Nyhet

10 i topp mars 2013

tioitopp-mars-2013-dbc2

1 av 10 (Ny)
Judith Schalansky: Atlas över avlägsna öar: Femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka
Oavbrutet fascinerande om kartor och drömmar

prinsessdramer-omslag”När Judith Schalansky var liten reste hon aldrig någonstans. Hon växte upp i ett Östtyskland där platser som Helsingfors och Eldorado var lika exotiska, och där kartor och gränser mellan länder var starkt politiserade. När sedan hennes eget land plötsligt försvann från kartan och världens alla hörn blev besökbara hade hon redan blivit en sådan resenär som helst förflyttar sig i tanken, som reser “med pekfingret i atlasen” samtidigt som hon viskar fram “namn på främmande platser…” Läs mer

2 av 10 (Ny)
Beröringen: Beröringen
Berörd eller knappt oberörd

BeröringenKennet Klemets Beröringen är inte alldeles enkel. Han ställer dikten fullkomligt exponerad för läsaren. En modig liten bok, som är öppen att förkastas eller finna ingångar i – och se där! ett syfte som fyller andra syften. En sida med två eller tre korta rader, avskalat och minimalistiskt. En tomhet som centrerar texten och gör varje ord mångskiftande och viktigt…” Läs mer

3 av 10 (Ny)
Malin Ahlin: Månulvarna
Drömsk rymdsaga

Månulvarna (omslag)Så snart jag får Månulvarna i min hand blir jag lycklig. Boken av debuterande Malin Ahlin riktigt ångar av berättarglädje, dröm och fantasi.Läs mer

4 av 10 (Ny)
Jonas Gardell: Torka aldrig tårar utan handskar del 2. Sjukdomen
Tung som en fjäder

tonarutivitt_omslagSjukdomen är andra boken i Jonas Gardells trilogi Torka aldrig tårar utan handskar. I den får vi fortsätta följa Benjamin, Rasmus och deras vänner i Stockholm under åttiotalet, då sjukdomens händer fått grepp om allt fler människoliv. Den är nu inte längre en mardröm, utan obehagligt påtaglig verklighet.Läs mer

5 av 10 (Ny)
Alberte Bremberg: Tidebok
Det angår

det-angar-omslagDefinitionen står på sista sidan. Jag läser den allra sist. Men jag har redan märkt att det handlar om ”viktigare inträffade händelser”. Eller om de är ”inträffade”? Jag vet inte. Vad är egentligen en inträffad händelse, finns det händelser som inte inträffat? Spelar det någon roll? Jag tänker att allt handlar om hur en förhåller sig till det historiska, det kanske inträffade. Hur detta påverkar oss idag. Vad vi minns.Läs mer

6 av 10 (Ny)
Maria Sveland: Hatet: En bok om antifeminism
Upplysning åt folket

hatet_omslagDet första jag tänker när jag läst igenom Maria Svelands bok, som verkligen är en bok att sträckläsa, är att detta väl inte är något nytt? Detta visste jag sen innan, de allra flesta sakerna hade jag koll på. Sen slår det mig att det kanske inte har med boken i sig att göra, utan handlar mer om att jag aktivt har samlat denna kunskap. Läs mer

7 av 10 (Ny)
Julie Otsuka: Vi kom över havet
Att ge de tystade röst

havet_omslagFast det finns massor av historiska romaner som jag älskar – och fast mitt historieintresse i grunden alltid varit mer förankrat i populärkulturen än något annat – så får jag väl erkänna att själva begreppet historisk roman för mig ändå bär på ganska många fördomar. Jag ser för mig glassiga romantikböcker där det historiska mest utgör en exotisk kuliss och krydda, mer en ursäkt för tjusiga klänningar och förbjuden kärlek än något som har med det faktiska förflutna att göra…Läs mer

8 av 10 (Ny)
Joy Harjo: Karta över nästa värld
Det som behöver ritas

karta_omslagEn karta tecknas genom platser och mark som sammanfogas. Den skapas av människorna, som skadar och verkar, tecknar gränser och raserar dem. Men konturer, åverkan, det som nöter på jorden och förvanskas av tiden är inte bara synligt i den ritade kartan. Det ligger lika mycket i de förhoppningar vi skapar för varandra och sättet vi handskas med det som aldrig får glömmas.Läs mer

9 av 10 (Ny)
Lovisa Eklund: Det här är ett CV
Det här är på riktigt

Det här är ett CV (omslag)CV är förkortning för curriculum vitae, det latinska namnet för levnadsteckning som betyder “levnadslopp”. Ett CV är en sammanställning av kunskaper, erfarenheter och färdigheter. Lovisa Eklund levererar sitt CV som en mörk, glänsande hård pärla. Det gäller att vara personlig i sitt CV utan att bli privat. Du ska bjuda på din person men inte på din dagbok.Läs mer

10 av 10 (Ny)
Susanne Holmgren: Publicera dig!: om utgivning på förlag och andra publiceringsmöjligheter
Konkret och peppande om vägen till publicering

publicera dig-omslagSusanne Holmgrens bok Publicera dig! är en väldigt konkret handbok med tips och råd till aspirerande författare. Hon skriver både om bra saker att tänka på vad gäller själva skrivprocessen och vad man ska tänka på rent praktiskt innan man skickar in ett manus till ett förlag…Läs mer

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-04-01 12:49 / Uppdaterad: 2013-04-01 13:16

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?