Recension

: Dom som är kvar
Dom som är kvar Karin Saler och Siri Ahmed Backström
2014
Urax
10/10

”När livet är slut då är man död”

En bilderbok om döden. En historia för barn som behandlar oss som blir kvar efter förlusten. Som dröjer sig med oss som finns där. Dom som är kvar försöker svara på hur en lever med sorg? Hur går det att fortsätta när allt tagit slut? Hur gör dom som är kvar? Det är ett viktigt och knepigt uppdrag.

Barn funderar på döden och drabbas också på olika sätt. Det kan vara små händelser såsom döda flugor på ett fönsterbräde. Att vilja begrava en humla som är stilla och stum. Men emellanåt sker större förluster. I boken är det en pappas förälder som dör. Boken börjar med ett avsked vid en sjukhusbädd och den svindlande tanken som både stora och små grubblar över.

IMG_20141027_201607

Att i en bilderbok våga ha ett uppslag där orden bränner på en vit bakgrund är starkt, modigt och ger plats för tankarna.

Illustrationerna är gjorda av Siri Ahmed Backström och de passar perfekt till Karin Salers knivskarpa och kloka texter. Bilderna är tecknade med krita och visar vardagen som fortsätter trots att sorgen breder ut sig. Det jobbas med kroppsspråk, blickar och starka färger.

Jag tilltalas av bokens direkta tilltal. Hur den faktiskt vågar ge svaren. Vad behöver dom som är kvar? Det förklaras på ett tydligt vis. Dom som är kvar är en bok fylld av omtanke, medkänsla och facit. Det är inga konstigheter. Det handlar om att våga leva vidare. Om samtal, gråt och öppna famnar. Det här är en bok att läsa tillsammans med barn som kommer i kontakt med döden, som är i sorg men det är också en bok för barn som funderar på livet och döden. Klokskaper levereras på ett självklart vis. Det här är en viktig bilderbok för alla åldrar. Livet och döden kan knappast beskrivas tydligare. Inget är överslätat eller tillrättalagt. Det är bara självklart.

IMG_20141027_201659

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2014-10-30 00:00 / Uppdaterad: 2014-10-30 21:19

Kategori: Recension | Recension: #5883

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?