhet till folket.

M Oregistrerad 2010-06-27 19:30
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?