Recension

: Inte som du
Inte som du Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall
2019
B Wahlströms
7/10

Ombytta roller

Utgiven 2019
ISBN 9789132211058
Sidor 361

Om författaren

Johanna Schreiber (född 1986) är journalist oh författare till såväl barn- och ungdomsböcker som relationsromaner för vuxna. Hon debuterade 2013 med Carlstensveckan. Ida Ömalm Ronvall (född 1982) är kommunikatör och debuterar som författare, tillsammans med Schreiber, med ungdomsromanen Inte som du (2019).

Sök efter boken

Det är samma gamla story: tjejlaget som får all uppmärksamhet, alla sponsorpengarna, de bästa träningstiderna och omklädningsrummen. Som kan räkna med en framgångsrik och riktigt lönsam karriär om de blir tillräckligt bra. Samma gamla story: tjejen som ligger med ännu en kille, och det höjer bara hennes status ytterligare, medan hans kan bli förstörd om han får dåligt rykte. Samma gamla story – eller vänta lite. Brukar det inte vara tvärtom?

Johanna Schreiber och Ida Ömalm Ronvall vänder på perspektiven i ungdomsromanen Inte som du. Här är det killarna som nojjar över sitt utseende, sin vikt och sitt rykte. Killarna som riskerar att betraktas som billiga om de råkar dricka lite för mycket, vara lite för lättflirtade, kanske obetänksamt dela en avklädd bild.

Inte som du utspelar sig i en sportgalen bruksort, inte helt olik till exempel Fredrik Backmans Björnstad. Fast i Norrbyvik är det inte hockeyn som regerar, utan ”synkron”, tjejernas synkroniserade isdanslag. Det är synkron som engagerar, som drar in pengar och lockar talangscouter från de stora ligorna. Hockey, tja, sådant sysslar ju bara killar med.

Vincent är en av dessa undanskuffade hockeykillar. Han har precis börjat gymnasiet, tjejer börjar få upp ögonen för honom och han känner sig utvald när populära Amanda i synkrolaget väljer ut just honom. Fast det blir bara för en kväll eller två. Amanda vill ju bara ligga runt, men Vincent vill så gärna tro att det finns mer emellan dem. Så sprids bilden, den där som bara var menad för hennes ögon, på hela skolan.

Jo, lite känns det ju som att jag har läst den här berättelsen tidigare, och i mer nyanserade versioner. Men det är ett kul drag att vänta uppochned på könsrollerna. Jag tror att det kan få inte minst yngre läsare att få syn på strukturer som kanske inte annars framstår som så tydliga. Det är inte dåligt skrivna karaktärer heller, men jag lyckas inte helt skaka av mig den lite parodiska känslan. Det blir en smula övertydligt och undervisande, men ändå på ett rätt kul sätt, och jag tror att det kan fungera för den verkliga målgruppen. För en vuxen YA-läsare funkar det inte alldeles, men det är också rätt höga krav att ställa.

Ella Andrén

Publicerad: 2020-05-23 00:00 / Uppdaterad: 2020-05-22 22:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8110

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?