Text

Augustpriset 2017

På måndag går årets Augustgala av stapeln. Sex böcker vardera är nominerade till tre priser: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Innan vinnarna har utsetts vill vi passa på och uppmärksamma alla de arton nominerade – eller åtminstone dem vi hunnit recensera så här långt.

Tidigare pristagare har vi samlat på sidan Augustpriset genom tiderna.

Årets nominerade är:

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Johannes Anyuru: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Att minnas bara rädslan

”Det är en februarikväll i Göteborg. Spårvagnarna gnisslar, människor rör sig i kylan i sina vinterjackor. Lätt snöfall. Utanför en seriebutik fladdrar en marschall. Snart ska en konstnär kliva in i butiken för att tala om sitt senaste verk. Besökare efter besökare samlas. Ännu är allt normalt. Sedan sker det som numera har blivit…” Läs mer


Sigrid Combüchen: Sidonie & Nathalie
Ett mästarprov om människor på flykt

”’Det som är botten i dig är också botten i andra’ skriver Gunnar Ekelöf i dikten Färjesång. Vi behöver sannerligen påminnas om detta i en tid där migrationsdebatten ofta begränsas till att handla om numerärer och kostnader. Och där bilden av de som sökt sig hit från andra länder och kulturer blir allt mer stereotyp…” Läs mer

Hastigheten av Jörgen Gassilewski har vi tyvärr inte recenserat än.


Isabelle Ståhl: Just nu är jag här
En önskan om verklighet

”’Klockan är halv tio på förmiddagen, jag är tjugoåtta år och det är fredagen den 27 februari. I natt var jag hemma hos någon från Tinder. Just nu står jag och väntar på bussen vid Odenplan på väg till universitetet och en deltidskurs i konstvetenskap. Jag behöver upprepa det för mig själv som en bön, för att känna att jag finns…” Läs mer

Rosor skador av Jenny Tunedal har vi tyvärr inte heller recenserat än.


Klas Östergren: I en skog av sumak
Språket får dig att vilja virvla in i handlingen

”Jag hade en gång i kompis som stod vid bibliotekets Hc-hylla, på måfå drog fram böcker och endast genom att läsa första raden i varje bok, sa sig kunna avgöra om den var bra eller inte. Jag tror denne vän hade blivit rätt bra förförd av Klas Östergrens I en skog av sumak. Hör bara: ‘En solig sommardag i en skog av sumak…” Läs mer


Nominerade till Årets svenska fackbok


Fatima Bremmer: Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström
Wallraffade långt före Wallraff

”Att wallraffa blev ett verb någon gång på 1970-talet, när den tyske journalisten Günter Wallraff levde som de yrken han ville skildra. En mer korrekt benämning hade kanske varit att ‘nordströmma’ eller något liknande, för den svenska journalisten Ester Blenda Nordström gjorde det redan på 1910-talet. Nordström tog anställning…” Läs mer


Hédi Fried: Frågor jag fått om Förintelsen
Det enkla om det svåra

”Hur kunde det hända? Skulle det kunna hända igen? Nazister marscherar på gatorna och det är svårt att inte ställa frågor om hur denna politiska ideologi med riktning rakt mot massmordet kan verka rimlig för någon enda människa 2017. 2017. När generationer av svenskar fått undervisning, delvis från den särskilda myndigheten…” Läs mer


Sven Olov Karlsson: Brandvakten
”Om skogens land hade varit ordnat för skogens skull”

”Den stora skogsbranden 2014 påverkade mig starkt, inte minst på grund av att den härjade i närheten av byn där jag växte upp. Byn som jag för länge sedan lämnat och väldigt sällan återvänder till. Jag minns särskilt hur schizofrena rapporterna om branden kändes, dels den lite loja offentliga rapporteringen som länge var…” Läs mer


Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson: Nära fåglar
Vackert och rogivande

”’Vi försöker inte begripa varför fågelskådare är intresserade av sällsynta fåglar. Vi är mer nyfikna på varför så gott som alla människor berörs av de vardagligaste fågelupplevelser: av rödhakens blick, av talgoxarnas pickande på fönsterrutan när maten är slut i fröautomaten, av måsarnas vita…” Läs mer


Johan Svedjedal: Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv
Nya nyanser av Boye

”’Lika lätt som hon hade att skratta kunde hon falla i gråt. Hon sökte strid men ville ofta bara fly. Hon var en av livsviljans stora diktare i den svenska litteraturen, men många vet mer om hennes sätt att dö än om hennes sätt att leva.’ Han har så rätt i det han skriver, Johan Svedjedal, att det är så många som vet mer om…” Läs mer

Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater av Per Wirtén har vi tyvärr inte recenserat.


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Om dagen tar slut av Lisa Hyder och Per Gustavsson har vi tyvärr inte recenserat.


Sara Lundberg: Fågeln i mig flyger vart den vill
Att ha en längtan i sig

”Berta Hanssons målningar har inte sällan något melankoliskt över sig. Kanske sorgset, kanske längtande? De har inte sällan lågmälda men liksom mättade färger. En sorts kraft, trots allt. Hur som helst lånar de sig fantastiskt väl till inspiration för den berättelse om Hanssons liv som Sara Lundberg berättar och…” Läs mer

Anrop från inre rymden av Elin Nilsson har vi tyvärr inte recenserat än.


Johanna Nilsson: För att väcka hon som drömmer
Mycket tyngre än det här blir det inte

”Josefins mamma har ont i magen, och inuti Josefin kan det inte sluta regna. Det visar sig att magontet är cancer; mamman försvinner in på sjukhus och pappan in i sig själv. Hemma har Josefin och hennes syskon olika sätt att hantera det hela, alla mer eller mindre destruktivt. För att väcka hon som drömmer blev…” Läs mer


Lena Ollmark och Per Gustavsson: Den förskräckliga historien om Lilla Hon
Förskräckligt förfärligt men förtjusande rysligt och kul

”När jag var runt nio år fick jag i julklapp en riktigt ryslig bok som hette Handen från dödsdalen. Det tecknade omslaget föreställer en kyrkogård och i förgrunden tränger en knotig hand upp ur en grav. Boken innehöll skräcknoveller som inbegrep lik, osaliga andar och andra kusligheter. Åh, vad jag älskade…” Läs mer

Dumma teckning! av Johanna Thydell och Emma Adbåge har vi tyvärr inte recenserat.

Vilka tror – eller hoppas – du får priserna på måndag?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2017-11-25 00:01 / Uppdaterad: 2018-11-11 11:33

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?