Text

Barn- och ungdomsboksvecka

Höstlovsveckan ägnar vi på dagensbok.com traditionsenligt åt barn- och ungdomsböcker med nya boktips varje dag. Ute kan det få vara hur mörkt, kallt och fuktigt det vill – att kura ihop med en spännande bok fungerar lika bra i alla väder. Det är bara att tända en bra läslampa, krypa ihop under en filt och rymma iväg vart helst man vill.

Mycket nöje!


måndag

Mårten Melin: Lite mer än en kram
”Du säger inget till någon, va?”

”Manne är tretton år och ska börja sjuan när han träffar sin storasysters nyinflyttade kompis, Amanda. Amanda ska fylla femton och börja nian. Klart att hon inte är intresserad av en småunge som Manne. Eller är hon det? De stöter på varann lite för ofta för att det ska vara en slump, och Amanda vill göra saker…” Läs mer


Laura Ingalls Wilder: Det lilla huset på prärien
Familjen Ingalls i indianernas land

”Jag undrar nästan om jag ska fortsätta läsa nyutgåvorna av Laura Ingalls Wilders klassiska barnboksserie. Inte för att de är dåliga. Tvärtom. De är precis lika fängslande som jag minns dem från när jag var liten. De är bara så vansinnigt romantiska. Jag slår igen dem och suktar efter att försöka bygga en timmerstuga…” Läs mer


Författarintervju: Mårten Melin

”Jag vet att den här boken behövs” – Lina intervjuar Mårten Melin om nya romanen Lite mer än en kram, om sex i barnböcker, om skrivande och skrivtips.


tisdag

Tove Jansson: Kometen kommer
Det hemska abstrakta och mänskliga nära

”’Hördu! ropade Mumintrollet. Vad är det? Varför är allting grått?! Stör mig inte, sa Bisamråttan. Spring och lek! Lek så länge du får leka. Vi kan ändå inte göra nånting åt saken så det är lika bra att ta det filosofiskt. Vilken sak?! skrek trollet. Jordens undergång förstås, förklarade Bisamråttan lugnt.’ Ljuset skiftar, något farligt…” Läs mer


Tove Jansson: Trollkarlens hatt
När fantasin får en trollerihatt

”När våren kommer till Mumindalen, och familjen vaknar upp efter sitt vinteride så går Snusmumriken och Sniff och Mumintrollet ut på en vårpromenad. En lång vandring, längre än vanligt – för att möta våren. Och de hittar en hatt, en stor svart trollkarlshatt som de tar med sig hem till muminhuset. Saken…” Läs mer


onsdag

Per Nilsson: Otopia
”Tillsammans bygger vi världen ny”

”Miqi lever i Otopia, hon är med och bygger upp den nya världen. En ny värld av de överlevande efter den stora katastrofen. Ingen äger något, alla äger allt. Ingen svartsjuka finns, men den finns där under ytan. Det finns inga blodsband som knyter familjerna samman, men man har en mamma och en…” Läs mer


torsdag

Joar Tiberg: Vi springer
Med spring i benen

”’Vad ska vi göra imorgon då, frågade jag. Imorgon ska vi bara springa, säger Åke.’ Och springs det görs det i denna bok. Jorden runt flera gånger om. Bokens jag och hens kompis Åke sitter i ett trapphus och tar igen sig. Inatt var de ute och sprang. De sprang förbi Island med dess mullrande vulkan, de…” Läs mer


Toon Tellegen och Marc Boutavant: Är du arg nu?
Absurda fabler om ilska, eller kanske något annat

”Vad är ilska? En jobbig känsla, eller kanske ibland en användbar och eftersträvansvärd? Vad skulle hända om ilskan försvann? Om den gick att plocka upp ur en portfölj, som olika modeller av någon sorts trassel i olika färger? Jag får ju erkänna att en del av de där frågorna är sådana som jag aldrig skulle…” Läs mer


