Recension

: Smutstvätt
Smutstvätt: 26 berättelser om allmänt vanvett Charles Bukowski
2013
Lindelöws bokförlag
4/10

En politisk Bukowski som läst Kafka

Utgiven 2013
ISBN 9185379360
Sidor 319
Orginaltitel Erections, ejaculations, exhibitions and general tales of ordinary madness
Översättare Einar Heckscher
Först utgiven 1972

Om författaren

Foto: Claude Powell

Charles ”Buk” Bukowski alias Henry Chinanski (1920-1994) skrev både poesi och prosa vilket resulterade i över 40 böcker som gavs ut under hans livstid. 1969 lovade boksamlaren John Martin honom att sälja hela sin samling för att försörja honom om han fick ge ut Bukowskis första roman. Bukowski sa upp sig från sitt jobb på posten och en månad senare hade han skrivit debutromanen Postverket.

Sök efter boken

Charles Bukowski är som Pokémon. Gillar du en måste du fånga fler. Allihopa till och med.

Allra bäst av romanerna är Hollywood. Av diktsamlingarna på engelska är Play the Piano Drunk Like a Percussion Instrument Until the Fingers Begin to Bleed a Bit bäst. Dessa är roliga och sorgliga och oerhört fantastiska böcker. 10 av 10-böcker. Har du aldrig läst något av Bukowski så läs dessa först. Ja läs även hans mest kända böcker Postverket och Factotum före du läser Smutstvätt.

Vad du än gör – börja inte med novellsamlingen Smutstvätt. Den är alldeles för ojämn och till och med i efterordet nämns ordet “tomgång” av Thomas Drakenfors. Alla som överdoserat på Bukowski ser att han ibland drar på lite extra med människoföraktet och alla äckliga detaljer enbart för att uppröra, för att han kunde, för att hans fans ville ha det eller för att han helt enkelt gick på tomgång och/eller behövde pengarna. Säkert såg han det komiska i att tjäna pengar på sånt som de flesta skulle avsky.

Det är inte speciellt intressant eller bra men lite kul är det att se att han uppenbarligen läst en hel del Kafka under tiden han skrivit dessa texter, det är inget jag märkt i tidigare, eller senare, böcker. Den extremt talspråkiga och enkla diskbänksrealismen blandas på sina ställen i Smutstvätt upp med surrealistiska och absurda situationer. I en av texterna förföljs en man av en filt som sedan skjuts och styckas under tårfyllda omständigheter, i en annan sker en regelrätt förvandling med bokstavliga referenser till dear old Franz.

Det som berör mig mest är skildringarna av arbetet, det hårda, omöjliga, själadödande, olagliga och kroppskrossande arbetet. Har en person slavat ett helt liv längst ner i arbetsmarknadens hierarki blir till slut värken ens död, eller om personen överlever: politik.

Dystra och hopsjunkna påminde de mig tydligt om de små gamla damer som satt hemma och sydde på ackord och som jag levererat tyg till en gång i tiden, kämpande mig upp i handdragna rephissar fulla av råttor och stank, hundra år gamla, ackordssömmerskor, stolta och döda och neurotiska av helvete, som alla slet för att göra någon till miljonär…

Människor säljer sin själ för lite kredit som de kan köpa bil och villa för. De blir lurade och bestulna på sina arbetsplatser. De blir behandlade som skit av arbetsgivare och chefer och hamnar i missbruk enbart för att orka med. Till och med deras åsiktsfrihet begränsas. Bukowskis stora livsprojekt var att skildra detta ekorrhjul han själv slet i, hur det skadade de som sprang i det tillsammans med honom. Men, jag har aldrig tidigare sett honom formulera det personliga riktigt så här politiskt tidigare. De partierna är uppfriskande läsning för alla som plöjt hans författarskap, men nedslående med tanke på att de kunnat vara skrivna idag, över 40 år efter de publicerades.

Man kunde hamna på botten och hitta ännu en botten.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-03-14 00:00 / Uppdaterad: 2013-03-18 09:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5134

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?