Recension

: Tio små blommor
Tio små blommor Emma Virke
2020
Lilla Piratförlaget
7/10

När blommorna har huvudrollen

Utgiven 2020
ISBN 9789178131242
Sidor 32
Illustratör Ida Björs

Om författaren

Emma Virke är en svensk illustratör, konstnär, barnboksförfattare och grafisk formgivare. Virke är verksam som bilderboksskapare och bildkonstnär. Hon skriver och illustrerar egna böcker eller i samarbete med andra författare och illustratörer. Hon har en bakgrund inom journalistiken och 2009 vann hon bokförlaget Natur & Kulturs bilderbokstävling där illustratörer kunde välja mellan tre olika texter av kända barnboksförfattare och göra bilder till dessa. Emma vann för bilderna till boken Mops av Eva Lindström. 2010 debuterade hon själv som barnboksförfattare med boken Brevet till månen där hon både illustrerade och skrev texten.

Sök efter boken

Kan plockade blommor ha ett liv, förutom att de står i en vas och vissnar? Ja, absolut, visar det sig i Emma Virkes och Ida Björs vackert somriga bilderbok Tio små blommor. Här får blommorna huvudrollen och presenteras i en rollista på bokens första sida. Det är starten på ett äventyr för de som först är tio stycken blommor, men hela tiden blir färre och färre.

Det börjar med att pappa tar med en blåklocka på bio. Sen är det bara nio blommor kvar. En blomma drabbas av det olyckliga ödet att falla ner i en potta full med kiss. Sen är det bara…just det, åtta blommor kvar. En ko sticker in huvudet genom fönstret och plockar åt sig en maskros till lunch, och så fortsätter räknesagan enligt välkänt koncept.

tio små blommor_bild

Mycket liv byggs kring den lilla blå vasen, som också får en särskild betydelse mot slutet av boken. Ida Björs illustrationer är lika nostalgiska som moderna och fungerar fint ihop med berättelsen. Här samsas mönstrade golv, trasmattor, fladdrande sommargardiner med krypande barn, katter, svalor, morfar som lägger en blomma i teet och så vidare. De små blommorna med ansikten och olika minspel gör förstås bilderna extra spännande att titta på.

Förutom att vara en rolig övning i räkning blir också Tio små blommor ett smidigt sätt att lära sig namnen på blommorna och upptäcka vad de eventuellt kan användas till. Genom räknesagans enkla dramaturgi skapas en hel värld runt blommorna. Precis som med andra illustrerade räkneberättelser kommer detta att bli en favorit hos ca 3-6åringar att läsa och nöta på, igen och igen. Ett välkommet alternativ till böcker som Tio vilda hästar, Tio gorillor, Lilla sifferboken och liknande böcker alltså. Det är ju trots allt få barn i förskoleåldern som inte gillar att räkna när de väl lärt sig det.

Ps. Vill du ha en bok om blommor för ännu mindre barn? Björn Bergenholtz bok med det snarlika namnet Titta 10 blommor är en pekbok av det informativa slaget. Här får barnet lära sig namnen på några av de vanliga vår- och sommarblommorna, hur de ser ur och vad som är speciellt med dem. Fortsätt sen med Tio små blommor när barnet blir lite större.

Anna Carlén

Publicerad: 2020-07-09 00:00 / Uppdaterad: 2020-07-09 22:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8156

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?