Recension

: Havets Kyrkogård
Havets Kyrkogård Aslak Nore
2022
Norstedts
6/10

Norskt familjedrama

Utgiven 2022
ISBN 9789113122533
Sidor 484
Orginaltitel Havets Kirkegård
Översättare Lotta Eklund

Om författaren

Aslak Nore (född 1978) är en norsk journalist, förläggare och författare. Han föddes i Norge och är son till författaren Kjartan Fløgstad. Han debuterade 2007 med romanen Gud är norsk. Sedan dess har han gett ut flera böcker, bland annat spionthrillern Ulvefellen (2017) som belönades med The Riverton Prize.

Sök efter boken

Huvudpulsådern i Norge går via havet, närmare bestämt via Hurtigruten. Hurtigruten och deras båtar är också pulsen i denna episka släktsaga. 1940 förliser en av båtarna, och ombord finns skeppsredaren Thor Falck, hans hustru Vera och deras son Olav. Thor avlider i katastrofen, men Vera och sonen överlever.

Familjen Falck är en av Norges mäktigaste och när Vera, som numera är äldst i släkten plötsligt dör börjar jakten på ett testamente. Hur ska pengarna förvaltas? Vad händer om man börjar vända på släktens stenar? Vill man verkligen veta vad som finns begravet i arkiven?

Det är många frågor som dyker upp, och fler ska det bli. Veras barnbarn Sasha kan inte låta bli att börja gräva, trots att resten av familjen säger åt henne att låta bli. Ingen verkar särskilt intresserad av sanningen, allra minst hennes egen far, Olav. Sasha tvingas välja mellan sina principer ”familjen först” eller sanning.

Om och om igen känns det som om att författaren verkligen tar i från tårna för att få sin bok att bli mer episk, mer storslagen, mer, originell? Kanske är det något som försvinner i översättningen, men jag är tveksam till det. Ord staplas på ord i stället för att låta berättelsen sköta sitt, avbryts flödet för nya karaktärs- och miljöbeskrivningar.

När något spännande händer kan man plötsligt få vänta nästan ett helt uppslag innan man kommer fram till nästa uppslag, för att författaren plötsligt finner det lämpligt att fördjupa sig i klädmärken, frisyrer och utseenden. Det blir nästan lite fånigt, och stundtals irriterande omständligt.

Men, jag ska inte vara allt för kritisk. Boken är spännande, familjedramat är av episka proportioner och väver samman historia och nutid på ett snyggt sätt. Boken utspelar sig inte enbart i Norge utan rör sig både till väpnade konflikter och flyktingläger runtom i världen. Världspolitiken kopplas ihop med den enskilda familjens historia på ett snyggt sätt, som en klassisk spionroman (och efter att ha läst boken konstaterar jag också tidigare böcker av Aslak Nore är just spionromaner).

Genom boken får vi ta del av de flesta karaktärernas perspektiv, jag uppskattar hur berättelsen binds ihop utifrån deras respektive upplevelse av det som händer, och har hänt. Även om Vera går bort i början av boken får vi även ta del av hennes spännande berättelse, på flera olika sätt. Hon är ju trots allt en gammal författare.

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2023-03-24 00:00 / Uppdaterad: 2023-03-21 09:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8973

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?