Recension

: Kyckling med plommon
Kyckling med plommon Marjane Satrapi
2008
Galago
7/10

Kyckling och kärlek

Utgiven 2008
ISBN 9789170373701
Sidor 85
Orginaltitel Poulet aux prunes
Översättare Fabian Göranson
Först utgiven 2004

Om författaren

Marjane Satrapi föddes 1969 och växte upp i Irans huvudstad Teheran. När hon var fjorton skickade hennes föräldrar bort henne för att hon skulle slippa den alltmer förtryckande regimen. Hon kom till Österrike, Sverige och Frankrike. Satrapi är verksam som illustratör och konstnär. Sina upplevelser har hon skildrat i serieform i Persepolis och Broderier.

On writing Persepolis — Marjane Satrapi om Persepolis på det amerikanska förlaget Pantheons sajt.

Sök efter boken

Levnadslusten försvinner samtidigt som lutan går sönder. Året är 1958 i Iran och herr Nasser Ali bäddar ner sig i sängen. Där väntar han på att dö, fast besluten. Att någon i familjen ber för honom eller att frun bjuder på kyckling med plommon hjälper inte. Har man bestämt sig, så. "Jag känner inte längre smak, glädje eller njutning", säger han till frun som under ett bråk slagit sönder instrumentet. "Allt är ditt fel."

Efter framgångarna med främst Persepolis fortsätter Marjane Satrapi att i Kyckling med plommon omvandla biografi till grafisk roman. Huvudpersonen, Nasser Ali, var farbror till Satrapis mor. Medan författarens uppväxtskildring i Persepolis var dramatisk och gav utrymme åt Irans politiska historia är släktingens berättelse istället lågmäld och finstämd. Och framför allt svart, så svart. Punkt för punkt kunde man bocka av antalet livets törnen: förlorad mening. Olyckligt äktenskap. Att känna sig missförstådd. Och ett barn som man, helt enkelt, inte alls är nöjd med. Nasser Ali lider dem alla.

Låter det ledsamt, som en klaustrofobisk ångeststudie under täcket? Det är det. Men inte bara. Här finns också inslaget om sonen som flyttar till USA och skaffar en överviktig familj. Författaren själv dyker upp vid ett möte med huvudpersonens dotter, som strax dör i en hjärtattack. Mystik och religiösa sägner infogas med den väntandes tankar i sängen.

Kyckling och plommon är ett porträtt. Det genomsyras av viljan att beskriva ett levnadsöde blott och bart för dess egen skull, för att det måste berättas om Nasser Ali. Hans liv bar för mycket för att få glömmas. För inte handlar det i slutändan om en sönderslagen luta – eller tar, som det iranska stränginstrumentet egentligen heter – utan om något större. Varför var Nasser Ali så olycklig med sin fru? Varför var han så olycklig överhuvudtaget? Porträttet är sorgligt, men mellan de svartvita rutorna och raderna ryms ett stort, rött hjärta. Kärlek, livstragik och svart, svart tusch fungerar utmärkt tillsammans.

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2008-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-02 23:06

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2972

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?