Text

Tema: Arbete och arbetsliv

tema-arbete


När vi började gräva i Dagensboks arkiv efter litteratur på temat arbete och arbetsliv, hittade vi – glädjande nog – en uppsjö böcker. Arbetsskildringarna består inte längre bara av traditionella arbetarromaner utan har förändrats och utvidgats i takt med arbetsmarknad och det samtida arbetslivets villkor.

Under 2012 kom Rebecka Bohlins De osynliga och antologin Skitliv. Två reportageböcker som lyfte debatterna om Europas fattiga arbetarklass respektive ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad.

I skönlitteraturen började dock den samtida otryggheten i arbetslivet synas ännu tidigare. 2009 kom Kristian Lundbergs omskrivna Yarden och Johan Klings Människor helt utan betydelse – två exempel på den nya tidens arbetarlitteratur som sedan följdes av många fler. Bland de mer färska utgivningarna finns Isaac Rosas Den osynliga handen, som gestaltar det hårdnande arbetslivet i det samtida Spanien samt Kristian Johannessons Vi måste börja med orden och Felicia Stenroths Bilder som inte angår mig, båda böcker som ger skönlitterära uttryck för mycket av det som Skitliv handlar om.

Men det är inte bara i prosan vi har sett en växande mängd arbetsskildringar de senaste åren. Redan 2008 utkom till exempel Helene Rådbergs Det gula rummets små terapistycken och Johan Jönsons Efter arbetsschema, båda böcker som gav en hint om hur den nya tidens arbetsplatspoesi kunde se ut. Fler har följt därefter. 2011 kom Emil Boss Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi, om ett kassabiträdes vardag, och senare i vår kommer Charlotte Qvandts Klarnar du, som handlar om arbetet på en myndighet.

Som vanligt är det bara ett urval av allt vi hunnit skriva om på temat som vi presenterar här. Vi hoppas ändå att det vi lyfter fram ska ge orientering både bland nyutgivet och klassiker. Där mediedebatten om arbetet inte räcker till kan förhoppningsvis litteraturen ta vid.

Redaktionen genom Anna Carlén


Marie Hållander: Tjänster i hemmet
Poetiskt skör och brutalt ärlig

Marie Hållander, Tjänster i hemmet (omslag)”Jag har ingen distans och full distans. Samtidigt. Jag är främlingen som träder in i olika hem i era hem. Det är så ni möter mig. Eller, kanske snarare:jag är inslängd i era hem, får pengar för det. Berättarjaget står framför en lägenhetsdörr. Hon läser ett namn från en papperslapp, kontrollerar att det är samma namn som på dörren…”Läs mer


Victor Bernhardtz (red.): Skitliv: Ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad
Mellan trygghet och flexibilitet

skitliv_omslag”I samband med att antologin Skitliv släpptes i slutet av förra året följde en rad inlägg om det osäkra arbetslivet i olika medier. Det var personliga inlägg, berättelser om arbetsliv som i mångt och mycket liknade de boken. Skulle jag berätta min egen historia, om mitt eget osäkra arbetsliv, hade den förmodligen inte heller blivit…”Läs mer


George Orwell: Nere för räkning i Paris och London
Ganz unten, old boy

nereforrakningiparisochlondon-omslag”Det känns lite udda först. Som de flesta som läst Orwell tidigare är det ju hans två sista romaner man tänker på när man hör namnet. Djurens gård och 1984 är ju två av 1900-talets mest kända (om än också mest misstolkade) romaner, stort uppslagna metaforer och parabler med dystopiska framtidsvisioner…”Läs mer


Per Hagman:Cigarett
Restaurangbranschens baksida

Per Hagman - Cigarett“Carina tänder en cigarett och säger ännu en kväll på det här jävla stället”Jag gillar att promenera och har extremt dåligt lokalsinne, därför händer det att jag hamnar på konstiga bakgator där jag ibland ser restaurangpersonal sitta och röka vid personalingången. Jag har alltid romantiserat dessa stunder av samhörighet…”Läs mer


Pär Thörn: Survivalisten
Äta, sova, överleva

Survivalisten”Vad händer egentligen med en människa som blir arbetslös? Eller, som en mer korrekt ställd fråga: vad händer egentligen med en människa som ÄR arbetslös? I ett Sverige där långtidsarbetslösheten ökar, där många lever fjärran från att ens ha ett arbete som de riskerar att bli av med, är arbetaren som nyligen blivit uppsagd…”Läs mer


Charles Bukowski: Smutstvätt
En politisk Bukowski som läst Kafka

bukowski_smutstvatt_omslag”Charles Bukowski är som Pokémon. Gillar du en måste du fånga fler. Allihopa till och med. Allra bäst av romanerna är Hollywood. Av diktsamlingarna på engelska är Play the Piano Drunk Like a Percussion Instrument Until the Fingers Begin to Bleed a Bit bäst. Dessa är roliga och sorgliga och oerhört fantastiska böcker. 10 av 10…”Läs mer


