Recension

: Min blombukett
Min blombukett Sara Gimbergsson
2019
Lilla Piratförlaget
8/10

Faktabok för de yngsta

Utgiven 2019
ISBN 9789178130610
Sidor 18

Om författaren

Sara Gimbergsson, född 15 juli 1958 i Västanfors, är en svensk illustratör, barnboksförfattare och konstnär. Gimbergsson är bosatt i Västra Frölunda, Göteborg. 2009 tilldelades hon Västra Götalandsregionens kulturstipendium. 2011 mottog Gimbergsson Göteborgs stads kulturstipendium. Sara Gimbergsson är ledamot i Svenska Barnboksakademin där hon innehar stol nummer 16.

Sök efter boken

Händer i miniformat passar bra till blommorna som lyser upp våren och sommaren här i Norden. De vilda blommorna har en särskild lockelse på mig. Ett tidigt minne jag bär är känslan av de många styvmorsviolerna i handen, när jag var typ fyra år. De bildade liksom en minibukett i min näve. Min hands proportioner till de små styvmorsviolerna har förändrats. Storleksmässigt är det som att placera en jordgubbe bredvid ett smultron.

Skogsdungar och allmänningar med lite mer vildvuxen flora ligger ganska nära för de flesta som bor i Norden. I naturen runt knuten är det lätt att utforska och ta intryck av växande blommor. Att uppleva deras färger och former är en omedelbar upplevelse och behöver inte så mycket ord.

Men så frågar det lilla barnet en dag: Vad är det? Och den vuxna vill kanhända berätta att det där som växer under buskaget i parken är vitsippor. Lätt som en plätt tänker den vuxna och känner sig stolt över sina kunskaper i botanik. Plötsligt dyker det upp en blomma som får den vuxna att rodna av pinsamhet. Hjälp! Vad i tusan heter den där blomman?

Ingen är för ung eller för gammal att lära sig nya saker. Det härliga är att nyfikenheten på florans värld är så generationsöverskridande.

Jag sätter stort värde på faktaboken Min blombukett som riktar sig till de allra minsta barnen. Den är utformad för att tåla kladdiga händer. Dessutom kan den spillas på och till och med tappas från barnvagnen på den fuktiga marken. Boken tar heller inte skada i samröre med leksakslådans bilar och Duploklossar.

Illustratören och barnboksförfattaren Sara Gimbergsson lägger in en vänlig ton i sina bilder. Även dramaturgin är stillsam och nästan åt det filosofiska hållet. Vi har att göra med ett barn som tar hem en blomma och sätter den i en vas. En blomma, två blommor och till slut bildar sju blommor en hel blombukett. Lugnt och stillsamt betraktar barnet sina fynd. Akvarellstilen är tilltalande i sin mjukhet och samspelar med de små variationerna i ansiktets mimik. Halvslutna ögonlock visar hur blicken riktar sig nedåt. På ett annat uppslag en blick åt sidan. Händerna som stödjer hakan när barnet betraktar vasens blommor. Vad blir variationen på nästa uppslag? Alla växter ges en kort information om i vilken månad den blommar.

Vetgirighet och filosoferande är två komponenter som för många bidrar till livslusten. Naturen med sina blommor är alltid lika lockande och med stöd av faktaböcker kan förhållandet människa och natur fördjupas.

Lena Nöjd

Publicerad: 2019-06-09 00:00 / Uppdaterad: 2019-05-31 08:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7752

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?