Recension

: För den som reser är världen vacker
För den som reser är världen vacker Per J Andersson
2017
Ordfront
9/10

Om världen vore god …

Utgiven 2017
ISBN 9789170379444
Sidor 230

Om författaren

Per J Andersson (född 1962) är journalist, författare och en av grundarna till resetidningen Vagabond, där han också är redaktör och reporter. Andersson har skrivit och varit redaktör för en rad böcker om resande och resmål, däribland Moderna Indien (2006), New Delhi-Borås – den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige (2013) och För den som reser är världen vacker (2017).

Sök efter boken

Per J Andersson, en av grundarna och redaktör för resemagasinet Vagabond, ger ut boken För den som reser är världen vacker på Ordfront förlag. I varje kapitel reflekterar han över en ny aspekt av resandet och det sträcker sig över vidsträckta fält; från promenader i slummen i Bombay, samtal med forskare som tittat närmare på resenärers beteendemönster och personliga utveckling till flygresornas inverkan på vårt resemönster och syn på världen.

Jag vill gå så långt som att påstå att det här är en verkligt viktig bok. I alla fall för mig kommer det dagar då jag slår av nyhetsrapporteringen i radion på väg hem genom skogen och låter det bli alldeles tyst eftersom jag inte orkar höra om en enda katastrof till. Det händer att jag stannar bilen, tittar ut över fågelreservatet och drar en djup suck av lättnad över att jag bor på en av världens tryggaste platser. Just här hotar inga överhängande faror, i alla fall inte idag.

Men också det är en bedräglig inställning, för är det egentligen sunt att gå runt och vara rädd för världen utanför min egen lilla bubbla? Per J Andersson menar att just genom att resa kan vi komma över den rädslan och inse att världen där borta … ja, den påminner på många sätt om världen här hemma.

I den här boken får vi lära oss att forskare har funnit att en resa som sträcker sig under längre tid än två månader förändrar människan i grunden. Efter en två månaders resa börjar vi uppskatta och omvärdera sådana saker som vi tidigare tagit för givna, det gör oss också öppnare för nya erfarenheter, kreativare och känslomässigt stabilare.

Stämmer det? Det tål i alla fall att reflektera över. Kanske inte per automatik, vi kan nog i ganska hög utsträckning resa genom världen utan att egentligen ta in det som pågår runt omkring oss. Men Per J Andersson förespråkar främst ett annat resande än en all inclusive-charter till en exotisk strand. Han menar istället att det är genom att uppleva olika kulturer, dricka te på en träbänk i Indien och luffa mellan små öar i Grekland som vi möter människor och därmed blir mindre rädda för världen.

Den här boken lämnar mig i alla fall med kvardröjande känsla av att världen är just vacker och att jag längtar efter att leva i den.

Matilda Gomis

Publicerad: 2017-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2017-03-21 19:30

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6884

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?