Lovisa Eklund: Det här är ett CV
Det här är på riktigt

det-har-ar-ett-cv_omslag”CV är förkortning för curriculum vitae, det latinska namnet för levnadsteckning som betyder “levnadslopp”. Ett CV är en sammanställning av kunskaper, erfarenheter och färdigheter. Lovisa Eklund levererar sitt CV som en mörk, glänsande hård pärla. Det gäller att vara personlig i sitt CV utan att bli privat. Du ska bjuda på din person men…”Läs mer


Johan Sundgren, Gösta Flemming (red.): I lampans sken
Rapport från hem under nermontering

ilampan-omslag”Det man först slås av är att allt ser så ordnat ut. Städat men lite livlöst. Så som det ser ut hos äldre människor som inte klarar av vardagen längre. Som inte längre är så intresserade av att sno ihop en potatisgratäng på fredagskvällen. Utan som istället har förvandlat spisen till ett minnesaltare, över alla resorna till soliga länder…”Läs mer


Kristian Johannesson: Vi måste börja med orden
Vi börjar om

Vi måste börja med orden”Människorna i Kristian Johannessons debutroman befinner sig i ett evigt väntrum. Dels är det Johannes K., den obehörige SFI-läraren, vårdbiträdet, poeten och löparen som inte riktigt har hittat sin plats och leker sig fram under ständig osäkerhet. Men det är också ungdomarna i SFI-klassrummet. De som har tvingats…”Läs mer


Sara Beischer: Jag ska egentligen inte jobba här
Efterlängtat om äldrevården

jag-ska-egentligen-inte-jobba-har_omslag”Sara Beischers debut om livet på ett demensboende i Stockholm kom ut tidigare i år, mitt under en stormande debatt som satte välfokuserat ljus på äldrevårdens villkor. I Jag ska egentligen inte jobba här handlar det om nittonåriga Moa som flyttar till Stockholm för att bli skådespelare. Hon börjar arbeta som timanställd på boendet Liljebacken…”Läs mer


Rebecka Bohlin: De osynliga. Om Europas fattiga arbetarklass
”Hur mår Rut?”

Rebecka Bohlin, De osynliga (omslag)”De ekonomiska klyftorna i samhället ökar. Barnfattigdomen ökar. Vinstutdelningarna i företag ökar också, medan andelen löner däremot minskar. Nyheterna rapporterar om ytterligare en vd med bonusmiljoner, miljonlägenhet och miljonpension. Orkar han sedan inte städa sin stora, fina lägenhet så finns det ju gudskelov skattesubventionerad…”Läs mer


Magdalena Ribbing: Etikett på jobbet: Bra att veta på kontoret
Julklapp som ökar trivseln på jobbet

magdalena-ribbing_etikett-pa-jobbet_omslag”Många av oss tillbringar största delen av vår vakna vardag på arbetet. Somliga träffar sina arbetskamrater mer än sin egen familj. Då vill det till att man kommer överens, om man ska trivas. För vad gör man när något är fel? Kan man säga åt sin kollega att stifta närmare bekantskap med en deodorant? Eller är det bättre…”Läs mer


Florence Aubenas: Kajen i Ouistreham
Städerskans krisrapport

kajen-i-ouistreham-omslag”Vintern 2008-2009 skrivs 3000 nya arbetslösa in vid förmedlingarna i Frankrike varje dag. Journalisten Florence Aubenas söker arbete i staden Caen för att kunna beskriva effekterna av finanskrisen. I sitt CV utelämnar hon uppdragen i Rwanda, Kosovo och Afghanistan. Hon nämner inte att hon varit kidnappad drygt fem…”Läs mer


Krönika:
Efter Yarden

k-lundberg_forfattarfoto”För lite mer än en vecka sen stod jag med harhjärta inne på Söderbokhandeln och väntade på att Kristian Lundberg skulle signera mitt exemplar av Yarden. Då, i onsdags förra veckan, hade Och allt ska vara kärlek inte kommit ut än. Vi satt kring borden med böcker…”Läs mer


Anna Nilum: Affärshemligheter
Butiksvardag i köttfärsskandalernas tecken

Anna Nilum, Affärshemligheter (omslag)”Har du sett nyhetsrapporteringen om förfalskade Bäst före-datum och tappad köttfärs och tänkt att ‘Hey, det måste finnas material till en roman här nånstans’? Inte? Nå, här är den i alla fall. Affärshemligheter. Romanen bakom köttfärsskandalerna. I nätbutikerna sorteras Affärshemligheter in i alla möjliga kategorier…”Läs mer


Sara Lidman: Gruva
”… int vill man leva för en villa allenast”

Sara Lidman, Gruva (omslag)”Man får nog säga att finansministern gjorde bort sig. I november 1969 gick Gunnar Sträng till attack mot Sara Lidmans rapportbok Gruva – ”alls icke representativ för förhållandena uppe i LKAB”. Människorna kring gruvorna i Kiruna och Svappavaara, menade Sträng, var ”indignerade över den här…”Läs mer


Maja Ekelöf: Rapport från en skurhink
”Det står i brinnande lågor nu.”

