Recension

: Persepolis
Persepolis Marjane Satrapi Marjane Satrapi (illustratör)
2023
Galago
9/10

Att växa upp i Iran

Utgiven 2023
ISBN 9789177753315
Sidor 356
Orginaltitel Persepolis
Översättare Gabriella Theiler
Först utgiven 2003

Om författaren

Marjane Satrapi föddes 1969 och växte upp i Irans huvudstad Teheran. När hon var fjorton skickade hennes föräldrar bort henne för att hon skulle slippa den alltmer förtryckande regimen. Hon kom till Österrike, Sverige och Frankrike. Satrapi är verksam som illustratör och konstnär. Sina upplevelser har hon skildrat i serieform i Persepolis och Broderier.

On writing Persepolis — Marjane Satrapi om Persepolis på det amerikanska förlaget Pantheons sajt.

Sök efter boken

Persepolis av Marjane Satrapi är ett seriealbum som kom ut på svenska för första gången 2003, nu 20 år senare ger Galago ut boken på nytt i en inbunden samlingsutgåva. Berättelsen är minst sagt aktuell, framförallt med tanke på allt som hänt i Iran den senaste tiden och fortfarande händer just nu. Då kan det vara bra med en historielektion för att färska upp minnet och förstå det som händer idag i en större kontext.

Persepolis är både känslosam och utbildande, läsaren får följa huvudpersonen Marji genom uppväxten i Iran. Varvat med anekdoter kommer beskrivningar av historien både från äldre släktingar men också från Marji själv. Det är ett snyggt grepp som fungerar alldeles ypperligt när Marjane Satrapi skriver och ritar, samtidigt som Marji går ner för trapporna till skyddsrummet passar hon på att undervisa läsaren. Förutom att vara lärorik är boken fantastiskt rolig, trots allt tragiskt som händer.

Boken tar sin början 1980, vår huvudperson är 10 år och hennes skola har just förvandlats från en fransk, icke-religiös skola till en religiös skola där pojkar och flickor separeras. Där sjalen plötsligt är obligatorisk. Det första uppslaget och bilderna från skolan har etsat sig in i mitt minne, en rad med trumpna flickor på rad. En kaotisk skolgård där barnen leker med sina sjalar, kastar av sig dem i värmen eller bär den på fel sätt. Vi kan se allt från att det hoppas hopprep med den till att ett annat barn låtsas strypa sin klasskamrat för att hon inte har sjalen på sig. En komplex ögonblicksbild som fångar barnets roll i traumatiska skeenden.

Marji lever i en komplex tid, och försöker som barn förstå en väldigt komplicerad omvärld. Hur kommer det sig att hon trots sina föräldrars vänsteråsikter växt upp med en husa i hemmet. Och varför är det så pinsamt att åka runt med sin pappa i hans dyra bil? Som barn drömmer Marji om att bli profet, men med tiden skiftas fokus från gud till Marx, och visst är de ändå lite lika?

Boken består av fyra delar, vi får följa Marji genom uppväxten i Iran till exilen i Europa. Genom stora förändringar både inom familjen och i landet hon flytt från. Tillslut får hon äntligen komma tillbaka hem, men även det blir en chock. Tillbaka i förtrycket och sjaltvånget, tillbaka i sitt barnrum men nu som ung vuxen. Alla möbler är för små och det är svårt att vänja sig vid sjalen igen.

Det är inte svårt att förstå hur boken fått status som en modern klassiker, jag läste den som tonåring och historien har funnits med mig sen dess. Det är en berättelse som både är snygg och berör på djupet. Persepolis är ett perfekt exempel på hur en berättelse kan förstärkas av kombinationen av bild och text, känslorna förstärks ytterligare.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2023-10-26 00:00 / Uppdaterad: 2023-10-25 22:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #9066

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?