Karin Saler: Dom som är kvar
”När livet är slut då är man död”

”En bilderbok om döden. En historia för barn som behandlar oss som blir kvar efter förlusten. Som dröjer sig med oss som finns där. Dom som är kvar försöker svara på hur en lever med sorg? Hur går det att fortsätta när allt tagit slut? Hur gör dom som är kvar? Det är ett viktigt och knepigt uppdrag…” Läs mer


fredag

Cilla Jackert: Vi ses i Obsan
Sanning, konsekvens och vänskap

”Sommarlovet har just börjat. Det luktar av jordgubbar och syren. Snart ska tolvåriga Annika åka med sina föräldrar till familjens lantställe, precis som vanligt. Men något händer. På eftermiddagen, samma dag som Annika har stått i kyrkan och haft skolavslutning, föds nämligen hennes lillebror. Flera månader…” Läs mer


lördag

Christina Wahldén: Villig
Kort kjol 2.0

”Det börjar med en brutal våldtäkt. Det händer på en sunkig skoltoalett och det händer Nora som går i sjuan. Den som våldtar henne är Edvin, en kille i nian. Noras pojkvän. Det är en stark, för att inte säga vedervärdig öppningsscen. Kanske får den någon läsare att direkt slå igen romanen, Christina Wahldéns Villig, men…” Läs mer


Gunnar Ardelius: Vill ha dig så illa
Hur lever man sina drömmar?

”Det är sommaren efter gymnasiet och svårt att skilja den där efterlängtade friheten från något slags hotande kaos. Kompisgänget – Jeppe, Olof, Lea, Beate och Roozbeh – har tagit studenten och fortsätter att umgås lite sådär slentrianmässigt. Det börjar bli uppenbart att de vuxit ifrån varandra, kanske aldrig…” Läs mer


Marta Söderberg: Ramona
”Om jag hade varit en hund skulle man avliva mig.”

”Hur blir man som man blir? Varför? Eller snarare, hur slutar man vara den man varit och blir någon som liksom kan fungera i samhället, i sin familj? Om man aldrig gått från barn till tonåring, utan snarare från barn till psykfall? Aldrig har varit någon normal tonåring? Vad nu det är? Ramona är sexton år och har åkt in…” Läs mer


söndag

Josefin Sundqvist: Pappersväxten
Ensamhetens gemenskap

”Pappersväxten handlar om Edgar, en pojke som är för sig själv i världen. I skolan öppnar han munnen men det han säger hörs inte, och hans tankar har svårt att få fäste under det låga taket. Hemma antecknar han saker i sina böcker och studerar insekter som han samlar på. Edgar finns där på…” Läs mer


Bengt-Erik Engholm och Sara Gimbergsson: Råttornas själar
Från jorden till himlen

”En pojkes morfar har dött. Bakom ladan finns begravningsplatsen, men det är inte morfar som ligger där, utan de råttor som pojken begraver efter att de fångats i pappans råttfällor, så att deras själar ska komma till himlen. En dag dyker en flicka upp och avbryter begravningen, men hon förstör ingenting…” Läs mer


Annika Thor och Maria Jönsson: Flickan från långt borta
Om ensamhet och livsvilja

”En flicka kommer genom skogen och knackar på den Gråas hus. Den Gråa har inte träffat någon annan människa på länge och vill helst vara ifred, men hon släpper in flickan så att hon får vila en liten stund. Sedan måste hon gå igen. Trots att den Gråa vet att flickan inte har någonstans att ta vägen. Men man släpper…” Läs mer

* * *

Ännu fler barn- och ungdomsböcker hittar du till exempel på vår temasida från sportlovet, från höstlovet, från förra sportlovet, från höstlovet 2012 eller höstlovet 2011 – och förstås under etiketterna Ungdomsbok, Barnbok, Kapitelbok för barn och Bilderbok.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2014-10-27 00:00 / Uppdaterad: 2014-11-02 09:00

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?