Maja Ekelöf, Rapport från en skurhink (omslag)”Maja städar trappor och kontor. Hon börjar jobba klockan tre på natten. Hela semestern har hon inte råd att ta ut. Hon måste ju ändå gå till Socialen ibland, när inte pengarna räcker till de fem barnens grundläggande behov. Hon är ”låglönare”. Ändå orkar hon på något sätt engagera sig i vad som händer i världen…”Läs mer


Maria Hamberg: Drömfabriken
På verkstadsgolvet intet nytt

dromfabriken-omslag”Någonting har hänt med den svenska arbetarlitteraturen. Efter att ha fört en tynande tillvaro under det sena 1900-talet har 00-talet inneburit något av en renässans för denna klassiska genre. Författare som Åsa Linderborg, Susanna Alakoski och Torbjörn Flygt har bidragit med personliga uppväxtskildringar där det svenska industrisamhället åter satts…”Läs mer


Måns Wadensjö: Förlossningen
Inifrån och ut

Måns Wadensjö, Förlossningen (omslag)”På ett av Sveriges alla sjukhus finns en av landets alla förlossningsavdelningar. På avdelningen jobbar ett av landets alla vårdbiträden; den 20-årige mannen med den betraktande blicken och den genomljudande rösten. Rösten, som hörs redan från första sidan i Förlossningen. Det är med ett slags konstaterande, registrerande torrhet…”Läs mer


Johan Kling: Människor helt utan betydelse
165 små täta sidor ledsenhet

Johan Kling, Människor helt utan betydelse (omslag)”Det var ledsenheten som var resultatet av Darling, Johan Klings debutfilm. Det var också den som var behållningen, den kvardröjande känslan av att vara ledsen för deras skull, människorna i filmen, eftersom de inte hade vett att vara det själva. Darling nominerades till sex Guldbaggar och vann till slut två…”Läs mer


Per Johansson: Göteborg i päls
The man who does the dishes

Per Johansson, Göteborg i päls (omslag)”‘Det fina med diskjobbet [...], är att jag själv inte är där. På ett sätt. Jag är alltid den avhoppade statskunskapskillen. Jag får såklart utskällningar titt som tätt. Kockar med oflyt slår gärna vilt omkring sig. Men utskällningarna är inte svåra att ta, jag är ju inte där. Jag ska ju iväg.’ Per Johanssons debutroman Göteborg i päls, för övrigt nominerad…”Läs mer


Barbara Ehrenreich: Körd. Uppvaknandet ur den amerikanska drömmen
De vita staketen flagnar

Barbara Ehrenreich, Körd (omslag)”Om man inte visste bättre skulle man undra varför människor i USA flyttar så ofta, byter jobb så ofta. Inget snack om att inte söka jobb någon annanstans för att man inte vill flytta ungarna från hockeyträningen eller att man inte vill pendla mer än max en halvtimme om dagen. Man har inget val. A-kassehandläggarna har liksom inte någon…”Läs mer


Corinne Maier: Hej lättja
Vi arbetar inte! Vi arbetar inte!

Corinne Maier, Hej lättja (omslag)”Nu tänker jag påstå att alla mänskliga framsteg beror på två faktorer: lathet och egoism. Cyniskt? Nääädå. Å ena sidan går de flesta framsteg, från att göra upp eld till att beställa böcker på nätet, ut på att göra vårt liv bekvämt. Å andra sidan drivs vi ändå till att arbeta för att göra det ännu bekvämare för oss själva – det var därför…”Läs mer


Miriam Ching Yoon Louie: Sweatshop warriors
Kvinna, invandrare – och exploaterad

Miriam Ching Yoon Louie, Sweatshop warriors (omslag)”Under senare år har en nödvändig debatt om “sweatshops” (ungefär slavlönefabriker) i Syd växt sig starkare. Stora klädfabrikanter som Hennes & Mauritz, Kappahl och Lindex gör sig rika genom att exploatera underbetald, kvinnlig arbetskraft i Syd. Arbetsförhållandena är miserabla, och skulle aldrig ha accepterats i ett rikare land…”Läs mer


Studs Terkel: Working
Människor berättar vad dom sysslar med

Studs Terkel, Working (omslag)”Att vara arbetslös innebär: Flera timmars grubblande över vad man verkligen vill jobba med. En konstant förnedring på arbetsförmedlingen. Flera timmars stirrande i taket och grubblande över varför man inte pluggat vidare till dataexpert eller trädgårdsmästare. Frenetiskt bläddrandes i högar med tidningar som innehåller jobbannonser…”Läs mer

* * *

Vår tidigare temasida om arbetarlitteratur, från 2010, hittar du för övrigt här.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-04-06 00:00 / Uppdaterad: 2013-05-10 10:28

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?