Recension

: Potatisrevolutionen
Potatisrevolutionen: och kvinnoupploppet på Södermalm 1917 Håkan Blomqvist
2017
Hjalmarson Högberg Bokförlag
8/10

”Vi behöfva ej några polisdjeflar!”

Utgiven 2017
ISBN 9789198313451
Sidor 133

Om författaren

Håkan Blomqvist, född 1951, är en historiker vid Södertörns högskola som forskar om bland annat den svenska arbetarrörelsen, Sovjetunionen, och antisemitism och rasism.

Sök efter boken

För ganska exakt 100 år sedan stod Sverige på gränsen till både svält och revolution. Det var våren 1917, i Europa rådde storkrig, i Ryssland hade tsaren avsatts. Här hemma i trygga Svedala var parkerna uppodlade för att stävja matbristen, majoriteten av vuxna människor hade inte rösträtt (hälften av dem var inte ens myndiga), och på storstadsgatorna kom det allt närmare öppen strid mellan arbetare och konservativa. Saker stod fortfarande och vägde; det var långtifrån självklart att den fattiga avkroken i norra Europa skulle utvecklas till något folkhem.

Mycket hände under 1917 och 1918 som det skrivits längre böcker om, och som man kan tycka borde diskuteras mer nu när allt fler verkar tro att ”demokrati” är något vissa är födda till och andra inte. Potatisrevolutionen snuddar vid de stora sammanhangen och kunde kanske ha dragit ut analysen mer åt många håll (och kunde också gått rejält vilse där) men den fokuserar framför allt på en händelse: kravallerna på Södermannagatan i maj 1917, där stockholmska arbetare – de flesta av dem kvinnor – gick lös på butiker som idag är trendiga caféer, tatueringsstudior och vintagebutiker, men som då inte ens hade potatis och mjölk till salu. Ryktet gick (inte helt oförtjänt) att handlarna gömde undan mat. I Västervik hade arbetarna redan i praktiken gjort revolution och socialiserat matfördelningen, och det visste både arbetarhustrur och poliser mycket väl. Och polisen var förstås beväpnad med både sabel och en lag som var livrädd för uppviglare (återigen, inte helt oförtjänt i en tid då hela Europa verkade rasa ihop). Kvinnor hade ju hursomhelst knappt några rättigheter – ville de ha dem fick de allt ta dem, på egen risk.

På 125 sidor använder Blomqvist han den här händelsen effektivt för att ge en glimt av varför det ändå slutade som det gjorde, varför vi varken fick revolution eller diktatur, men också lära känna några av dem som stod där. Genom skildringen av bakgrunden, själva kravallerna och det rättsliga efterspelet fångar han ett Sverige som vi glömt, trots att de flesta svenskar idag har känt någon som mindes det. Han beskriver ett Södermalm med skraltiga arbetarbostäder där du nu får ge fem miljoner för en tvåa, de stämningar som rådde där båda sidor stod och vägde mellan väpnad kamp och dialog, frustrationen hos omyndiga kvinnor som förväntas hålla käft och stanna hemma om de inte vill bli behandlade som horor, och han gör det dessutom ganska underhållande. Vi får en personlig koppling till dem som var med, och citaten ur tidningar och domstolsprotokoll blir ibland stor ofrivillig humor när dåtidens skribenter ska översätta förbannade söderbönor till Vårdad Swenska.

En sådan karl, som kan slå ett fruntimmer skulle stormas, ty då både kung, kejsare och fan kunde afsättas, så kunde äfven konstapeln n:o 9 Johansson afsättas!

Tyvärr tappar han den personliga vinkeln efter att domarna fallit; med bara kyrkoböckerna att utgå från kan han inte säga mycket om vad som hände huvudpersonerna efteråt utan får finna sig i att rabbla dödsdatum. Många av dem levde långt in på 1900-talet, och man kunde tycka att det inte borde varit omöjligt att leta upp något barnbarn som mindes vad som hände mormor efter att hon kastat sten på beväpnad polis.

Jag skriver den här recensionen på ett café ett stenkast från där folk marscherade på tomma magar för hundra år sedan. En chokladboll kostar som upprorsmakaren ”ogifta” Clary Ählströms månadslön då. Det var väldigt nyss, och det kunde gått så annorlunda. Det kan det än om vi inte minns.

Björn Waller

Publicerad: 2017-07-18 00:00 / Uppdaterad: 2017-07-15 17:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7010

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?