Recension

: Vi ses i Obsan
Vi ses i Obsan Cilla Jackert
2014
Rabén & Sjögren
7/10

Sanning, konsekvens och vänskap

Utgiven 2014
ISBN 9789129694550
Sidor 211

Om författaren

Jackert_Cilla
Foto: Magnus Liam Karlsson

Cilla Jackert, född 1968, är författare och manusförfattare bosatt i Stockholm. Hon har bland annat skrivit tv-serien Spung och långfilmen Känn ingen sorg.

2013 fick Cilla Jackert debutantpriset Slangbellan för boken Dagens katastrofer.

Sök efter boken

Sommarlovet har just börjat. Det luktar av jordgubbar och syren. Snart ska tolvåriga Annika åka med sina föräldrar till familjens lantställe, precis som vanligt. Men något händer. På eftermiddagen, samma dag som Annika har stått i kyrkan och haft skolavslutning, föds nämligen hennes lillebror. Flera månader för tidigt. När föräldrarna försvinner iväg till sjukhuset och Annika blir ensam kvar i stan, börjar hon ana att det kommer att bli en allt annat än vanlig sommar.

För att ha något att göra drar Annika upp till Observatorielunden, en av Stockholms många parker, som ligger på en höjd strax ovanför stadsbiblioteket. Det är i Observatorielunden, eller Obsan, som Annika träffar Kaja, Kex, Lövet, Finnen och Tobbe. De sex blir ett gäng och börjar ses varje dag i Obsan. Där leker de en alldeles särskild variant av sanning och konsekvens.

- Hur gick det? frågade Annika försiktigt.
Det tog en stund innan någon svarade, men till slut öppnade Kaja ändå munnen.
- Han kom inte tillbaka. Så vi drog.
- Dina konsekvenser är verkligen skitdåliga, sa Finnen.
- Det är för att hennes konsekvens inte var en konsekvens utan en sanning. Och vi vill inte ha några sanningar. Ingen vill ha sanningar, sa Kaja och tittade upp mot himlen.

Annika lär sig snabbt att i Obsan är det sanning och konsekvens utan sanning som gäller. Det passar henne bra, eftersom hon älskar att ljuga. Men ganska snart spårar leken ur och konsekvenserna blir allt mer allvarliga.

Vi ses i Obsan utspelar sig i en annan tid, i ett Stockholm som på många sätt tycks skilja sig från dagens. Exakt årtal skrivs aldrig ut, men för mig som är född och uppvuxen på åttiotalet är det lätt att känna igen tidsmarkörerna. Annika tuggar Hubbabubba och köper isglass för två kronor styck. Någon lyssnar på Magnus Ugglas låt ”Centrumhets”. Läsk och varmkorv är den vanligaste snabbmaten, och så vidare. En enkel tidsangivelse någonstans i texten hade troligen gjort det lättare för dagens nio till tolvåringar, som är den tänkta läsekretsen, att hänga med på vilket decennium det handlar om.

I övrigt är det en välgestaltad roman och det märks att Cilla Jackert också är manusförfattare för film och tv. Precis som i tv-serien Spung skildras ett gäng unga människor vars relationer och umgänge får betydelse bortom den ordnade vuxenvärlden. Personerna i Vi ses i Obsan är visserligen yngre och har känt varandra kortare tid än ungdomarna i Spung, men dynamiken i den lilla gruppen blir ändå snabbt tydlig genom dialog och detaljer i texten. Liksom i Spung går det också hela tiden att ana de olika komplicerade familjerelationerna som finns i bakgrunden. De som gör att det är nödvändigt att hitta gemenskap någon annanstans, under helt andra premisser.

Jag tycker mycket om Annika, trots att hon till och från framstår som ovanligt egoistisk och tanklös. Hon är dock långt ifrån någon endimensionell romanperson. När hon slutligen, efter många ursäkter, äntligen träffar sin nyfödde lillebror; ”den lilla ostbågen” känner jag med Annika i såväl hennes plötsliga ömhet som i hennes rädsla för att något ska hända hennes nya syskon.

Möjligen hade jag önskat större fokus på gänget och händelserna i Observatorielunden, som ändå är bokens utgångspunkt. Tematiken som rör sanning/lögn, vänskap och kompisgängets betydelse hade kunnat få mer plats. Samtidigt är Cilla Jackert trogen Annikas perspektiv; romanen blir aldrig undervisande eller vuxet distanserad. Därmed är det öppet för läsarna att diskutera handling och konsekvens, och hur det ska gå för Annika och de andra framöver. Vi ses i Obsan är lika mycket en bok att tänka kring som att känna igen sig i.

Anna Carlén

Publicerad: 2014-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2014-10-30 10:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5886

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?